logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrealizować oświetlenie schodów z toggle switch 3-pozycyjnym?

Rawess 05 Sty 2019 01:45 360 2
REKLAMA
  • #1 17676699
    Rawess
    Poziom 10  
    Panie i Panowie,

Wymyśliłem sobie, a skoro wszystko jest możliwe: trzy poziomowy guzik tak zwany toggle switch; który będzie włączał i wyłączał dwu poziomowe światełka na korytarzu.

(Tam są schody) otóż potrzebuje dwóch tak samo działających, przełączników,

a światła: mogą być włączone 'boczne' i 'wszystkie' , bądź wyłączone w ogóle.

Co chciałbym:

- jeśli ktoś na gorze korytarza włączy boczne a schodząc je wyłączy nie będą wtedy działać żadne,
    - jeśli ktoś wchodząc włączy 'wszystkie' a będąc na gorze użyje tak zwanego 'toggle switch' w pozycji 'off' to będzie mógł je tym samym wyłączyć - wszystkie.

Co tu dużo truć - dwa przyciski ON, OFF, ON, czy jakkolwiek, kontrolujące światełka [ON side, OFF ALL, ON ALL] na gorze i dole schodów.

P.S. Jestem gotów użyć przekaźników. (Tak długo jak nie będą ciągnąć prądu będąc 'off').

drugie P.S. Szukałem nie mogłem znaleźć.
    Załączniki:
    • Jak zrealizować oświetlenie schodów z toggle switch 3-pozycyjnym? F5185308-01.jpg (15.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zrealizować oświetlenie schodów z toggle switch 3-pozycyjnym? S1.jpg (170.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 17677129
    Rawess
    Poziom 10  
    Niestety nie bardzo odpowiada to mojej specyfikacji.

Chciałbym bardzo mieć tylko dwa przełączniki, w stylu 'toggle', z trzema pozycjami, na gorze i na dole schodów, tak jak napisałem w temacie.
REKLAMA