logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy naprawa Webasto Thermo Top C się opłaca? Nie odpala z timera 1530

Way 24 Gru 2018 11:12 4380 8
REKLAMA
  • #1 17648277
    Way
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam,
    kupiłem samochód z dodatkowo zainstalowanym webasto (model zgaduję na Thermo top C, bo do żadnej tabliczki znamionowej nie mam dostępu) i mam problem z jego odpalaniem. Z Timera 1530 nie odpala, jedynie po wyjęciu bezpiecznika 20A zaczyna działać dmuchawa i po około 2 minutach (sprawdzane ze stoperem) się sama wyłącza. Nie słychać też takiego charakterystycznego "klikania" jak na tym filmie: https://youtu.be/SamwzYqIu20
    Film z działania mojego webasto: https://youtu.be/-U9FeTLaLA0
    Pytanie jest raczej ogólne- co nie działa i ile może kosztować naprawa? Nie mam ciśnienia na ogrzewanie postojowe, więc chciałem pierwsze tutaj zapytać, nim pojadę do fachowca i tam się dowiedzieć, że to tylko do wymiany się nadaje.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17648468
    fifcio13-13
    Poziom 30  
    Ocena: 306
    Przydało by się go sprawdzić z komputera, żeby zdiagnozować usterkę. Jeżeli nie słyszysz cykania pompy, to nie podaje paliwa. Uszkodzony sterownik, albo pompka. Natomiast na filmie słychać jakby formował się płomień, tyle że niepoprawnie. W takim przypadku trzeba je rozebrać, wyczyścić i ewentualnie wymienić świece/kołek żarowy i siatkę palnika.

Koszta są różne - sterownik od 200zł wzwyż, pompka też. Siatka ok. 80zł, a kołek 160zł.

Jeżeli jesteś zainteresowany, to zapraszam na diagnostykę. Szczegóły PW.
  • REKLAMA
  • #3 17648480
    Way
    Poziom 9  
    No właśnie, z tego co czytałem to sterownik około 200zł, a świecy nie można kupić osobno, tylko cały moduł - to prawda?
  • Pomocny post
    #4 17648712
    fifcio13-13
    Poziom 30  
    Koszt sterownika używanego to około 750zł. Naprawa zaczyna się OD 200zł. Średnio 400-500 - musisz się z tym liczyć. Świecę lub kołek da się kupić osobno, tylko trzeba troszkę poszukać (mówię o nowej, bo z używanymi nie ma problemu). Wymiana całego palnika jest zbędna jeżeli nie doszło do jego mechanicznego lub termicznego uszkodzenia.
  • REKLAMA
  • #5 17649662
    Way
    Poziom 9  
    To widzę, że koszty będą w przedziale 500 - 1000zł, czyli naprawa webasto schodzi na dalszy plan, bo mam lepsze pomysły na wydanie tych pieniędzy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 17649785
    fifcio13-13
    Poziom 30  
    Dobrze grzejący piec w zimie zawsze się przydaje. Zrób najpierw diagnostykę komputerową (najlepiej opublikuj błędy). Jeżeli masz wolną chwilę i chęci, to wyjmij piec (węże z wody połącz na krótko, abyś mógł jeździć), rozkręć i dobrze go wyczyść z nagarów. Jeżeli dalej nie będzie palił, to wtedy pomyślimy co dalej.
  • #7 17649850
    Way
    Poziom 9  
    Jak już jest to fajnie jakby działał, mam bardzo słaby dostęp do sterownika i pogoda nie zachęca mnie do zabawy przy aucie (brak garażu) więc nastawiam się na kolejny sezon. A kabel do diagnostyki to taki jak z pierwszej strony tego tematu? https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1285552.html
  • Pomocny post
    #9 17658275
    sash997
    Specjalista VAG & Ogrzewania Postojowe
    Ocena: 92
    Najtańszy kabel do diagnozy tego pieca to kabel do vaga kkl na ftdi, ogarnie każdy thermo top z,c,e koszt naprawy takiego pieca na świeżo czyli np pracował zeszłego sezonu lub miesiąc temu a teraz nie chce to w większości przypadków zamyka się w 300zl

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z uruchomieniem ogrzewania postojowego Webasto Thermo Top C, które nie działa z timerem 1530. Po wyjęciu bezpiecznika 20A dmuchawa działa przez około 2 minuty, ale nie słychać charakterystycznego "klikania". Uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może leżeć w uszkodzonym sterowniku lub pompce paliwa. Koszty naprawy wahają się od 200 zł do 1000 zł, w zależności od wymienianych części, takich jak sterownik, świeca żarowa czy siatka palnika. Zaleca się przeprowadzenie diagnostyki komputerowej oraz czyszczenie pieca. Użytkownik rozważa naprawę, ale z powodu wysokich kosztów może odłożyć ją na później.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA