logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przestrojenie częstotliwości zabawki RC

dlfox 03 Wrz 2016 10:50 4341 8
REKLAMA
  • #1 15908623
    dlfox
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Witam,
    Ostatnio moje dwulatki dostały w prezencie dwa samochody zabawki na radiowe sterowanie. Chińszczyzna. Problem w tym, że oba są takie same i wzajemnie się zakłócają. Chciałbym delikatnie przestroić nadajnik i odbiornik jednego z nich żeby nie było problemu. Być może to bez sensu, ale cała przyjemność w próbowaniu. Czy wystarczy zmienić dławik w nadajniku i przestroić cewkę w odbiorniku? Czy sprawa wymaga głębszej ingerencji?. Nie jestem asem w tej dziedzinie więc mnie naprostujcie. Podaję zdjęcia płytek. Proszę o poradę jak rozwiązać problem.
    Przestrojenie częstotliwości zabawki RC Przestrojenie częstotliwości zabawki RC Przestrojenie częstotliwości zabawki RC Przestrojenie częstotliwości zabawki RC
  • REKLAMA
  • #2 15908650
    szymon122
    Poziom 38  
    Ocena: 757
    Nie przestroisz tego, cały układ jest zaprojektowany na daną częstotliwość.
  • REKLAMA
  • #3 15908652
    goldi74
    Poziom 43  
    Ocena: 1538
    Częstotliwość nadajnika ustala kwarc, w tym przypadku 27,145MHz. Teoretycznie można spróbować podmienić go na różniący się nieco częstotliwością i spróbować dostroić do niej odbiornik.
  • #4 15912178
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 482
    Spróbuj do jednego z nadajników wstawić rezonator np. 27,00 MHz ((łatwo dostępny), a w odbiorniku dostrój rdzeniem filtra obok wejścia antenowego na najlepszą czułość.
  • #5 15941736
    dlfox
    Poziom 10  
    Wlutowałem rezonator 27,00 MHz i nadal zabawki działały obie. Wlutowałem więc 26 MHz i to samo. Nie było potrzeby regulacji cewką dostrojczą. Nie wiem jaki szeroki jest zakres tej cewki ale chyba muszę spróbować jakiegoś kwarca o wiele niższej częstotliwości.
  • REKLAMA
  • #6 15942136
    AdamC
    Poziom 29  
    Ocena: 244
    dlfox napisał:
    Wlutowałem rezonator 27,00 MHz i nadal zabawki działały obie. Wlutowałem więc 26 MHz i to samo. Nie było potrzeby regulacji cewką dostrojczą.

Możesz próbować zastosować kwarce o możliwie jak największym odstępie częstotliwości od siebie, kilku MHz np. 24 i 27 a i to może nie gwarantować sukcesu.

Tylko przy tak prymitywnym odbiorniku jest problem selektywności . Można temu zaradzić budując od nowa odbiornik bardziej skomplikowany.
  • #7 15942782
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 482
    To odbiornik reakcyny który pracuje dość szeroko. Trzeba by zastosować rezonatory bardziej oddalone od 27 MHz tak jak pisał przedmówca i potem dostroić rdzeniem filtra, albo zostawić rezonator 26 MHz i dostroić filtr. Może wtedy już nie będzie reagował na sygnał o częstotliwości 27,145 MHz.
  • REKLAMA
  • #8 15944020
    M. S.
    Poziom 34  
    Ocena: 680
    Cytat:
    Nie było potrzeby regulacji cewką dostrojczą.

Jeśli kolega ma na myśli cewkę odbiornika to chyba jest w błędzie.
  • #9 16087835
    dlfox
    Poziom 10  
    Zabawki przestrojone. W jednej wlutowałem rezonator 18 MHz i wyregulowałem cewką dostrojczą w odbiorniku prawie na maxa. Niestety nie działało. Więc wylutowałem cewkę i wlutowałem inną z zepsutej już zabawki z mojego dzieciństwa (made in CCCP). I działa. Co prawda efekt nie jest do końca zadowalający bo z małej odległości zabawka nie reaguje i czasem przerywa (działa impulsowo/skokowo) ale dzieciaki zadowolone. Nie jestem w stanie określić jej indukcyjności bo nieopisana. Jak widać jest możliwe takie przestrojenie. Pokombinuję jeszcze w chili wolnego czasu żeby było doskonalsze. Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące przestrojenia częstotliwości dwóch identycznych zabawek RC, które zakłócają się nawzajem. Odpowiedzi sugerują, że przestrojenie jest możliwe poprzez wymianę kwarcu nadajnika (np. na 27,00 MHz lub 26 MHz) oraz dostrojenie cewki w odbiorniku. Użytkownik próbował różnych rezonatorów, w tym 18 MHz, co ostatecznie przyniosło częściowy sukces, ale z ograniczeniami w zasięgu. Wskazano również, że odbiorniki o prostszej konstrukcji mogą mieć problemy z selektywnością, co może wymagać budowy bardziej zaawansowanego odbiornika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA