logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać dane z SSD Samsung Evo 840 po zmianie na nieprzydzielone?

vasteq 04 Sty 2019 09:53 1722 16
REKLAMA
  • #1 17674784
    vasteq
    Poziom 18  
    Ocena: 183
    W złości uderzylem pięścią w klawiaturę laptopa (satellite a300). Efekt taki ze ekran nic nie wyświetla chociaż słychać uruchamianie laptopa. Może jakiś kabel od monitora się rozłączył, nie wiem. Chciałem skopiować parę dokumentów z dysku na innym laptopie. Wyjąłem dysk ssd Samsung Evo 840 i podpiąłem, zainstalowało sterowniki ale dysku w Mój Komputer nie widać. Jest widoczny w zarządzaniu dyskami ale ma nie przydzielone miejsce. Czy jak przydzielę to będę miał widoczne dane czy dysk będzie pusty?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17674795
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2238
    vasteq napisał:
    Wyjąłem dysk ssd Samsung Evo 840 i podpiąłem
    Do czego ? W jaki sposób ?
    vasteq napisał:
    Czy jak przydzielę to będę miał widoczne dane
    Raczej nie, była tam jedna partycja ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17674804
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 647
    Jak zainicjalizujesz lub przydzielisz miejsce na dysku, to będzie pusty.
    Poza tym raczej tego nie zrobisz, ponieważ dysk uległ prawdopodobnie uszkodzeniu programowemu i wszelkie prace na nim nie przyniosą żadnego efektu.
    Jak wygląda sytuacja, kiedy otworzysz dysk w programie DMDE?
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • Pomocny post
    #4 17674809
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2045
    Witam,
    jaki system operacyjny ?
    Prawdopodobnie uszkodzeniu ulegly pierwsze sektory z tablica partycji, jezeli "przydzielisz miejsce" - oj chyba mowa o "oknach" - to mozesz zniszczyc dawna strukture i dostep do poprzednich danych bedzie prawie niemozliwy.
    Czy podpiecie do innego laptopa jest do plyty czy przez jakies adaptery USB? Adaptery to nie najlepszy pomysl.
    Swoja droga gratuluje podejscia do sprzetu: "W złości uderzylem pięścią w klawiaturę laptopa" - mogles fizycznie uszkodzic kosci pamieci i dysk moze byc nie do uratowania.
    Pozdrawiam
  • #5 17674822
    vasteq
    Poziom 18  
    System win7. Dysk podłączony do innego laptopa poprzez kieszeń/adapter od dvd. Podpiąłem również do stacjonarnego przez kabel sata ale to stary komp i on często nie widzi dysków. Sprawdzę jeszcze poprzez adapter USB. Dysk miał dwie partycje. Później jeszcze sprawdzę w DMDE
    Tylko zastanawiam się czemu monitor nic nie wyświetla, przecież gdyby nawet był dysk uszkodzony to powinien chociaż bios pokazać.
    A laptopa uderzylem w złości bo potrafił się wyłączać podczas uruchamiania (najczęściej) albo podczas pracy (rzadziej) i chciałem sprawdzić coś ważnego dla mnie w internecie i w tym czas się wyłączył a zależało mi na czasie. Obstawiam że może przegrzewa się i chciałem paste wymienić i go przedmuchać z kurzu.
  • Pomocny post
    #6 17674887
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2045
    Witam,
    Nie do konca dysk uszodzony bedzie widoczny, przykladowo jezeli na skutek "uderzenia" powstaly zimne luty miedzy pewnymi pinami w pamieciach czy kontrolerze to dysk nie pokaze sie bo beda bledy komunikacji.
    Sprawdz DMDE jak on nic nie pokaze to bedzie trudno.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #8 17676574
    Łukasz_W

Ocena: 647
    Włącz MBR jak na screen'ie poniżej, po zastosowaniu zmian (zapisz plik wycofania) powinieneś uzyskać dostęp do danych, system również powinien się uruchamiać.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • Pomocny post
    #9 17676875
    mati211p
    Ocena: 1131
    Tablica wygląda na obecną, ale pustą, więc samo włączenie MBR nic nie da, chyba, że wersja 2.4.6 tak pokazywała jedynie. Gdyby włączenie MBR miało pomóc wszystkie partycje powiny mieć szare EBCF, a mają jedynie BCF. Wygląda więc na to, że trzeba obie te partycje wstawić w DMDE a dodatkowo systemową ustawić jako aktywną i dopiero zapiać zmiany i plik do wycofywania zmian.
  • REKLAMA
  • #10 17676884
    vasteq
    Poziom 18  
    Nie wiem czy sobie sam poradzę bo to mój pierwszy kontakt z DMDE, jak się zapisuje plik do wycofania? Tu mam wszystko po angielsku

Czy jeśli nawet okaże się że dysk będzie pusty, czy będzie możliwość odzyskania danych poprzez np R-Studio?

Ok. Mam nowszą wersję DMDE 3.2 i tutaj wygląda chyba tak samo:

Wrzucam jeszcze screen z Crystala:

• Pomocny post
    #11 17676899
    mati211p
    Zaczynasz od końca, że tak powiem. Pobierz ze strony www.dmde.com/download wersję GUI najnowszą, wybierz język polski jak masz problemy z angielskim i po kłopocie. Zapisanie pliku do wycofywania zmian program sam zaproponuje po wykonaniu modyfikacji partycjonowania i chęci zapisania zmian. Klikasz na dowolną partycję raz i wybierasz Wstaw (Insert w wersji angielskiej), z okna jakie może się pojawić wybierasz potem ewentualnie partycja podstawowa (MBR) - primary partition po angielsku. Po wstawieniu obu partycji klikasz na systemową i z menu wybierasz Aktywuj/dezaktywuj partycję jako startową, potem potwierdzasz klikając Tak. W wersji angielskiej będzie to opcja Toggle bootable Active partition Status/ Yes jak dobrze pamiętam. Potem tylko Zastosuj (Apply), zapisz plik do wycofywania zmian i możesz jeszcze na wstawione partycje wejść w DMDE poprzez dwukrotne kliknięcie na nie i rozwijając $Root sprawdzić pliki na niej się aktualnie znajdujące. Po tym restart i partycje powinny być widoczne. P.S. zasugerowałem się postem kolegi Łukasza a widzę, że przyczyna usterki wymaga sprawdzenia SMART przed wykonaniem tych operacji. Po SMART widać, że dwa inne dyski są uszkodzone.
  • REKLAMA
  • #12 17677045
    vasteq
    Poziom 18  
    Ok, tak zrobiłem, później zastosuj i rozwijając $roota widzę moje pliki. Czy teraz tylko wyłączyć program i to wszystko? Czy zaznaczyć ptaszkiem i odzyskać?:

Tamte dyski ze smarta na żółto to mają ze 20 lat :P To są moje jedne z pierwszych dysków w komputerze, nie ma tam żadnych znaczących danych.
  • Pomocny post
    #13 17677201
    mati211p
    Zrestartuj komputer i pliki powinny być dostępne pod eksploratorem Windows. Systemową partycję jeśli ustawiłeś jako aktywną to system powinien uruchomić się na urządzeniu z którego dysk pochodzi, więc możesz już wtedy przełożyć dysk do urządzenia docelowego.
  • #14 17677216
    vasteq
    Poziom 18  
    no ok, dysk już śmiga, ale dopiero wieczorem sprawdzę czy laptop się uruchomi bo jestem w innej miejscowości. Ale wydaje mi się że brak obrazu na monitorze to raczej nie wina dysku bo przecież chyba by się bios wyświetlił, czy nie?
    Czy SMART tego dysku wygląda na ok? Zastanawia się czemu tak się stało że od uderzenia dysk zwariował.

Dodano po 5 [godziny] 24 [minuty]:

Mam jeszcze szybkie pytanie bez zakładania kolejnego wątku. Robię porządki na telefonie Samsung J5 i po przywróceniu ustawień fabrycznych (z wyciągniętą karta SD 32GB) telefon nie widzi karty, a gdy umieszczę jaw czytniku SD w komputerze wyświetla się informacja że kartę należy sprawdzić więc chciałem ją sformatować ale pojawia się komunikat że system nie był w stanie jej sformatować. Czy można zrobić jakiś format w DMDE?
  • #15 17677991
    mati211p
    Karta prawdopodobnie uległa uszkodzeniu, ale bez jakichkolwiek danych to tylko przypuszczenia.
  • #17 17684112
    kaleron

Ocena: 2328
    ...a laptop może mieć bardzo różne uszkodzenia i raczej nie stawiałbym na taśmę matrycy, tylko na pęknięte luty lub rozwarstwienie laminatu płyty głównej....
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problem z dyskiem SSD Samsung Evo 840, który stał się nieprzydzielony po uderzeniu w laptopa. Dysk był widoczny w zarządzaniu dyskami, ale nie w "Moim komputerze". Użytkownik obawiał się, że przydzielenie miejsca spowoduje utratę danych. W odpowiedziach zasugerowano, że dysk mógł ulec uszkodzeniu programowemu, a przydzielenie miejsca może zniszczyć strukturę partycji. Użytkownik podłączył dysk do różnych komputerów i użył programu DMDE do analizy partycji. Po wstawieniu partycji w DMDE i ustawieniu systemowej jako aktywnej, dane stały się dostępne. Użytkownik z powodzeniem odzyskał dane, ale nadal miał problemy z wyświetlaniem obrazu na monitorze laptopa. Dodatkowo, użytkownik miał problem z kartą SD w telefonie Samsung J5, która nie była widoczna po przywróceniu ustawień fabrycznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA