logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IBM P133 BIOS 02/27/97 - Jak zmienić język z holenderskiego na angielski?

nygma 03 Wrz 2005 16:28 1340 12
REKLAMA
  • #1 1788987
    nygma
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Kupiłem komputer IBM P133 w firmie zajmującej się ściąganiem sprzętu poprzednich generacji z różnych państw Europy. Jest to sprzęt biurowy, oryginalny IBM płyta Intela BIOS 02/27/97 i jakie było moje zdziwienia jak zobaczyłem BIOSa po holendersku. W związku z tym mam pytanie, czy ktoś wie czy te komputery mają możliwość zmiany języka. Jeszcze się nie spotkałem z taką opcją w setupie żadnego z komputerów z jakim się zetknąłem, ale aż wierzyć mi się nie chce żeby nie można było włączyć angielskiego. Znam angielski i niemiecki, i wiem co powinno się znaleźć w setupie, ale z niektórymi opcjami jest kłopot. Nie mogę np sprawdzić czy płyta ma możliwość bootowania z CD i jak ustawić kolejność.
  • REKLAMA
  • #2 1789075
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Możliwość zmiany języka to chyba przez upgrade biosa.Podaj dane o tej płycie,poszukaj napisów na tej płycie,co znajdziesz to zapodaj,wtedy mozliwe będzie szukanie biosa angielskiego.
  • #3 1789104
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    tronic1 napisał:
    Możliwość zmiany języka to chyba przez upgrade biosa.

Niekoniecznie. W niektórych BIOS-ach jest możliwość zmiany języka przy pomocy klawiatury. Jest to jedno z ustawień.
  • REKLAMA
  • #4 1789351
    nygma
    Poziom 14  
    No właśnie updatowania biosa chciałbym uniknąć, ale dzięki za ofertę. W sumie jak wróciłem ze sprzętem do domu i podłączyłem to się nie podniósł. Musiałem powyciągać wszystkie pamięci procesor, karty rozszerzeń i przedmuchać wszystko powietrzem żeby go uruchomić. Na koniec wciągnąłem bateryjkę, żeby na wszelki wypadek zresetować setup. Może faktycznie był ustawiony angielski a domyślnie jest holenderski. W poniedziałek zadzwonię do tego sklepu, ludzie z serwisu powinni coś wiedzieć na temat możliwości zmian języka.

Dzięki za wskazówkę o możliwości przestawiania klawiaturą. W poniedziałek postaram się dać znać czy to się da zrobić, tak na wypadek jeśli ktoś byłby zainteresowany.
  • #5 1789377
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6535
    W IBMach update BIOSu sprowadza się do przygotowania specjalnej dyskietki i uruchomienia komputera z tą dyskietką w stacji, nie trzeba nic robić.
  • #6 1789406
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    nygma napisał:
    Kupiłem komputer IBM P133

Komputery firmy IBM zazwyczaj mają swoje nazwy. Jaka ona jest?
  • REKLAMA
  • #7 1790433
    nygma
    Poziom 14  
    Jest to model IBM PC 330, dodatkowo ma jeszcze oznaczenie PC08-M.
  • REKLAMA
  • #8 1790657
    rybart
    Poziom 23  
    Ocena: 24
    A próbowałeś ściagnać upgrade BIOS-u ze strony IBM: Tu link. Jeżeli podasz oznaczenie kodowe komputera: coś w rodzaju "8654-1YX" z naklejki z przodu w okolicy wyłacznika lub z tyłu przy śledziach to stronka powinna cię skierować do programiku generujacego dyskietkę do UPGRADE.
  • #9 1807518
    nygma
    Poziom 14  
    Miałem ciężki tydzień w pracy i nie miałem kiedy zająć się tym tematem. Zacząłem grzebać na stronie IBMa, model który mam to 6577 - 70U. Niestety serwer wyszukał mi tyle informacji, że nie sposób tego przemielić. Ma ktoś pomysł jak sformułować zapytanie, żeby dotrzeć w interesujące rejony? Coraz bardziej stwierdzam, że bios po angielsku jest nieodzowny. Stoi sobie serwer, na serwerze pudełko z klawiaturą, a z niego wystaje kabelek. Nie mogę znaleźć opcji nie zatrzy,ywania się na błędach i klawiatura musi leżeć na wierzchu :D.
  • #11 1818285
    nygma
    Poziom 14  
    Jedyne co udało mi się ustalić, to że potrzebuję pliku lvjt27a.exe, niestety nie mam pojęcia gdzie go zdobyć. Można ktoś adresy serwerów gdzie można znaleźć takie rzeczy. Na jednej stronie znalazlem adres do serwera ftp IBMa, ale niestety nie działał. Czy istnieje coś takiego? Aż mi się wierzyć nie chce, że firma może trzymać ogromny serwer żeby pomagać ludziom za darmo.
  • #12 1818312
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ten?
    ftp://ftp.pc.ibm.com/pub/pccbbs/commercial_desktop/lvjt27a.exe
  • #13 1818573
    nygma
    Poziom 14  
    O właśnie ten, ten link nie działa. Jeszcze tak źle ze mną nie jest żebym nie protrafił obsługiwać googla. Wydaje mi się, że adres jest nieaktualny, albo serwer chwilowo nie działa, albo jednak jest ze mną tak źle, że nie potrafię sie tam wbić. w każdym razie prompta o usera i hasło nie ma, więc to raczej serwer.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem zmiany języka BIOS-u w komputerze IBM P133 z BIOS-em datowanym na 02/27/97, który domyślnie wyświetla się w języku holenderskim. Użytkownik zastanawia się, czy istnieje możliwość przełączenia języka na angielski bez konieczności aktualizacji BIOS-u. Wskazano, że niektóre BIOS-y umożliwiają zmianę języka za pomocą klawiatury w ustawieniach setupu, jednak w przypadku tego modelu może być to niemożliwe. Aktualizacja BIOS-u w komputerach IBM zwykle polega na uruchomieniu specjalnej dyskietki z programem aktualizującym. Model komputera to IBM PC 330 z oznaczeniem PC08-M, a także 6577-70U. Użytkownik poszukiwał pliku lvjt27a.exe, który jest potrzebny do aktualizacji BIOS-u, jednak linki do serwerów IBM z tym plikiem są nieaktywne lub niedostępne. Wątpliwości dotyczą również możliwości ustawienia bootowania z CD oraz konfiguracji kolejności bootowania, które są utrudnione przez barierę językową BIOS-u.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA