logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego ogrzewanie w aucie Voyager 2.5 CRD nie działa prawidłowo?

Krzyś 16 19 Gru 2018 15:44 1470 10
REKLAMA
  • #1 17637989
    Krzyś 16
    Poziom 6  
    Ocena: 8
    Witam mam problem z ogrzewaniem w samochodzie Voyager 2.5crd 2002 rok samochód posiada dogrzewacz silnika ale nie działa a mam problem samochód osiąga 90 stopni a ogrzewanie jest letnie a jak stoji na postoju i silnik pracuje leci zimne powietrze proszę o jakąś radę co to może być
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17638285
    Zbychul
    Poziom 22  
    Ocena: 189
    Najpierw sprawdź ręką, czy są gorące węże idące do nagrzewnicy, dostęp masakryczny ale możliwy - od strony silnika. Jeśli są gorące to problem pewnie leży w przesłonie ciepło/zimno która jest sterowana silniczkiem. Spróbuj kilkukrotnie przekręcić pokrętło od max do minimum. Może coś tam haczy. Jak nie pomoże to wymiana silniczka po uprzednim sprawdzeniu, czy dochodzi do niego napięcie w czasie przestawiania.
  • REKLAMA
  • #3 17638376
    Krzyś 16
    Poziom 6  
    Werzyki co idą do nagrzewnicy są letnie a na silniku rurki i werze są gorące
  • #4 17638417
    Zbychul
    Poziom 22  
    Hmmm ...
    Czy to się stało nagle, po jakichś naprawach ? Jeśli nie zatkanie węży, to by mogło wskazywać na zapowietrzenie układu. Nie pytam o poziom płynu, bo to elementarz. Generalnie układ sam się odpowietrza, ale można by ewentualnie poluzować górny wąż idący do nagrzewnicy i sprawdzić czy leci płyn.
  • #5 17638439
    Krzyś 16
    Poziom 6  
    Samochód miał słabe ogrzewanie bo był termostat rozwalony i termostat został zrobiony i teraz silnik ma temperaturę a ogrzewania i tak nie ma. Tak jak Pan mówi spróbuję popuścić wężyk od nagrzewnicy
  • #6 17638466
    Zbychul
    Poziom 22  
    Jeśli jest płyn, to jeszcze jedna próba: za pośrednictwem jakiegoś wężyka dmuchnąć w nagrzewnicę ( przy odłączonym drugim jej wylocie ) . Może jest zatkana ?
    Więcej pomysłów już nie mam.
  • REKLAMA
  • #7 17638529
    Krzyś 16
    Poziom 6  
    Jutro wszystko wypróbuje i się odezwę narazie zgóry dziękuję
  • #8 17647158
    Krzyś 16
    Poziom 6  
    Witam ogrzewanie ogarnięte webasto odłonczone i jest prawie dobrze tylko mam problem że na wolnych obrotach leci zimne powietrze a jak trzymam 2 tyś obrotuw to ogrzewanie jest
  • REKLAMA
  • #9 17647226
    Zbychul
    Poziom 22  
    Odłączone webasto ? To jeśli robisz krótkie przejazdy szczerze współczuję jazdy przy pogodzie zdecydowanie ponizej zera stopni . Być może niedomaga już pompa wody, a biorąc pod uwagę ile trzeba rozbierać silnika aby ją wymienić to prościej dokupić choćby na alle....o jakąkolwiek pompę obiegową wody i zamocować na dolnym wężu w kierunku nagrzewnicy.
  • #11 17671348
    Krzyś 16
    Poziom 6  
    Witam odłonczyłem webasto i dałem bezpośrednio do nagrzewnicy ogrzewanie się pojawiło jest super ale tylko podczas jazdy jest jak stanę na światłach po chwili leci zimne powietrze

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z ogrzewaniem w samochodzie Chrysler Voyager 2.5 CRD z 2002 roku, gdzie mimo osiągnięcia temperatury roboczej silnika, ogrzewanie wydaje jedynie letnie powietrze. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, takie jak zablokowanie węży, zapowietrzenie układu chłodzenia, czy uszkodzenie silniczka sterującego przesłoną ciepło/zimno. Po wymianie termostatu problem częściowo ustąpił, jednak nadal występuje zimne powietrze na wolnych obrotach. Użytkownik odłączył dogrzewacz Webasto, co poprawiło sytuację, ale problem z ogrzewaniem na postoju nadal się utrzymuje. Sugerowane są dalsze kroki, takie jak sprawdzenie pompy wody oraz ewentualne dmuchanie w nagrzewnicę w celu usunięcia zatorów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA