logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Felgi stalowe 5x100 et38 do Audi nie pasują - szukam alternatywy

jaca121212 16 Gru 2018 15:28 1074 8
REKLAMA
  • #1 17631138
    jaca121212
    Poziom 7  
    Ocena: 13
    Cześć wszystkim, (mam opony nowe 195x65 r15) kupiłem felgi stalowe 5x100 et38 takie jakie powinny być w oryginale ale nie pasują do mojej audi z prawej strony w przodzie lekko obciera ale jest gorzej z lewej strony tam to aż w kabinie słychać że obciera i bije. Zacisk z lewej strony jest podmieniany raczej z vw golfa 4 (na 100% z grupy vag). Jakiej felgi szukać na koła 15 tak aby pasowały do auta. Czy można lekko pod szlifować jakieś 1mm -1,5 mm tak aby nie obcierały. Czy to ma wpływ na wytrzymałość felgi. Poniżej wklejam zdjęcia gdzie to dokładnie obciera.
  • REKLAMA
  • #2 17631191
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6422
    Jakie audi, przód, tył , jaki zacisk jakie masz letnie felgi.
  • REKLAMA
  • #3 17631206
    gilus1
    Poziom 29  
    Ocena: 241
    Szlifowanie felgi to partyzantka. Podczas normalnej jazdy pewnie dawałaby radę, ale czy się nie zdeformuje podczas uderzenia w krawężnik czy przy poślizgu bocznym? Poczytaj o parametrze ET. Tu jest w miarę przystępnie opisane: https://mojafirma.infor.pl/moto/eksploatacja-...-to-jest-ET-Jak-mozna-korygowac-ET-felgi.html Jeśli dystans, to trzeba sprawdzić długość śrub.
  • REKLAMA
  • #4 17631209
    jaca121212
    Poziom 7  
    Audi a3 8l 1.8t , zacisk z lewej strony w przodzie chyba był (na 99% był) zmieniany ale nie prze ze mnie tylko za mojego poprzednika (poprzedniego właściciela) felgi aluminiowe mam na oponach 195x65 r15 letnie. Pasują dobrze pod warunkiem jeżeli są dobrze ciężarki (wyważniki) przyklejone w odpowiednim miejscu. Za blisko środka to zacznie obcierać .

Dodano po 1 [minuty]:

gilus1 napisał:
    Szlifowanie felgi to partyzantka. Podczas normalnej jazdy pewnie dawałaby radę, ale czy się nie zdeformuje podczas uderzenia w krawężnik czy przy poślizgu bocznym? Poczytaj o parametrze ET. Tu jest w miarę przystępnie opisane: https://mojafirma.infor.pl/moto/eksploatacja-...-to-jest-ET-Jak-mozna-korygowac-ET-felgi.html Jeśli dystans, to trzeba sprawdzić długość śrub.

Jak zmieniałem u wulkanizatora przymierzał swoje felgi stalowe które też twierdził że ma et38 .
    W moim przypadku pomogłoby założenie dystansu?
  • #5 17631229
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3737
    Raczej pozostanie zastosowanie dystansu minimum 10 mm i dokupienie dłuższych śrub lub sprzedać obecne felgi i opony i przejść na 16 cali.
    Szlifowanie felg to samobójstwo i tak samo zacisków. Każda ingerencja tego typu może skończyć się tragedią!
  • REKLAMA
  • #6 17631235
    chisel
    Poziom 27  
    Ocena: 171
    jaca121212 napisał:
    zakupiłem felgi stalowe 15x100

Ciekawe.
    5x110 ET38 są od/do opla. Zamiast do opla, kup do audi i będzie git.
  • #7 17631236
    jaca121212
    Poziom 7  
    ok popatrzę za dystansami muszę na 4 koła zastosować czy wystarczy na jedną oś założyć. Wymiana w najbliższym czasie nie wchodzi w grę bo opony mam kupione tego roku i też felgi stalowe które teoretycznie powinny pasować ale okazało się inaczej w praktyce. Możecie podesłać kilka propozycji tych dystansów. Jakiej firmy polecacie ?
  • #8 17631285
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3737
    Najlepiej by było by kolega wybrał się do dobrego sklepu motoryzacyjnego w swoim mieście ponieważ prawdopodobnie sprzedawca zgodzi na to by wydać koledze do przymiarki dystans 5mm i 10 mm i dedykowane śruby kulowe, które muszą być do felg stalowych.
    Możliwe, że już dystans 5mm rozwiąże problem a jeśli nie to przymiarka 10mm.
    Te cieńsze dystanse posiadają tą wadę, że nie mają kołnierza na którym centruje się felga i jeśli przy 5mm nie powinno być problemu bo obręcz osiądzie na kołnierzu piasty to przy 10mm nie wiem czy tak będzie.
    Więc najlepszym rozwiązaniem będzie przymiarka i zakup najcieńszych dystansów które rozwiążą problem zważywszy na to że powinno się taką modyfikację zastosować na wszystkie 4 koła.
    Dystans poszerza oś a co za tym idzie zmieniają się parametry jezdne samochodu.
    Oczywiście dystans również musi być pod rozstaw 5x100 i o otworze centrującym 57,1.
    I jeszcze jedna ważna uwaga. Przy doborze cieńszego dystansu należy wziąć pod uwagę stan klocków hamulcowych by po ich wymianie znów nie okazało się że obręcz ociera.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Audi A3 8L 1.8T zgłasza problem z nowymi felgami stalowymi 5x100 ET38, które obcierają o zacisk hamulcowy, szczególnie z lewej strony. Wskazuje, że zacisk mógł być wymieniany na model z VW Golfa IV. Użytkownicy sugerują zastosowanie dystansów, aby poprawić dopasowanie felg, oraz ostrzegają przed szlifowaniem felg, co może wpłynąć na ich wytrzymałość. Rekomendowane jest przymierzenie dystansów 5mm lub 10mm w dobrym sklepie motoryzacyjnym, a także upewnienie się, że nowe felgi są odpowiednio wyważone. Użytkownik zastanawia się, dlaczego wcześniejsze felgi ET38 pasowały, a nowe nie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA