logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oscyloskop C1-118 - szukam dokładnych schematów napięć i algorytmu naprawy

vipert 02 Wrz 2005 21:36 3459 10
REKLAMA
  • #1 1787224
    vipert
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Witam
    Jak w temacie, kupiłem na allegro oscyloskop C1-118. Problem polega na tym, że schematy które są na forum i które znalazłem, są mało dokładne jeśli chodzi o napięcia. Zasilacz niby działa :) układy Graetz`a dają napiecie :) , te napiecia które są w schemacie też są a tu cisza. Nic nie widac, ciemnośc. Podczas chwilowej pracy jak jest ciepły i uruchomi sie go ponownie, na ekrawnie widać błysk, taka plama w kształcie litery V, w srodku bardziej blada i to w różnych miejscach a aby dodac to wyczyściłem drania był rozkrecony i umytu środkiem do czyszczenia obwodów W.CZ :) kilka krotnie tak, że płytki sa czyste !
    Czy ma ktoś może schemat z napieciami ale nie tylko na kilku miejscach podanych na orginalnym schemacie. Kto ma algorym naprawy po polsku bo ja mam po rosyjsku a to czarma magia :( Rozumiem rosyjski ale nie potrafie czytac :)
  • REKLAMA
  • #2 1790505
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 300
    Algorytm naprawy oscyli jest prosty:
    -zasilacz niskich napięć
    -zasilacz wysokich napięć
    -sprawdzenie włókna i napięcia żarzenia
    -sprawdzenie odchylań ( można odłączać z lampy wyprowadzenia odchylań)
    -oczyszczenie przełączników i potencjometrów
    Potem pozostaje rycie w zawężonym obszarze :)

Bez drugiego oscyloskopu możesz mieć problem z naprawą.
  • REKLAMA
  • #3 1791518
    vipert
    Poziom 14  
    własnie :( że nie mam drugiego oscyloskopu a po napięciach to trudno będzie bo orginalny schemat to troszke lipa jesli chodzi o napiecia:( z tego co posprawdzałem to tor zasilania działa wysokie też działa żarzenie też jest szukam dalej!!! dzieki :)
  • REKLAMA
  • #4 1791671
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 300
    źle mnie zrozumiałeś
    Drugi oscyloskop potrzebny jest do zlokalizowania usterki :)
    Może być dowolnego typu.
    Podłączasz na wejście Y sygnał z kalibratora / generatora i drugim oscylem szukasz uszkodzenia w poszczególnych torach.
  • #5 1797348
    vipert
    Poziom 14  
    dzieki to wiem że można podłączyć sygnał z generatorka w tor i analizować go za pomoca innego ale ja innego nie posiadam tego własnie sobie robie :) jak bym miał drugi to bym dał sobie jakoś rade zostaje mi tylko multimetr :) generator można jakiś prosty zrobić ale problem z pomiarem tego :( na multimetrze nie będe widział tego :( może zaniose do kogoś kto ma oscyloskop to sie pobawie dzieki
  • REKLAMA
  • #6 1827764
    elektronik8
    Poziom 19  
    Ocena: 77
    I jak udalo sie zreperować ? Bo jestem ciekaw
  • #7 1938531
    vipert
    Poziom 14  
    Witam milem przerwe :( zasiadlem do oscyloskopu zasilacz działa generator tylko ciemnośc na ekranie :( jesli się pojawi cos nowego dam znać i opisze co było :)
  • #8 1943290
    DC2003
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam!
    Chciałbym przypomnieć o kondensatorach. Może nie w tym przypadku ale warto powymieniać kondensatory. Te starej dobrej produkcji były częstą przyczyną wadliwego działania. U mnie działy się cuda z generatorem podstawy. Tzn. generator działał ale plami nie było. Czasem jak się nagrzał to na kilku zakresach plamka wracała.
    Pozdrawiam
    DC2003
  • #9 1975738
    vipert
    Poziom 14  
    dzieki za zainteresowanie tematem wymienie i dam odpowiedz narazie nei mam za bardzo czasu nim sie bawić ale dobrze by było jak bym go skończył poodpinałem odchylanie z niego i plamka powina wskoczyć jak narazie nici ale po wymianie dam znać co się dzieje !!!
  • #10 7604972
    AoT_Hunter_PL
    Poziom 21  
    Ocena: 47
    Witam mam pytanie czy C1-118 ma taką samą lampę jak C1-112 ?? czy jednak ze względu na 2 kanały tego pierwszego różnią się połączeniami.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z naprawą oscyloskopu C1-118, głównie braku obrazu na ekranie mimo poprawnych napięć zasilacza i układów prostowniczych. Użytkownik poszukuje dokładniejszych schematów napięć oraz polskiego algorytmu naprawy, gdyż dostępne materiały są nieprecyzyjne lub w języku rosyjskim. Wskazano podstawowy algorytm naprawy obejmujący kontrolę zasilaczy niskiego i wysokiego napięcia, sprawdzenie żarzenia i odchyleń, oczyszczenie przełączników i potencjometrów oraz lokalizację usterki za pomocą drugiego oscyloskopu. Brak drugiego oscyloskopu utrudnia diagnozę, choć możliwe jest użycie prostego generatora sygnału i multimetru. Zwrócono uwagę na konieczność wymiany kondensatorów, które często powodują problemy z generatorem podstawy i obrazem na ekranie. Po odłączeniu odchyleń plamka powinna się pojawić, co jest testem diagnostycznym. Wątek kończy się pytaniem o kompatybilność lampy oscyloskopu C1-118 z modelem C1-112, ze względu na różnice w kanałach.
REKLAMA