logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] SONY SLV-X55PS - śnieg i słaby dźwięk przy odtwarzaniu taśm

rockboys 18 Gru 2018 13:03 2703 21
REKLAMA
  • #1 17635418
    rockboys
    Poziom 3  
    Ocena: 39
    Posiadam magnetowid jak w temacie,nie był włączany od 6miesięcy,wczoraj jednak chciałem odtworzyć kilka nagranych taśm i się zdziwiłem ponieważ magnetowid nie odtwarza,tzn jest "śnieg"czarno-biały,czasem słychać dźwięk,ale to wszystko.Co może być powodem?6 miesiecy temu magnetowid działał idealnie.
  • REKLAMA
  • #2 17635476
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2971
    Na przykład rozmagnesowana lub spleśniała (zdarza się w wilgotnych domach) taśma.
    Jeśli taśma wizualnie jest OK to wtedy na należy nagrać kilkadziesiąt sekund programu i spróbowac odtworzyć. I wtedy się zobaczy czy to taśma, czy jednak magnetowid.
  • #3 17636033
    Gaguspan
    Poziom 24  
    Ocena: 40
    Wyczyść delikatnie głowicę i tor prowadzenia taśmy.
  • REKLAMA
  • #4 17636183
    rockboys
    Poziom 3  
    sanfran napisał:
    Na przykład rozmagnesowana lub spleśniała (zdarza się w wilgotnych domach) taśma.
    Jeśli taśma wizualnie jest OK to wtedy na należy nagrać kilkadziesiąt sekund programu i spróbowac odtworzyć. I wtedy się zobaczy czy to taśma, czy jednak magnetowid.

Magnetowid jest w suchym domu,nie ma wilgoci,ale sprawdziłem kilka taśm,są ok,próbowałem nagrać coś ale ciągle to samo paski czarno białe poziome,czasem widać obraz ale bardzo kiepsko

Dodano po 2 [minuty]:

Gaguspan napisał:
    Wyczyść delikatnie głowicę i tor prowadzenia taśmy.

Dobrze,wyczyszczę ale jak to nie pomoże?Oraz czym wyczyścić tzn jaki środek wybrać do tego bo tyle jest różnych płynów do czyszczenia głowic?

Dodano po 1 [godziny] 10 [minuty]:

Przeczyściłem głowicę oraz tor prowadzenia taśmy,skręciłem magnetowid gdy włożyłem taśmę był obraz i głos oraz kolor ale gdy wyjąłem taśmę i włożyłem ponownie znów to samo,ale znalazłem ciekawostkę i to jest "usterka" jak włącze na pilocie "MENU"to audio działa idealnie,nie wiem co jest grane?
  • #6 17640005
    Gaguspan
    Poziom 24  
    Na czysty kawałek kartki z zeszytu daj kilka kropli spirytusu i delikatnie przyłóż do szczelin, gdzie są czytniki i powoli kręć bębnem wizyjnym. Należy także wyczyścić głowicę audio/synchronizacja a także cały tor prowadzenia taśmy z rolkami włącznie. Sprawdź naciąg taśmy a szczególnie lewy hamulec. Zwróć uwagę czy ta duża rolka dociskowa nie jest twarda, jeśli tak to trzeba ją koniecznie wymienić.
  • REKLAMA
  • #7 17640329
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Ocena: 435
    Jeśli głowica jest ok,to zajmij się torem prowadzenia taśmy.Musi działać prawidłowo.Efekt z audio w tracie Menu normalny.Jeśli jest nieprawidłowy obraz głos jest wyciszany.
  • #8 17641088
    rockboys
    Poziom 3  
    Gaguspan napisał:
    Na czysty kawałek kartki z zeszytu daj kilka kropli spirytusu i delikatnie przyłóż do szczelin, gdzie są czytniki i powoli kręć bębnem wizyjnym. Należy także wyczyścić głowicę audio/synchronizacja a także cały tor prowadzenia taśmy z rolkami włącznie. Sprawdź naciąg taśmy a szczególnie lewy hamulec. Zwróć uwagę czy ta duża rolka dociskowa nie jest twarda, jeśli tak to trzeba ją koniecznie wymienić.

Dziękuję za podpowiedź,coś mi właśnie nie pasuje z naciągiem taśmy,jakby patrząc od góry na magnetowid z lewej strony taśma jakby była zbyt luźna,lewy hamulec nie wiem co to jest ?

Dodano po 2 [minuty]:

radiogaga napisał:
    Jeśli głowica jest ok,to zajmij się torem prowadzenia taśmy.Musi działać prawidłowo.Efekt z audio w tracie Menu normalny.Jeśli jest nieprawidłowy obraz głos jest wyciszany.

Chyba głowica jest ok,chociaż obawiamiam się,ponieważ na bębnie są dwie głowice video tak?jedna z nich jest bardziej wysunięta a druga słabo?
  • #9 17641311
    Gaguspan
    Poziom 24  
    Lewy hamulec to jest dźwignia z cięgnem opasajacym lewy talerzyk. W momencie kiedy taśma nawijana jest wokół bębna głowicy wizyjnej, hamulec przytrzymuje talerzyk aby nie był zbyt luźny.
    Najlepiej będzie jak zamieścisz zdjęcie mechanizmu.
  • #10 17641869
    rockboys
    Poziom 3  
    SONY SLV-X55PS - śnieg i słaby dźwięk przy odtwarzaniu taśm SONY SLV-X55PS - śnieg i słaby dźwięk przy odtwarzaniu taśm SONY SLV-X55PS - śnieg i słaby dźwięk przy odtwarzaniu taśm SONY SLV-X55PS - śnieg i słaby dźwięk przy odtwarzaniu taśm

mechanizm oraz obraz na TV,dodam iż nie zawsze taśma po wciśnięciu EJECT sama wysuwa się z magnetowidu,oraz pracuje nierówno na rolkach.Do czyszczenia użyłem spirytus salicylowy może lepiej płyn taki jak w sklepach do czyszczenia głowic?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 17642205
    Gaguspan
    Poziom 24  
    Z tego co widzę, lewy idler (dźwignia naciągu taśmy jest w swoim końcowym położeniu, kiedy prawy jeszcze nie ruszył. Po prostu masz albo źle ustawiony mechanizm, albo ( co często się zdarza ) pęknięte kółko naciągu. Zobaczysz je od spodu. To dlatego nie masz obrazu . Taśma nie jest dobrze opasana wokół głowicy.
  • #12 17642351
    rockboys
    Poziom 3  
    SONY SLV-X55PS - śnieg i słaby dźwięk przy odtwarzaniu taśm
    Jeżeli dobrze rozumiem lewy idler(dźwignia naciągu taśmy na obecnych zdjęciach jest w swoim końcowym położeniu)a prawy jeszcze nie ruszył-sprawdziłem to teraz faktycznie prawy jest zamocowany stabilnie nie da się ruszyć ale lewy mogę palcem przesuwać w dół i górę tak jakby wyskoczył z zębatki? czy coś podobnego,i jest luz taśmy jak poprawić ten lewy idler?aby był jak prawy mocno zamontowany bo chyba to przyczyną?

na czerwono zaznaczyłem element który po prostu palcem można przesuwać góra dół - to jest ten lewy idler ? tak? na zielono zaznaczyłem prawy stabilnie mocno trzymajacy się w magnetowidzie.
  • #14 17642604
    rockboys
    Poziom 3  
    Załączam zdjęcia mechanizmu gdzie jest pęknięta w połowie niebieska zębatka tylko proszę o podpowiedź jak ją wymontować ? ponieważ nie chcę czegoś uszkodzić .Oraz jedno zdjęcie załączam również ponieważ jak zdejmowałem dolną pokrywę to wypadła mi właśnie z tej płytki gdzie mechanizm pęknietej zębatki taka metalowa część i nie wiem gdzie ją spowrotem włożyć. Oraz jeszcze pytanie czy da rade się skleić czymś tą zebatkę ? ponieważ do czasu zakupu chociaż chciałbym uruchomić ten magnetowid.
    SONY SLV-X55PS - śnieg i słaby dźwięk przy odtwarzaniu taśm SONY SLV-X55PS - śnieg i słaby dźwięk przy odtwarzaniu taśm SONY SLV-X55PS - śnieg i słaby dźwięk przy odtwarzaniu taśm
  • #15 17644514
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Ocena: 435
    Klejenie nie wchodzi praktycznie w grę.Metalowa kształtka to rodzaj zabezpieczenia koła zamachowego silnika przesuwu.Pierwsza zasada znacz plastikowe koła markerem przed demontażem.Rób dokładne zdjęcia.Ten mtv Sony ma fabryczne punkty odniesienia w postaci niewielkich okrągłych otworów i małych trójkątów.Po pierwsze odepnij metalową blaszkę.Potem dalej.To prosty mechanizm.
  • #16 17645351
    Gaguspan
    Poziom 24  
    Lewy idler składa się z kilku części. Niebieskiego kółka, które najczęściej ulega pęknięciu oraz dwóch dźwigni połączonych zawleczką. W niebieskim kółku powinna być wyprofilowana sprężyna, która w końcowej fazie naciąga idler . To wszystko połączone jest z lewym idlerem ( kołkiem).
    Tak jak kolega radiogaga napisał, kółka mają maleńkie otworki i strzałki, które muszą współgrać ze sobą jak i chassis.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z magnetowidem SONY SLV-X55PS, który po 6 miesiącach nieużywania wyświetla czarno-biały "śnieg" podczas odtwarzania taśm, z sporadycznym dźwiękiem. W odpowiedziach zasugerowano kilka potencjalnych przyczyn, takich jak rozmagnesowanie taśmy, zanieczyszczona głowica, problemy z torem prowadzenia taśmy oraz luźny naciąg taśmy. Użytkownik przeprowadził czyszczenie głowicy i toru, ale problem nadal występował. Zidentyfikowano również uszkodzenie niebieskiej zębatki w mechanizmie, co mogło wpływać na prawidłowe opasanie taśmy wokół głowicy. Użytkownik wymienił zębatkę, co rozwiązało problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA