logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak bezpiecznie rozdzielić przyklejony Athlon 64 3000 od radiatora?

Drzeń Rafał 02 Wrz 2005 22:20 1179 8
REKLAMA
  • #1 1787395
    Drzeń Rafał
    Poziom 22  
    Ocena: 100
    Demontowałem koledze procka z płyty głównej, bo sam nie mógł tego zrobić. Problem był taki że po odpięciu radiatora z zatrzasku nawe nie drgnął. Przy użyuciu dość dużej siły wyskoczył razem z przyklejonym do niego prockiem. Na szczęście wszystkie nóżki zostały w procku. Ciekawe czym to debile którzy składali posmarowali. Jak to rozdzielić ?????????
    Wymyśliłem sobie że zdemontuję wentylator i podgrzeje go od spodu HOTAIR`em do 60 max 70 stopni i może saię odklei. Co wy koledzy na to. Może ktoś miał taki przypadek i zna jakieś lepsze rozwązanie? Dodam że procek wersja BOX.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1787503
    raf1al
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Witam
    Może do zamrażarki -20°C (czas eksperymentalny 10-20 min)a tak w ogóle to się nic nie rusza czy nie idzie oderwać czytałem o ludziach którzy kleją na silikon .(sylikon na prawdę dobrze trzyma tylko nie do tego):D
    ..::Pozdrawiam::..
  • REKLAMA
  • #4 1788247
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    hmm podwaz nozem.
  • #5 1788686
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Kolego Rafale, ponownie zwracam uwagę na to, że procesor był w wersji BOX i efektem manipulacji może być (oprócz uszkodzenia procesora) utrata gwarancji. Czy kolega uświadomił to właścicielowi komputera?
  • #6 1789496
    0__0
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    To czesto sie zdarza na boxowych prockach zarowno intela jak i amd.Nie ma problemu z
    rozdzieleniem ,procki maja obudowane jadra nalezy przylozyc z boku procka (do metalowej obudowy jadra) jakis szeroki wkretak i puknac w niego reka .
  • REKLAMA
  • #7 1790473
    wladek83
    Poziom 32  
    Ocena: 104
    A czemu uparłeś się oddzielić radiator od procka ? Bo jesli hałasuje wentylator to go wymień , ale co Ci zawinił radiator :D .
  • #8 1791149
    0__0
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    To powiedz jak wlozyc potem w plyte procek
    z przyklejonym radiatorem :) (hint :aby wlozyc procesor w podstawke trzeba
    podniesc dzwignie)
  • #9 1796405
    Drzeń Rafał
    Poziom 22  
    Ocena: 100
    Witam

Przeprasam że tyle nie pisałem ale problem rozwiązałem sam tego samego dnia. Tak jak pisałem zdjąłem wiatrak z plastikami. Podgrzałem od strony wiatraka HOTAIR`em radiator do 70 stopni i procek prawie sam spłynął. Od razu wytarłem szmatką procka i radiator i są jak nowe. Co do propozycji jednego z kolegów aby pukać śrubokrętem w procka nie wydaje mi się to dobrym pomysłem. Dziękuję za sugestie i pomoc i pozdrawiam

Moderowany przez TONI_2003:

Wszystko wyjaśnione temat zamykam !
    Jeśli zaistnieje taka potrzeba by post został otwarty proszę dać wiadomość na PW i podać link do postu .!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył trudności z oddzieleniem procesora Athlon 64 3000 w wersji BOX od radiatora, który był silnie przyklejony. Po odpięciu radiatora z zatrzasku procesor został wyrwany razem z radiatorem, jednak nóżki procesora pozostały nienaruszone. W dyskusji zwrócono uwagę, że w wersji BOX producent (AMD) zaleca reklamowanie całego kompletu w przypadku uszkodzenia. Zaproponowano różne metody rozdzielenia: zamrożenie do -20°C, podważanie nożem lub śrubokrętem, jednak niektóre z nich mogą grozić uszkodzeniem lub utratą gwarancji. Ostatecznie skuteczne okazało się podgrzanie radiatora od strony wentylatora za pomocą nagrzewnicy gorącym powietrzem (HOTAIR) do temperatury około 60-70°C, co pozwoliło na bezpieczne oddzielenie elementów bez uszkodzeń. Po rozdzieleniu powierzchnie zostały oczyszczone, a procesor i radiator pozostały w dobrym stanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA