logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung NP300E5C - Komputer zawiesza się na uruchamianiu

lukpio3 16 Gru 2018 13:34 726 2
REKLAMA
  • #1 17630848
    lukpio3
    Poziom 21  
    Ocena: 167
    Witajcie,
    Tak jak w temacie, notebook zawiesza się na ekraniu "Trwa uruchamianie systemu Windows". Początkowo padło na dysk ponieważ po zczytaniu SMART-a wyszło że są błędy. A ponieważ dysk jest strasznie wolny, kupiłem drugi, SSD. Postawiłem system, wszystko poszło gładko, po instalacji komuter się zrestartował i co się okazało? Znowu zwiecha na tym samym ekranie. Czy możecie podrzucić jakiś pomysł co jeszcze mogę sprawdzić? Może coś z biosem? Pierwszy raz się z czymś takim spotykam. Już kiedyś miałem podobną sytuację z windowsem 10 ale okazało się że bootloader był uszkodzony, naprawiłem i poszło. A tu postawiłem zupełnie czysty system i nie wstaje. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #3 17631034
    lukpio3
    Poziom 21  
    Ocena: 167
    Zasilacz jest oryginalny samsunga (to jest laptop, nie pecet). Ogólnie w końcu komputr się włączył ale trwało to wieki. Wisi na uruchamianiu chyba z 5min po czym wstaje. Przełożyłem ten dysk SSD do innego kompa i komputer wstaje w kilka sekund więc dyk wyeliminowałem. Na tym startym też drugi komputer normalnie się podnosi ale tak jak mówiłem dysk ma już sporo błędów więc pobyło zainwestować w drugi. Co jest zastanawiające to gdy komputer jest zawieszony na tym ekranie to bardzo głośno pracuje wentylator, praktycznie na full obrotach (pasta nowa, radiatory czyste). Po tych 5min jak się uruchomi, wentylator wyłącza się

Dodano po 1 [godziny] 11 [minuty]:

Jeszcze dodam że po takim długim wstawaniu bardzo często pojawia się pasek Trwa ładowanie plików przez system windows a następnie widzę ekran z błędem:

Dysk oraz cd-rom widoczne w biosie. Innych nośników brak.
    W dodatku jest to kompletnie losowe bo czasem komputer uruchamia się błyskawicznie

Na odpiętym cd-romie tego błędu nie ma więc obstawiam że może być uszkodzony. Natomiast ciągle jest problem z uruchamianiem samego systemu. Wygląda to tak. Po włączeniu pojawia się ekran gdzie mogę wejść do biosu etc. Po sekundzie znika. Pojawia się czarny ekran z napisem trwa uruchamianie systemu windows i nic się nie dzieje. Nagle wentylator zaczyna głośno pracować. Następnie czasem po minucie czasem po kilku pojawia się na sekundę flaga systemu windows i system się włącza a wentylator cichnie. Bardzo Was proszę o jakieś podpowiedzi gdzie jeszcze mogę szukać przyczyny :(. Po włączeniu komputer pracuje ok, wszystko działa prawidłowo, nic się nie zacina. Jest po prostu normalnie. Tylko to włączanie ...
REKLAMA