Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

RC - Zmiana częstotliwośći

pjanowski2540 23 Feb 2013 09:57 1431 5
    pjanowski2540
    Level 8  
    Witam.
    Mam taki problem : posiadam 2 auta rc o częstotliwości 40Mhz
    i gdy chcę pojeździć z kolegą dwoma na raz to się zakłócają.
    Czy można coś z tym zrobić??
    Na internecie coś przeczytałem ze wystarczy zmienić jakieś kanały ale ja nie wiem o co chodzi jestem zielony w tych sprawach. POMÓŻCIE! :)
    kuran17
    Level 19  
    A na pilotach albo na autach nie ma jakiegoś przełącznika kanałów
    pozdr
    shadow0013
    Level 34  
    Jaki opis taka odpowiedź (fragmenty ze strony http://abc-rc.pl/)
    - sposób ustawiania częstotliwości nadajnika - w obrębie jednego pasma częstotliwości (np 35MHz) nadajniki pracują na różnych kanałach (kanał 55 dla 34,950MHz do kanału 90 dla 35,300 MHz). jest to realizowane po to aby w czasie pracy w jednym miejscu kilku nadajników nie dochodziło do wzajemnego zakłócania i sterowania innymi modelami. każdy może ustawić sobie inny kanał w swoim nadajniku i odbiorniku - i tu wyróżniamy nadajniki w których zmiana odbywa się:
    - przez wymianę kwarcu w nadajniku - w nadajnikach stosujemy tylko i wyłącznie kwarce producenta nadajnika
    - przez cyfrową zmianę w generatorze nadajnika (z syntezą)
    - lub poprzez programową zmianę w nadajnikach w pełni cyfrowych.

- sposób zmiany częstotliwości odbiornika
    - przez wymianę kwarcu w odbiorniku - w odbiornikach można stosować kwarce różnych producentów (choć nie zalecane)
    - przez cyfrową zmianę częstotliwości (z syntezą)
    pjanowski2540
    Level 8  
    A jak w aucie nie mam kwarcu to jak moge zmienić częstotliwość bo nie wiem o co chodzi z tą syntezą ?
    Madrik
    moderator of Robotics
    Zaraz dostaniesz ostrzeżenie.
    Zadajesz pytanie i nawet nie podajesz najbardziej podstawowych informacji.
    Zacznij od tego, co to za samochodziki. Jaka firma, jaki typ, czy na pewno na 40MHz. Jaki mają układ sterowania - płytka zintegrowana czy klasyczne odbiorniki. Jakie macie aparatury.

Możesz też zamieścić zdjęcia odbiorników i nadajników. tylko zgodnie z instrukcją umieszczania grafiki na forum.

Niestety, nie jesteśmy jasnowidzami, a nasza forumowa wróżka twierdzi, że jej kryształowa kula zaczęła odbierać tylko kablówkę. Wobec czego nie może nam pomóc. Zresztą - jak zwykle.

Bez informacji, mając tylko takie dane, że masz jakiś samochodzik i problem, to trochę za mało by postawić diagnozę i wskazać rozwiązanie.
    pjanowski2540
    Level 8  
    Auta to :AUTO RC NEWQIDA pracuje on na częstotliwośći 40 Mhz ,ma raczej klasyczny odbiornik .
    Aparatura to Link

Niestety ale narazie nie moge zrobić zdjęć odbiornika bo mi się aparat zepsuł.

A jeśli kupiłybm aparaturę 40 mhz z możliwością zamiany kanału np A B C to działało by?