logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] WUBER WR-GCS-570: Wyciek oleju do smarowania łańcucha - przyczyny, regulacja, porady

Ronaldo09 23 Maj 2023 23:38 3855 15
REKLAMA
  • #1 20592261
    Ronaldo09
    Poziom 3  
    Ocena: 8
    Witajcie. Kupiłem niedawno piłę spalinową typu WUBER WR-GCS-570.
    Praktycznie od początku jest wyciek oleju do smarowania łańcucha w okolicach prowadnicy (od strony obudowy). Podczas cięcia tego nie zauważam, ale gdy odłożę piłę na regał to podczas podniesienia do następnej pracy np. po kilku dniach pod piłą jest kałuża oleju. Od razu dodam, że jestem niedoświadczony i to moja pierwsza piła. Czy to mankament tego modelu, czy ja coś źle robię? A może regulacja na spodzie piły ma na to wpływ (od smarowania łańcucha)? Nic tam od nowości nie ruszałem. Czy to normalne w tym modelu? (jeden komentarz widziałem, że ktoś tak miał) Można coś z tym zrobić? Bo już mnie to denerwuje i zastanawiałem się nad Stihlem albo Husqvarną, ale skoro piła nowa, to nie powinno tak być, chyba, że wada fabryczna. Ktoś pomoże?
  • REKLAMA
  • #2 20592541
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2570
    Typowa wada w chińskich pilarkach (klonach 4500/5000/5200). Wymieniasz wężyk pompki oleju w zbiorniku, lub robisz patent z jego wklejaniem lub usztywnieniem (wstawienie tulejki od wewnątrz). W niektórych pilarkach otwór w karterach jest po prostu za duży (zupełny brak wcisku), a zdarzają się pilarki które są dobrze zrobione i przez lata nic się nie leje.
  • REKLAMA
  • #3 20593407
    Ronaldo09
    Poziom 3  
    A jak ten wężyk wymienić? Jest gdzieś może jakiś filmik albo instrukcja krok po kroku? Tak jak napisałem, jestem "zielony" w tych sprawach. Dopiero się uczę.
  • #4 20593601
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Zapytaj kolegi który użytkuje chińskie pilarki i bawi się w ich naprawy. Aby dostać się do pompki oleju potrzeba zdjąć bęben sprzęgła, a do tego potrzebna jest blokada tłoka oraz przyrząd do odkręcania sprzęgła. W nowych pilarkach bywa że sprzęgło jest zabezpieczone klejem do gwintów, więc pierwsze odkręcenie jest bardzo uciążliwe. Odpada metoda udarowa młotek+przecinak.
  • #5 20594669
    Ronaldo09
    Poziom 3  
    Sprzęt jest na gwarancji, więc chyba go wyślę w celu usunięcia problemu.
  • #6 20681330
    Ronaldo09
    Poziom 3  
    Wysłałem, wróciła z wymienioną pompką oleju. Problem nadal występuje.
  • REKLAMA
  • #7 20681398
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Masz dwa wyjścia.
    Pierwsze to walczysz z importerem odsyłając na gwarancję z powodu tej samej usterki, aż wymienią Ci na inny model albo zwrócą kasę.
    Drugie to olewasz tą niewiele wartą gwarancję i naprawiasz samemu w sposób który wcześniej podawałem.
    Ta pilarka to typowy chińczyk. Kupiłbyś pilarkę renomowanego producenta, co prawda w cenie 10× wyższej, bo za 2500–3500 zł, ale takich problemów byś nie miał.
  • #8 20749528
    Ronaldo09
    Poziom 3  
    Mam jeszcze pytanie (jeśli nie w tym miejscu, to proszę administrację o przeniesienie do odpowiedniego działu)

Dzisiaj po raz pierwszy naostrzyłem łańcuch. Obejrzałem kilka filmików na ten temat. W każdym zasada była taka sama. I tak zrobiłem. Po ostrzeniu podczas cięcia gdy piła wchodziła w drewno pod naprawdę niewielkim obciążeniem włączał się hamulec. Gdy wyciągnąłem piłę i zwiększałem obroty (piła była w powietrzu, bez obciążenia) wszystko działało normalnie. I ponownie, gdy tylko zacząłem ciąć drewno, włączał się hamulec bezpieczeństwa.
    Czy podczas ostrzenia zrobiłem coś nie tak? Czy jest inna przyczyna? Co teraz mam zrobić?
    Proszę o pomoc, z góry dziękuję.
  • #9 20749549
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Widocznie źle naostrzyłeś łańcuch, przez co podczas cięcia pojawiają się wibracje (szarpnięcia).
    Zwykle hamulce w chińczykach są bardzo czułe, korzystają z poprawionej wersji Zenoah, czyli pod dźwignią rączki hamulca znajduje się dźwignia z ciężarkiem, działająca niezależnie od rączki hamulca. Uderzenie prowadnicą o drzewo powinno wywołać zadziałanie hamulca.
  • #10 20749842
    Ronaldo09
    Poziom 3  
    Czyli co? Jeszcze raz ostrzyć?
  • #11 20750755
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ostrzenie łańcucha to generalnie dość prosta czynność, ale trzeba uważać na kilka rzeczy. Przede wszystkim trzeba zachować prawidłowe kąty ostrzenia (górnej, bocznej i przeciwległej tzw. tylnej) oraz zachować taką samą długość wszystkich zębów. Stihel i Orgon udostępniają w internecie podręczniki dotyczące ostrzenia pił łańcuchowych, warto poczytać. Jeśli masz wątpliwość co do sposobu naostrzenia tego łańcucha, to kup nowy łańcuch (najlepiej markowy od firmy na S lub H) i przyjrzyj się z jakimi kątami został naostrzony. Nowe łańcuchy wymagają regulacji ograniczników, ponieważ łańcuchy z fabryki mają wymiar 0.35 mm, a powinien być 0.65 mm.
  • REKLAMA
  • #12 20750817
    Ronaldo09
    Poziom 3  
    To jest łańcuch nie wiem czy Wubera czy innej firmy. Był razem z piłą. Dzisiaj ostrzyłem go jeszcze 3 razy i jest gorzej. Piła "w powietrzu" po osiągnięciu prawie maksymalnych obrotów uruchamia hamulec. Co prawda wchodzi w drewno o niebo lepiej ale po chwili blokada hamulcem. Czyli co? Łańcuch na straty?
  • Pomocny post
    #13 20750965
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Przypadkiem nie masz tego łańcucha wyciągniętego i przez to zbyt mocno napiętego? Łańcuch przesuwa się płynnie po prowadnicy, czy z takim skokowym oporem?
  • #14 20752268
    Ronaldo09
    Poziom 3  
    Ze skokowym oporem. Łańcuch miałem rzeczywiście za mocno napięty, potem poluzowałem. Ma luz na dole 0,5-1 cm gdy pociągnę na środku prowadnicy. Może za mało, ale bałem się, że spadnie.
  • #15 20753234
    Ronaldo09
    Poziom 3  
    To nie wina łańcucha. Dzisiaj założyłem dłuższą prowadnicę (50 cm) i łańcuch. Były w zestawie z piłą. Używałem tej dłuższej jedynie na początku, krótko, ale stwierdziłem, że wystarczy krótsza do moich prac na działce. Łańcucha nie ostrzyłem, bo był króciutko używany. No i po zmianie problem jest ten sam. Hamulec nadal się włącza podczas cięcia i "na sucho" przy wysokich obrotach. Teraz już nie wiem co się dzieje, jaka to jest przyczyna.
  • #16 20770234
    Ronaldo09
    Poziom 3  
    Wyczyszczona szczelina pod hamulcem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wyciekiem oleju w pilarkach spalinowych WUBER WR-GCS-570, który występuje w okolicach prowadnicy. Wskazano, że może to być typowa wada chińskich modeli, związana z uszkodzeniem wężyka pompki oleju. Użytkownik rozważa samodzielną naprawę lub skorzystanie z gwarancji, jednak po wysłaniu piły do serwisu problem nie został rozwiązany. Dodatkowo, pojawiły się trudności z hamulcem bezpieczeństwa podczas cięcia, co może być spowodowane niewłaściwym ostrzeniem łańcucha lub zbyt mocnym napięciem łańcucha. Użytkownicy sugerują sprawdzenie luzu łańcucha oraz czyszczenie szczeliny pod hamulcem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA