logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] SOmfy Opinie - Inne propozycje

Silveraun 04 Sty 2019 07:51 21354 12
REKLAMA
  • #1 17674599
    Silveraun
    Poziom 6  
    Ocena: 9
    Dzień Dobry
    W niedługim czasie przeprowadzam się na nowy dom w zabudowie szeregowej. Budżet mocno napięty więc szukam oszczędności.
    Jednak automatyczne otwieranie bramy uważam za niezbędne, chociażby jakiś średniak na początek.
    I właśnie wpadła mi promocja w Leroy na Somfy - teraz pytanie do was czy jest to coś wartę? Cena 1k., a może znajdę coś lepszego w podobnej cenie?
    Brama dwuskrzydłowa lekka (z płaskowników okratowanie)
    Dwa auta więc będzie otwierana kilka razy dziennie.
    Słupek Metalowy o szerokości 10cm.
    Długości skrzydła nie pamiętam jak zmierze to uzupełnie.
  • REKLAMA
  • #2 17674620
    Jawi_P
    Poziom 36  
    Ocena: 694
    Nie wiem co jest lepsze, ale z Somfy mam złe doświadczenia. Choć tylko po znajomych i rodzinie. W ciągu 2 lat naprawiałem 3 razy sterowniki do bram. Po okresie gwarancji kuzyn chciał skorzystać z serwisu to nie mógł znaleźć, dlatego trafił do mnie choć blisko nie miał. Ciężko mi powiedzieć czy to ogólny trend czy on mało operatywny. Tu na elektrodzie Somfy też się przewinęło nie raz.
  • REKLAMA
  • #3 17674632
    Silveraun
    Poziom 6  
    Jeden z monterów developera od, którego brałem dom własnie o sterownikach wypowiadał się bardzo niepochlebnie - dlatego zainteresowałem się tematem.
    A ewentualnie co byś polecił w stosunkowo dobrej cenie?
  • #4 17674781
    Jawi_P
    Poziom 36  
    Ocena: 694
    Silveraun napisał:
    A ewentualnie co byś polecił w stosunkowo dobrej cenie?

Nie zajmuje się bramami i automatyką, z tą firmą miałem do czynienia w ramach serwisu elektroniki i to przypadkiem raczej. koledzy specjaliści w tej branży na pewno coś doradzą.
  • REKLAMA
  • #5 17678000
    Adrian_C
    Poziom 17  
    Ocena: 97
    Najtańsza i najlepsza to chyba faac 414 lub pokrewne genius g-bat 300
  • #6 17679219
    Silveraun
    Poziom 6  
    Wiem już w czym leży problem w zestawie somfy - a mianowicie w sterowaniu. Po braku prądu nie zapamiętuje ustawień i wraca do fabrycznych - czyli masakra:)

Nadal chętnie się dowiem jaki zestaw będzie funkcjonował sprawnie przy stosunkowo niskiej cenie produktu.
  • Pomocny post
    #7 17680470
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2101
    Sobie somfy bym nie założył, do lekkiej bramy bierz Life optimo 2 . dobre i trwałe napędy.
  • REKLAMA
  • #8 17682558
    Silveraun
    Poziom 6  
    Z Somfy już zrezygnowałem - brałem w ciemno bo była niezła promocja, a w markecie można najpierw kupić a później szukać opini;)
    Także teraz szukam właśnie najtańszej ceny przy założeniu dobrej niezłej jakości a przynajmniej braku dużej wadliwości.
    No i pamiętać trzeba o ograniczeniu jakim jest cienki słup metalowy (10cm).
  • Pomocny post
    #9 17683892
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    I dlatego podałem Ci sprawdzony napęd life na wąskie słupki, nawet na marketowe słupki 70mm montowałem z powodzeniem.
  • #10 17684612
    Silveraun
    Poziom 6  
    To prawda - wyglądają naprawdę obiecująco przy całkiem niezłej cenie - znalazłem zestaw za 1,8k, nie szukając zbyt dokładnie.

1,8k to koszt wersji op3 - z nowszą nie ma problemów? Bo to w sumie różnie bywa :)
  • #11 17684671
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Op 3 to mocniejsze i większe gabarytowo siłowniki na 230 V
    Szukaj OP2 na 24V. Tylko nie polecam pilotów VIP, sa delikatne i rozpadają się obudowy.
  • #12 17793578
    Silveraun
    Poziom 6  
    Brak pamięci sterownika - po przerwie dostawy prądu wraca do ustawień fabrycznych - zestaw oddany, nie warto kupować
  • #13 17796726
    Silveraun
    Poziom 6  
    W związku, że zakończenie tematu mogło wprowadzać w błąd, o który produkt chodzi... dla jasności:

Chodzi o zestawy, które sprzedawane są między innymi w Leroy
    Napęd do bramy DWUSKRZYDŁOWEJ SGS 400 SOMFY

Brak podtrzymywania pamięci ustawienia bramy. (brak prądu - powrót do ustawień fabrycznych). Informacja od elektryka, który zajmował się instalacją w moim domu. powiedział, że nie podejmie się instalacji zestawu z tego właśnie powodu. Zna go z własnego doświadczenia. Tyle mogę powiedzieć, po tej opini oraz potwierdzających się plotkach u wielu osób, które słyszały że jest tam częsty problem ze sterownikami (nie wiedzą jaki), zrezygnowałem z produktu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje automatycznego systemu otwierania bramy do nowego domu, z ograniczonym budżetem. Zainteresował się produktem Somfy, jednak otrzymał negatywne opinie dotyczące jego niezawodności, w tym problem z pamięcią ustawień po przerwie w dostawie prądu. Użytkownicy polecają alternatywy, takie jak FAAC 414 oraz Life Optimo 2, które są uznawane za bardziej niezawodne i trwałe. Wskazano również na problemy z pilotami VIP w systemach Somfy. Ostatecznie użytkownik zrezygnował z zakupu Somfy na rzecz poszukiwania tańszych, ale solidnych rozwiązań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA