logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Indukowanie prądu w pulsującym polu magnetycznym.

camfly1 18 Gru 2018 08:00 1026 13
REKLAMA
  • #1 17634916
    camfly1
    Poziom 7  
    Ocena: 19
    Witam serdecznie.

Udało mi się zbudować urządzenie które zmienia natężenie pola magnetycznego w czasie. Urządzenie oczywiście nie jest perpetuum mobile, wykorzystuje ogólnodostępne źródło energii. Powoduje "pulsowanie" pola magnetycznego.

Proszę zerknąć na schemacik. (Dla uproszczenia można wyobrazić sobie inny ferromagnetyk zasłaniający i odsłaniający magnes)

I tutaj moje pytanie:

Jak powinna wyglądać cewka nawinięta na rdzeń? (Aby zebrać możliwie dużo energii elektrycznej)

Może większe uzyski da cewka bezrdzeniowa?
  • REKLAMA
  • #2 17634936
    mieszaczwcz
    Poziom 31  
    Ocena: 258
    Coś mi tu nie gra, jeżeli zadziała to sprawność dużo poniżej 50%.Linie magnetyczne powinne siE przecinać
  • REKLAMA
  • #3 17635097
    camfly1
    Poziom 7  
    Hmm. Narysowałem tylko magnes i cewkę na rdzeniu która ma przekształcać zmienne pole magnetyczne w prąd elektryczny.

Pytanie nie dotyczy sprawnosci urządzenia (ta faktycznie nie będzie duza) lecz rodzaju cewki.

Sądzę, że ma być to cewka o mozliwie duzej indukcyjnosci. Im więcej miedzi tym lepiej. Przenikalność magnetyczna rdzenia będzie chyba na miejscu tylko do pewnego stopnia.
    Czy dobrze myślę?
  • REKLAMA
  • #4 17635192
    jozgo
    Poziom 42  
    Ocena: 1349
    Jaki jest kształt - rozkład pola?
  • #5 17635204
    camfly1
    Poziom 7  
    Kształt pola okresliłbym jako naturalny dla magnesu sztabkowego. (Narysowanego). Pole "tętni" symulując zblizanie i oddalanie od cewki.

Jesli kształt pola ma znaczenie mogę je dowolnie deformować.
  • #6 17635259
    jozgo
    Poziom 42  
    Jeżeli to pole jest podobne do wytwarzanego przez magnes w kształcie sztabki, to nasuwa się się od razu eksperyment M. Faraday'a.
    Cewka w kształcie zwoju.
    Więc solenoid bez rdzenia z uzwojeniem skupionym, a nie rozłożonym. Wiadomo im większa ilość zwojów i szybsza zmiana strumienia magnetycznego obejmowanego przez cewkę tym większa SEM.
    Dodanie rdzenia, mówiąc obrazowo, skupia więcej linii pola w cewce.
    Zbyt to wszystko ogólne.
  • #7 17635315
    camfly1
    Poziom 7  
    O proszę.

Więc twierdzisz kolego, że bez rdzenia, ta sama ilosc zwojów wytworzy więcej energii? Jest dla mnie zrozumiałe, że rdzeń skoncentruje pole.

W sumie wszystkie cewki w prądnicach (np amerykanki) są bez rdzenia.

Myslałem o czymś na kształt pulsującego transformatora jednak niezbędne obliczenia przekraczają aktualny stan mojej elektronicznej wiedzy. Trzeba brać się za naukę.

Będę wdzięczny za wszystkie ewentualne sugestie na temat pozyskania jak największej ilosci energii.
  • #8 17635347
    jozgo
    Poziom 42  
    Odwrotnie. Po co jest rdzeń? Żeby skupić strumień w cewce i zmniejszyć strumień rozproszony. Jak pisałem kluczowy jest kształt pola.
    Tak ogólna dyskusja, przy tak wielu nieokreślonych danych, to jest na poziomie akademickim.
    Ale ja studia skończyłem dokładnie 40 lat temu i się poddaję. -:)
  • #9 17635555
    camfly1
    Poziom 7  
    Mogłoby się okazać że pulsowanie pola magnetycznego w takim układzie będzie dużo korzystniejsze:

Z tego co wyczytałem do tej pory to najlepszy będzie stojan odzyskany z transformatora - im większy tym lepszy.
    Inne wskazówki?
  • #10 17635581
    jozgo
    Poziom 42  
    No to doszliśmy do generatora.
    Chyba, że wstawimy tu magnes z materiału magnetostrykcyjnego i wykorzystamy efekt Villari'ego?
  • #11 17636199
    camfly1
    Poziom 7  
    Ciekawy pomysł. Jak mogłoby to pomóc w pozyskiwaniu energii?
  • #12 17636343
    jozgo
    Poziom 42  
    Nie wiem. Pomyśl.
    Np. to chyba Edisonowi zwrócił ktoś uwagę, że furtka mu się ciężko otwiera, na co on odparł każdym wejściem pompujesz parę litrów wody do mojego zbiornika na strychu.
    Tu może generować energię przez uderzenie boksera na siłowni?
  • REKLAMA
  • #13 17643271
    camfly1
    Poziom 7  
    Dobra. Widzę, że musze sie nauczyć metodą prób i błędów bo i tak już nieco ogólnikowy temat mocno się rozwadnia.

Na początek użyję gotowego dużego transformatora przykładając pulsujący magnes do jednego z końców uzwojenia. Jeśli wyniki będą obiecujące wytnę kawałek stojana aby uzyskać formę zaprezentowaną wyżej.
  • #14 17643405
    jozgo
    Poziom 42  
    Rdzeń transformatora jest obwodem magnetycznym zamknięty. Wpływ zewnętrzego pola na jego strumień wewnętrzny jest pomijalny. Myślę, że oddziaływanie pola zewnętrznego będzie porównywalne jak jego strumienia rozproszenia do strumienia głównego.
    Lepiej poszukaj elektromagnesu z rdzeniem w kształcie E. Były kiedyś stosowane w mechanizmach wykonawczych: hamulce, zwalniaki czy cóś takiego.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zbudował urządzenie do generowania pulsującego pola magnetycznego i poszukuje informacji na temat optymalnej konstrukcji cewki do zbierania energii elektrycznej. Dyskusja koncentruje się na rodzajach cewek, ich indukcyjności oraz wpływie rdzenia na efektywność. Uczestnicy sugerują, że cewka bezrdzeniowa może być korzystna, ale rdzeń skupia linie pola, co również zwiększa wydajność. Wspomniano o eksperymentach Faradaya oraz zastosowaniu stojana z transformatora jako potencjalnego rozwiązania. Pojawiły się również pomysły na wykorzystanie materiałów magnetostrykcyjnych oraz elektromagnesów w kształcie E.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA