logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] silnik Dezamet 023 zapłon - montaż zapłonu ducati energia

radomskyskate 01 Sty 2019 18:53 3699 14
REKLAMA
  • #1 17668480
    radomskyskate
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    witam mam silnik rometa 2 biegowy i zapłon ducati energia taki jak na foto po niżej czy jest możliwość założenia tego zapłonu do silnika Dezamet 023 polskiego rometa silnik Dezamet 023 zapłon - montaż zapłonu ducati energia
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 17668545
    radomskyskate
    Poziom 8  
    bo ten oryginalne wiecznie trzeba go ustawiać i raz to działa i jest spokój a raz to jest wieczna regulacja
  • REKLAMA
  • #5 17668595
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1157
    Możliwość jest, zakładali do Simsona, tylko coś tam przerabiali.
    Na popularnym serwisie aukcji lokalnych jest też CDI bez przeróbek. Zakładasz i jeździsz.
  • #6 17668632
    kierbedz4
    Poziom 36  
    Ocena: 1006
    Stale coś się reguluje. Podstawowe zagadnienie dlaczego? Do garbika współpracującego z przerywaczem przylega pasek filcu który nasycony 2 kroplami oleju smaruje współpracujący młoteczek z garbikiem przez co nie wyciera się element plastikowy zabudowany na przerywaczu. Jednym słowem kto smaruje ten jedzie.
  • #7 17668653
    radomskyskate
    Poziom 8  
    Tak, ale jeśli ta osoba co biedzie użytkować ten silnik np. w motorynce nie zna się kompletnie na tym dlatego chciał bym założyć ten zapłon.
    Czyli jest możliwość założenia po przeróbce mocowania koła magnesowego na wał.
    To cdi które jest na aukcjach to dużo kosztuje, a ja mam w domu cały kompletny zapłon, ten ducati energia.
  • #8 17668767
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2587
    Z tego co pamiętam, koło magnesowe od AM6 czy Derbi nie za bardzo się nadaje ze względu na różnicę rozmiaru stożka. Lepiej by się nadawało koło magnesowe ze silników Morini (Malaguti Fifty). Ludzie na takie trafiali, okazywały się że miały za małe stożki aby je zamontować w Simsonie. Reszta to standardowo, dorabianie podstawki itp.
    Romety były robione z kiepskich materiałów + obróbka uniwersalnymi obrabiarkami. Trzeba zwrócić uwagę czy końcówka wału nie ma bicia oraz luzów. Sam iskrownik też nieszczególnie dobrze zaprojektowany, słaba jakość wykonania (np. wybijały się ośki przerywacza w podstawce), słaba iskra i wrażliwość na świece. Dochodzi jeszcze zjawisko mostkowania świecy, ale to bardziej zasługa zbyt uproszczonego gaźnika.
  • #9 17668796
    radomskyskate
    Poziom 8  
    OK, ale jeśli bym dorobił ten stożek, ten co jest na kole, można go roznitować i dotoczyć taki jak jest na wał z Rometa + ta podstawka na stojan, to powinno to wszystko teoretycznie działać.
    Wiem że muszę zwrócić uwagę na wał, uszczelniacze i dobrze wyregulować gaźnik.
  • REKLAMA
  • #10 17668833
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2937
    radomskyskate napisał:
    bo ten oryginalne wiecznie trzeba go ustawiać i raz to działa i jest spokój a raz to jest wieczna regulacja

Święta racyja!
    Warto założyć zapłon bezstykowy. Raz zostanie ustawiony i temat zapłonu można uznać za zakończony raz na zawsze.
    Jak miałem dawno, dawno temu Trabanta 601S, to założyłem mu taki zapłon - oryginalny DDR, który montowali do ostatnich sztuk jakie opuszczały fabrykę. Powiem, że całość pracy znacznie się polepszyła. Nie wypadały zapłony, dało się ustawić niższą prędkość biegu jałowego, pojazd lepiej przyspieszał i był bardziej elastyczny. Same zalety, mechanizm przerywaczowy to archaizm techniczny.
    Zatem jak najbardziej masz dobry pomysł!
  • #11 17670814
    hevet2
    Poziom 32  
    Ocena: 619
    Podpowiem Ci, ostatnie wersje motorynek "STELLA", motorowery "CHART" miały już zapłon bezstykowy i takiego szukaj. Mam taki komplet w domu (mogę podrzucić zdjęcie) bez modułu który rozebrałem by zobaczyć budowę co poskutkowało jego zniszczeniem (zawierał kilka elementów, schemat można znaleźć w sieci).
  • #12 17673558
    radomskyskate
    Poziom 8  
    to lepiej mi będzie dotoczyć ten storzeg i podstawkę pod stojan. bo z tym co masz to nie wiem czy dam rady. a te zapłon z gilery wiem że działały ale foto możesz podesłać zobaczył bym jak wygląda tej twój zapłon
  • #14 17675934
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2587
    W obecnych czasach nie warto szukać oryginałów. Jest ich mało, ceny nakręcane przez handlarzy, jakość słaba a łatwo trafić na uszkodzony.
  • #15 17677834
    radomskyskate
    Poziom 8  
    zrobiłem podstawkę przerobiłem koło magnesowe

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość montażu zapłonu Ducati Energia do silnika Dezamet 023 w motocyklu Romet. W odpowiedziach podkreślono, że przeróbki są możliwe, w tym dostosowanie mocowania koła magnesowego. Wskazano, że zapłon bezstykowy może znacznie poprawić działanie silnika, eliminując potrzebę ciągłej regulacji. Użytkownicy sugerują, że warto przerobić koło magnesowe oraz podstawę pod stojan, aby zapewnić prawidłowe działanie. Wspomniano również o problemach z oryginalnymi zapłonami, ich niską jakością oraz trudnościami w znalezieniu odpowiednich części.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA