logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda Felicja, problem z radiem(z głośników wydobywa się dziwny dzwięk)

BuryBrzetyslaw 10 Gru 2018 17:43 1011 7
REKLAMA
  • #1 17617832
    BuryBrzetyslaw
    Poziom 2  
    Witam wszystkich
    Na wstępie od razu zaznaczę że nie za bardzo znam się na autach.
    A więc, chodzi o to, że gdy załączam radio podczas uruchomionego silnika z głośników wydobywa się dziwny piskliwy dźwięk, gdy dodaje gazu ten dźwięk narasta (zwiększa swoją tonacje), i zakładał bym że problem leży w radiu lub głośnikach, lecz gdy zgaszę silnik tego dźwięku już nie ma.
    Jak by ktoś wiedział o co chodzi to proszę dać znać.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 17618475
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1697
    BuryBrzetyslaw napisał:
    Jak by ktoś wiedział o co chodzi to proszę dać znać.

Chodzi o to, że jaka Felicja by to nie była, ma przynajmniej 17 lat. Instalacja elektryczna auta na pewno nie jest już pierwszej świeżości i efekty tego słychać w radiu.
    Ot cała tajemnica.
  • REKLAMA
  • #3 17619440
    emik
    Poziom 34  
    Ocena: 651
    Bardziej pewnie chodzi o to że założone jest tandetne chińskie radio z bajerami. Autor mógłby konkretniej opisać problem, tzn. czy było tak stale, wymieniał radio, naprawiał coś w samochodzie itp. Dopiero wtedy można diagnozować przyczynę usterki.
  • Pomocny post
    #4 17619492
    SKM 1964
    Poziom 34  
    Ocena: 660
    Do zasilania chińskiego radyjka trzeba najpierw dobrać odpowiedni dławik na zasilaniu , bo pewnie nie ma wbudowanego żadnego filtra przeciw zakłóceniowego , a dopiero szukać przyczyny w aucie .
  • #5 17620020
    BuryBrzetyslaw
    Poziom 2  
    Felicja jest z roku 2000, ma instalacje gazowa 3 lata temu zakładaną, i dopiero co to auto kupiłem(jest to moje pierwsze auto) a wade znalazłem dopiero niedawno gdy chciałem sprawdzić stan radia(radio jest stare lecz raczej nie jest orginalne, i co dziwne ma wejście aux), jeżeli uważacie iż wymiana radia załatwi cały problem to je wymienię, w zasadzie miałem zamiar je wymieniać tak jak i głośniki lecz chciałem najpierw znać przyczynę tego zjawiska i dowiedzieć się czy kupno ma w ogóle sens
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 17621994
    BuryBrzetyslaw
    Poziom 2  
    Skoda Felicja, problem z radiem(z głośników wydobywa się dziwny dzwięk) Skoda Felicja, problem z radiem(z głośników wydobywa się dziwny dzwięk)
  • Pomocny post
    #8 17622198
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1697
    Radio na złom choćby z racji tego że jest przestarzałe. Jak na innym radiu dalej będzie problem, to grzeb w instalacji.
    Chociaż przejrzenie instalacji w prawie 20 letnim aucie na pewno nie zaszkodzi - popoprawiać styki (szczególnie masy) itd.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z radiem w Skodzie Felicji z 2000 roku, które wydaje dziwny, piskliwy dźwięk podczas pracy silnika, a dźwięk narasta przy dodawaniu gazu. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z przestarzałej instalacji elektrycznej lub niskiej jakości chińskiego radia, które nie ma odpowiednich filtrów przeciwzakłóceniowych. Rekomendują wymianę radia oraz przegląd instalacji, w tym poprawę styków, szczególnie masy. Użytkownik planuje wymienić radio i głośniki, ale chce najpierw zrozumieć przyczynę problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA