logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak Zrobić przelew zagraniczny Euro

Roman Petarda 07 Sty 2019 10:48 897 7
REKLAMA
  • #1 17682309
    Roman Petarda
    Poziom 6  
    Ocena: 8
    Witam Czy pomoże mi ktoś krok po kroku jak zrobić przelew zagraniczny na poczcie polskiej .wypełnić blankiecik najlepiej jakiś wzór z neta ,czyli chce zapłacić na poczcie w złotówkach żeby odbiorca odebrał w euro ,Nie robiłem nigdy takiego przelewu a nie chciał bym czegoś sknocić,lub się wracać z poczty. odbioraca ma dwie opcje SWIFT i SEPA. I jak sprawa wygląda z blankiecikiem ,mogę na zwykłej kartce napisać całe dane a pani w poczcie sobie wpisze w komputer ? bo wiem że u mnie tak można ze krajowym przelewem robić
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 17683507
    Roman Petarda
    Poziom 6  
    H3nry napisał:
    Nie łatwiej PayPall?

ale to bym musiał isc do banku wpłacić gotówkę i czekać aż mi na pay pal dojdzie,to raczej szybciej bym to na poczcie załatwił tym bardziej ze mam do niej 100 metrów
  • REKLAMA
  • #4 17684211
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 17684223
    Roman Petarda
    Poziom 6  
    Christophorus napisał:
    Jeśli posiadasz konto w banku to może się to okazać prostsze niż za pośrednictwem poczty. Bank pobierze z konta odpowiednią kwotę i ją przewalutuje po swoim kursie. Do tego opłata za przelew. Jakiś czas temu robiłem taki przelew i prowizja (bez przewalutowania) od 200 Euro to było kilkanaście złotych. Pani w banku pomogła wypełnić druk przelewu. Oczywiście trzeba posiadać odpowiednie dane odbiorcy do zrealizowania przelewu.

posiadam konto lecz puste obecnie :) dla tego najszybszą opcją w moim przypadku to będzie ta poczta ,taj jak wspominałem do poczty mam 5 min drogi pieszo a do centrum miasta gdzie jest bank 1h pieszo :) Przelewy krajowe już robiłem ale teraz musze zrobić za graniczny w EURO i dostałem jakiś konta SWIFT i SEPA ,ktoś kto już robił zagraniczny przelew w Euro napisał mi wzór w notatnkiku np ?
  • #7 17684372
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2052
    Jak koniecznie chcesz pocztę to przeczytaj tutaj POCZTA
  • #8 17699117
    psilos1
    Poziom 32  
    Ocena: 880
    H3nry napisał:
    Nie łatwiej PayPall?

Mają swój dużo niższy kurs przy przewalutowaniu(kilka dni temu z euro na pln kurs 4,28 paypal 4,13)do tego dochodzi prowizja za przelew 1,99 euro

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat wykonania przelewu zagranicznego w Euro za pośrednictwem Poczty Polskiej, preferując tę opcję ze względu na bliskość placówki. Zastanawia się nad wypełnieniem formularza oraz możliwością podania danych na zwykłej kartce. W odpowiedziach sugerowane są alternatywy, takie jak PayPal i Western Union, a także przelewy bankowe, które mogą być prostsze, ale wymagają posiadania środków na koncie. Użytkownicy zwracają uwagę na różnice w kursach przewalutowania oraz prowizjach związanych z przelewami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA