logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór głośników Tonsil GDN i Visaton TW 6 NG do DIORA ZgB 60 8 901

Galch 21 Gru 2018 21:06 1674 6
REKLAMA
  • #1 17642746
    Galch
    Poziom 9  
    Witam
    Jestem w trakcie renowacji kolumn jak w temacie mam zamiar zastosować do tego celu "NISKOTONOWY TONSIL GDN 20/60/11 8 OHM" oraz taki wynalazek "Głośnik wysokotonowy Visaton TW 6 NG, 60 W/100 W, 8 Ohm, 1000 - 30 000 Hz" . Jeżeli chodzi o głośnik niskotonowy to oczywiście poszedłem za tropem tematów już istniejących na forum, chociaż zastanawiam się też nad konstrukcją STX. Co do wysokotonówek to górę wziął ich wygląd ponieważ są uderzająco podobne do oryginalnych membran wysokotonowych, a właśnie na możliwie jak najbardziej oryginalnym wyglądzie mi zależy. Chciałbym poznać waszą opinie na temat tej konfiguracji oraz chciałbym się dowiedzieć czy zadziała to z oryginalną zwrotnicą ?
  • REKLAMA
  • #2 17643584
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 17643610
    Galch
    Poziom 9  
    Rozumiem, czyli zastosowanie głośnika niskotonowego Tonsil GDN 20/60/3 który ma efektywność 90 dB i ma trochę szersze pasmo przenoszenia, bo do 4,5kHz, co przy konstrukcji dwudrożnej wydaje się słusznym wyborem, zostaje jeden dB do stłumienia na Visatonie i sprawa zamknięta ? Dobrze myślę ?
  • Pomocny post
    #4 17643832
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 17644197
    Galch
    Poziom 9  
    W kolumnie jest zastosowany zwykły otwór stratny więc problem jest już praktycznie rozwiązany, pozostało zakupić głośniki i montaż. Mam jeszcze pytanie czy zastosowanie bardziej zaawansowanej zwrotnicy niż aktualne może poprawić dźwięk płynący z tej kolumny, czy szkoda zachodu ?
  • #6 17644287
    goraj krzysztof
    Poziom 31  
    Ocena: 131
    Może, ale żeby zrobić dobrą zwrotnice należało by zrobić pomiary, a jest już troszku bardziej skomplikowana sprawa. Nie wiem czy dla jednej pary opłaca się zaczynać tą zabawę. Chyba że to dopiero początek i masz w planach nast. konstrukcje :D Możesz też zastanowić się nad rodzimym papierzakiem GDW9/60.
  • REKLAMA
  • #7 17644353
    Galch
    Poziom 9  
    Inne konstrukcje na pewno będą ale to jeszcze nie teraz 😁 ta jest naprawą sprzętu osobie dla której mają one wartość sentymentalną. Membrany o których mówisz na pewno będą lepsze od moich, jednak mają nieodpowiedni rozmiar, a cięcie kolumn nie wchodzi w grę 😁. Więc zostaję przy oryginalnej zwrotnicy z wyciętymi rezystorami visatonie i Tonsil 20/60/3. Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam, wesołych świąt.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje renowację kolumn DIORA ZgB 60 8 901, zamierzając zastosować głośnik niskotonowy Tonsil GDN 20/60/3 oraz wysokotonowy Visaton TW 6 NG. W dyskusji poruszono kwestie efektywności głośników, gdzie Tonsil ma 90 dB, a Visaton 91 dB, co wymaga zastosowania rezystorów tłumiących. Ustalono, że obudowa kolumny ma otwór stratny, co jest zgodne z parametrami obu głośników. Użytkownik rozważa również możliwość zastosowania bardziej zaawansowanej zwrotnicy, jednak zauważono, że wymagałoby to pomiarów, co może być zbyt skomplikowane dla jednego projektu. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na oryginalną zwrotnicę z wyciętymi rezystorami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA