logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyciek oleju z pilarki Partner 465 przy smarowaniu łańcucha - co robić?

Pilarzkosiarz 27 Gru 2018 08:35 4209 10
REKLAMA
  • #1 17653974
    Pilarzkosiarz
    Poziom 5  
    Ocena: 34
    Olej wycieka spod prowadnicy. Otwór w prowadnicy (do smarowania łańcucha) znajduje się przy otworze, z którego leci olej do smarowania łańcucha. Pompka olejowa jest skręcona na maksa. Jest smarowanie łańcucha, ale olej wycieka bokiem. Olej jest nie jest za rzadki, bo w innej pile jest smarowanie i nie ma wycieków
  • REKLAMA
  • #2 17656974
    vodo1
    Poziom 8  
    Ocena: 33
    Ja dorobiłem uszczelkę między osłoną (blachą) a korpusem bo stamtąd był wyciek (piła MS 024). Ale to z racji wieku piły, nie wiem jak starą ty posiadasz może wystarczy samą osłonkę zmienić.
  • #3 17659329
    Pilarzkosiarz
    Poziom 5  
    Piła ma 20 lat. Z czego dorobiłeś uszczelkę?
  • REKLAMA
  • #4 17659449
    *Impala*
    Poziom 13  
    Ocena: 39
    Może śruby od dokręcania prowadnicy wyciągnęły karter i zdeformowały płaszczyzny miedzy prowadnicą, blaszką i karterem, albo łańcuch kiedyś spadł i narobił bałaganu chociaż bardziej pewnie przez wyciągnięte śruby, oglądnij dobrze te miejsca.
  • REKLAMA
  • #5 17660342
    vodo1
    Poziom 8  
    Materiał uszczelkarski (gambit, papier uszczelkowy itp.) na allegro tego pełno (ewentualnie co masz pod ręką, nie używaj gumy, chyba że specjalnej) ok. 1 mm grubości. Ja przykleiłem kawałek do blaszki od strony krateru klejem szybkoschnącym i wyciąłem otwory. Pilnikiem przetrzyj trochę krater, wyrównaj nierówności oraz osłonę którą przykręcasz na prowadnicę też wyrównaj pilnikiem (ona również ma kanały olejowe). Jeśli to nie jest wyciek z pompki oleju to taki zabieg uszczelni wyciek - w mojej pomogło.
  • #6 17660811
    Pilarzkosiarz
    Poziom 5  
    U mnie w pile nie ma braszki tam gdzie jest otwór którym wylatuje olej
  • #7 17661717
    vodo1
    Poziom 8  
    Masz prowadnicę przykręconą bezpośrednio do krateru to coś nie tak. Normalnie jest (po chłopsku) kawałek blachy nałożonej na śruby (śrubę - zależy w jakiej pilarce) na które zakładasz prowadnicę ma chronić przed brudem i prowadzić wyciętym otworem olej na prowadnicę. Może właśnie sam odkryłeś problem z cieknącym olejem. Możesz założyć samą uszczelkę na karter a prowadnicę tylko traf z otworem na prowadnicę. Jeśli nie będziesz dalej wiedział o co chodzi to podeślę zdjęcia.
  • #8 17661757
    Pilarzkosiarz
    Poziom 5  
    W pile jest rowek odprowadzający olej do prowadnicy, ale wyżłobiony w karterze. Jeśli można, to poproszę zdjęcia
  • REKLAMA
  • #9 17662942
    vodo1
    Poziom 8  
    U mnie wygląda to tak - całość jeszcze obsadzona na lakierze bo ma wżery stąd czerwony kolor.

Wyciek oleju z pilarki Partner 465 przy smarowaniu łańcucha - co robić? Wyciek oleju z pilarki Partner 465 przy smarowaniu łańcucha - co robić? Wyciek oleju z pilarki Partner 465 przy smarowaniu łańcucha - co robić? Wyciek oleju z pilarki Partner 465 przy smarowaniu łańcucha - co robić?

Ta osłona (blacha) powinna być w każdej pilarce.
  • #10 17664881
    Pilarzkosiarz
    Poziom 5  
    U mnie właśnie tej osłony nie ma. Mówiłem mechanikowi, że olej leci z piły. Chciał coś dopasować do tego modelu, ale niestety nie miał takiej blaszki. Ma ktoś na sprzedaż taka blaszkę?
  • #11 17665378
    vodo1
    Poziom 8  
    Szukaj u tych co sprzedają sprzęty z odzysku (choć wątpię czy sprzedadzą - raczej całą piłę) albo w Husqwarnie - oni serwisują markę partner. Albo zrób z grubszą uszczelkę z tego materiału co pisałem wcześniej pomiędzy krater a prowadnicę bez tej blachy (nie zapomnij wyciąć rowek do smarowania) może pomoże taki wynalazek - w/w niewiele tracisz oprócz kawałka materiału.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wycieku oleju z pilarki Partner 465, który występuje przy smarowaniu łańcucha. Użytkownik zauważył, że olej wycieka spod prowadnicy, mimo że smarowanie działa prawidłowo. Uczestnicy sugerują różne przyczyny wycieku, takie jak uszkodzenie uszczelki, deformacja karteru lub brak osłony zabezpieczającej. Proponowane rozwiązania obejmują dorobienie uszczelki z materiału uszczelkarskiego, sprawdzenie śrub mocujących prowadnicę oraz ewentualne dopasowanie blaszki ochronnej. Użytkownik poszukuje również osłony, której brakuje w jego modelu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA