logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell 5577 - dobór odpowiedniego ssd M.2 - nie takie oczywiste.

banof 11 Sty 2019 10:47 4404 20
REKLAMA
  • #1 17692496
    banof
    Poziom 7  
    Ocena: 3
    Testy testami. Wybrałem już kilka modeli najszybszych dysków ale co z tego skoro dowiaduje się że sprzęt i tak nie pozwoli na pełną wydajność?

Dobrze zrozumiałem? Dlaczego tak jest? Jeśli tak jest to jakie pamięci będą optymalne (i opłacalne) i w jaki sposób mam to wiedzieć?
    sugerowałem się tym postem na temat ssd M.2 Evo 960
    --> https://www.dell.com/community/Inspiron/Nvme-ssd-compatibility/td-p/6133445

Dzięki z góry za pomoc w doborze właściwego dysku

przetłumaczony jeden wpis:
    Cytat:
    Poza tym, że gniazda NVMe są okablowane dla x2 lub x4 PCIe, mogą być również uruchamiane w trybie maksymalnej wydajności lub oszczędzania energii, a to niestety zazwyczaj nie jest konfigurowalne przez użytkownika i nie jest wspomniane w specyfikacji. Interfejs x4 pracujący w trybie oszczędzania energii jest w przybliżeniu równoważny pod względem wydajności interfejsowi x2 pracującemu z maksymalną wydajnością. Jeśli system jest skonfigurowany do trybu oszczędzania energii, dyski SSD NVMe będą ograniczone do około 1,8 GB/s. Jest to nadal dużo szybsze niż dyski SATA, które osiągają maksymalną prędkość około 550 MB/s, ale nie oczekuj, że zobaczą Państwo pełne 3 GB/s dysku SSD, które można zobaczyć w benchmarkach, które były wykonywane w innych systemach.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17693468
    pp74
    Poziom 29  
    Ocena: 283
    Miałem ten sam dylemat po przeczytaniu tych postów. Postanowiłem zaryzykować kupno Samsunga EVO 970 M.2 . Tak wygląda wynik testu w Samsung Magician. Laptop DELL Inspiron 15 5577 Gaming.

• #3 17695284
    banof
    Poziom 7  
    Te no czekaj. W takim razie te wyniki obalają te komentarze na forum? WTF. To ja już nie wiem czy jest sens czytać te komentarze...
    Testowałeś na Windowsie 10? Instalowałeś jakieś stery itp itd?
    Testowałeś inne? Generalnie to nie wiesz czy 1TB obsłuży ten slot m.2?
  • REKLAMA
  • #4 17696062
    pp74
    Poziom 29  
    Mam Windowsa 10 64-bit. Nie miałem okazji sprawdzić dysku o pojemności 1 TB. Testowałem Kingstona A1000 480GB i też nie zauważyłem żadnych ograniczeń. Te komentarze generalnie piszą tam dwie osoby. Być może jest tak w innym modelu. Moja płyta ma oznaczenie 090HMC.
  • #5 17696505
    banof
    Poziom 7  
    zauważyłem niewielką różnicę , tytułowe pytanie tyczy się modelu dell 5570 a nasz to 5577. Tak więc może rzeczywiście też zaryzykuje bo chyba lepiej wycisnąć takie szybkości.

Ciekawi mnie (jeśli tak jest rzeczywiście) z czego wynika ta różnica i takie wąskie gardło ? Wszak numer modelu 5570 a 5577 sugerowałoby raczej jakieś kosmetyczne zmiany w laptopie.
    Niezłe zamieszanie..

Kiedyś to były czasy..
  • Pomocny post
    #7 17696854
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6825
    Dell to Dell
    Seria 5000 oprta o platformę (Quanta AM9B), chipset HM170

Cytat:
    Only having 2 PCIe lanes wired to the NVMe interface.

Ograniczenie jest do 512GB SSD
    *za Link_ Dell_seria 5000

p.s
    Matryca wer.UK LP156WF6(SP)(K3), FHD, 30pin
    Model 5567 15" to (BAL21 LA-D802P)/ lub (LA--D805p)
  • #8 17697078
    banof
    Poziom 7  
    lisek napisał:
    Dell to Dell

To ograniczenie jest to jednego gniazda ?
    moge mieć jeden ssd 256 a drugi 512 ?
  • #9 17697268
    pp74
    Poziom 29  
    lisek napisał:
    Seria 5000 oprta o platformę (Quanta AM9B), chipset HM170

5577 ma chipset HM175

lisek napisał:
    Model 5567 15" to (BAL21 LA-D802P)/ lub (LA--D805p)

Oznaczenie na mojej płycie to DAAM9BMBAD0

HWINFO określa model MB jako 090HMC.

banof napisał:
    moge mieć jeden ssd 256 a drugi 512 ?

Jutro to sprawdzę żeby rozwiać wątpliwości.

lisek napisał:
    *za Link_ Dell_seria 5000

W tej specyfikacji jest też napisane up to 1TB HDD + up to 128GB SSB co nie jest prawdą bo są sprzedawane również w konfiguracji 1TB HDD + 256GB SSD a w chwili obecnej mam 1TB HDD + 500GB SSD.

Postaram się pożyczyć dysk SSD 1TB M.2 i podzielę się wynikiem.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #10 17698547
    lisek
    Serwisant RTV
    Wszystko zalezy (wg. Dell) od tego stickera
    czyli
    1. DP/N:
    2. Model Number: PN: HKGP2
    - płyta jest jedna DAAM9BMBAD0 REV:D.

Ta jest na HM170
  • REKLAMA
  • #11 17702058
    banof
    Poziom 7  
    lisek napisał:
    Wszystko zalezy (wg. Dell) od tego stickera
    [/url]

generalnie to wyczytałem jedynie że mam ten sam model plyty DAAM9BMBAD0 REV:D
    a reszta to nie wiem.

Zajrzałem w głąb laptopa i mam jedną kostkę ssd i to na dodatek tylko Sata 256 ;/
    Miejsce na HDD jest puste. Pytanie co najmocniejszego tam można wsadzić teraz z dysków SSD ;/
    Kurczę szkoda z drugiej strony żeby slot na NVME się marnował jakimś słabym hynixem........

No cóż w przyszłości czeka mnie głębsza modernizacja i ciekawią mnie wasze testy i spostrzeżenia
  • #12 17704857
    banof
    Poziom 7  
    pp74 napisał:

W tej specyfikacji jest też napisane up to 1TB HDD + up to 128GB SSB co nie jest prawdą bo są sprzedawane również w konfiguracji 1TB HDD + 256GB SSD a w chwili obecnej mam 1TB HDD + 500GB SSD.

Postaram się pożyczyć dysk SSD 1TB M.2 i podzielę się wynikiem.

Pozdrawiam

Jestem lekko zdezorientowany teraz. Skoro mam zajęty slot M.2 a wolne miejsce na HDD (2,5 cala dysk) to już wiem że mogę tam wstawić maksymalnie 1TB HDD ale zamiarzam kupić dysk SSD w to miejsce. I moje pytanie jest takie czy TYLKO 128 GB-owy dysk tam będzie obsługiwany ??
    Naprawdę? Sprawdzał ktoś? Dlaczego takie ograniczenie ;/ ;/

HDD: up to 1TB (HDD only)
    up to 1TB HDD + up to 128GB SSD
    up to 512 GB (SSD only)
  • #13 17705090
    lisek
    Serwisant RTV
    Ponieważ jedno złacze to SATA HDD , drugie zaś to SSD M.2.
    Możliwe jak zastosujesz konvertor
    M.2 SSD to 2.5in SATA Adapter Converter - NGFF SSD to 2.5in SATA Converter Adapter with Open Frame Housing and 7mm Height
    (Convert an M.2 SSD into a 7mm high 2.5in SATA 6Gbps Open Frame SSD)
    koszt w (amazon) ok.20 funów (zależnie gdzie to 20-25 funów bez VAT)
    Opinie : np. Link
  • #14 17705538
    pp74
    Poziom 29  
    banof napisał:
    I moje pytanie jest takie czy TYLKO 128 GB-owy dysk tam będzie obsługiwany

Nie. Tak jak wcześniej pisałem można kupić ten model z dyskiem HDD 1TB + 256 GB SSD M.2 (tak było w moim przypadku).

Dysk 256GB SSD M.2 (SATA) wymieniłem na 500GB M.2 (NVMe) i tą konfigurację mam w tej chwili.

Testowałem również układ z dwoma dyskami SSD : 500GB M.2 oraz 256GB M.2 z przejściówką którą prezentuje kolega powyżej.
  • #15 17706436
    banof
    Poziom 7  
    pp74 napisał:
    j.

lisek napisał:
    Ponieważ jedno złacze to SATA HDD , drugie zaś to SSD M.2.
    Możliwe jak zastosujesz konvertor

Że co ??? Teraz to już nic z tego nie rozumiem , poważnie.

Interesuje mnie taki dysk jak tutaj np MX500 Sata. Wgl tej strony
    https://uk.crucial.com/gbr/en/compatible-upgrade-for//inspiron-15-(5577)#SSDFilters
    jest kompatybilny z modelem 5577 (rozmiar 2,5 cala) tak więc naprawdę teraz nie rozumiem o czym piszecie...

Jaką przejściówką ?? Whatttt?

Dodano po 14 [minuty]:

skoro ten dysk MX500 jest komaptybilny z dell5577 to MUSI wejść w to miejsce gdzie jest wolne dla HDD (na stronie nie ma żadnej informacji o jakiś przejściówkach, konektorach
  • #16 17710239
    banof
    Poziom 7  
    Chyba nie pozostaje mi nic innego jak poprostu zaryzykować i kupić i się przekonać..
  • #17 17711159
    pp74
    Poziom 29  
    banof napisał:
    Teraz to już nic z tego nie rozumiem , poważnie

Zdecyduj czy chcesz kupić dysk NVMe czy SATA bo teraz zupełnie pomieszałeś. Zacząłeś od NVMe a teraz przeszedłeś do SATA . To dwa różne tematy. Teraz nie wiem o co chodzi.

Ale po kolei :

W komputerze masz dwa gniazda :

1. M.2 ( to które masz w tej chwili zajęte) . To gniazdo obsługuje dyski SSD w technologii SATA (odczyt na poziomie ok. 500MB/s) taki właśnie masz w tej chwili oraz dużo szybsze dyski NVMe (odczyt w zależności od modelu na poziomie nawet 3500MB/s)

2. SATA (gniazdo które masz w tej chwili wolne) obsługuje dyski SSD i HDD ale tylko w technologii SATA (czyli wolniejsze).

Jeśli kupisz dysk o którym piszesz (Crucial) nie potrzebujesz żadnej przejściówki ale też nie nie będziesz miał szybkiego dysku NVMe. Będziesz miał dwa dyski SSD SATA.

Gdybyś chciał skorzystać z NVMe (a od tego się zaczął ten wątek) musisz wyjąć dysk który masz z gniazda M.2. Na jego miejsce wkładasz dysk NVMe (np. EVO 970). I teraz zostaje Ci dysk M.2 a masz wolne tylko gniazdo SATA i po to potrzebna jest przejściówka.
  • #18 17712397
    banof
    Poziom 7  
    pp74 napisał:
    Zdecyduj czy chcesz kupić dysk NVMe czy SATA bo teraz zupełnie pomieszałeś

Ok masz racje. Zaczałem od dysku NVMe na m2. A pytam teraz o SATA. Dobra a tak generalnie dysk m.2 z przejsciowka do gniazda (duzego i wolnego SATA tak samo bedzie chodzil jak na przyklad evo 860 ?(mam na mysli czy nie bedzie jakiś "spadków" ze względu na przejścówkę.

Wracając do wątku. M.2 ssd aktualny hynixa zostawię (po co zmieniać)
    W wolne miejsce na HDD wstawie dysk SSD mx500 albo evo 860 :
    - u tutaj moje pytanie w zasadzie. To jaką pojemność maksymalnie mogę takiego dysku SATA tam upchać ? czy jest to 512 GB , 1TB a może nawet 2 TB ??

Za jakiś czas w miarę potrzeby. Usunę dysk m.2 Hynixa 256GB a wstawię jakiś szybki NVME (bo te prędkości muszą dawać solidnego kopa) . I teraz o ile dobrze zrozumiałem NVME maksymalnie obłuży na mojej płycie 512 GB ?

Jeśli tak to generalnie po tych zabiegach finalnie będę miał (jeśli ma prawo płyta to obsłużyć):
    NVMe np evo970 512 + SATA SSD np evo 860 1TB . Dobrze zaplanowałem?
  • #19 17712419
    pp74
    Poziom 29  
    banof napisał:
    Dobrze zaplanowałem?

Tak.

banof napisał:
    mam na mysli czy nie bedzie jakiś "spadków" ze względu na przejścówkę

Nie będzie ograniczeń.

banof napisał:
    To jaką pojemność maksymalnie mogę takiego dysku SATA tam upchać ?

1TB na pewno działa. Sprawdziłem osobiście.
  • #20 17713420
    banof
    Poziom 7  
    pp74 napisał:

1TB na pewno działa. Sprawdziłem osobiście.

ok, dzięki w zasadzie wszystko już jasne. Ale zapytam jeszcze o ostatnią rzecz.

Bo w zasadzie to najbardzej optymalne rozwiązanie jest jednak inne bez kupowania 2 dysków i pozbywania się hynixa.
    Skoro ten hynix i tak osiągnie takie same wyniki co nawet evo 860 to w takim razie lepiej od razu kupić przejściówkę i włożyć go w miejsce SATA.

W miejsce NVMe kupic natomiast jakąś rakietę 970 Evo itp i od razu mieć dobry wynik wydajnościowy.

A może jednak jest tutaj jakiś sens aby mimo wszystko w miejscu SATA trzymać SATA a nie jakieś widzimisie z przejściówkami ?
    (wiem , w zasadzie to już odpowiedziałeś na to , ale jakoś doświadcznie uczy że z takimi "kombinacjami" to moży być więcej kłopotów niż pożytku)
  • #21 17713971
    pp74
    Poziom 29  
    Ja zrobiłem jeszcze inaczej.

Wyjęty dysk m.2 udało mi się odsprzedać za parę złotych.

Jako drugi dysk używam klasyczny HDD 1TB (ok. 150 PLN). Dzięki temu mam wystarczająco dużo miejsca na dane. Nie ma to wpływu na szybkość systemu. Zawsze można często używane pliki przerzucić na SSD

Dobry dysk NVMe 500GB da się kupić za jakieś 450 PLN.

Tak naprawdę wszystko zależy od Twoich potrzeb. Warto się zastanowić czy potrzebujesz 500GB NVMe. EVO 970 250 GB to już 350 PLN. Jeśli do tego na dane wystarczy Ci twój Hynix to relatywnie małym kosztem też da się zmodyfikować ten komputer.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskusji na temat laptopa Dell Inspiron 5577 poruszają kwestie związane z doborem odpowiednich dysków SSD M.2, zwłaszcza w kontekście ich wydajności i kompatybilności. Wiele osób zastanawia się, dlaczego niektóre modele SSD nie osiągają pełnej wydajności, a także jakie są ograniczenia dotyczące pojemności dysków. Wskazano, że chipset HM170 w modelu 5577 ogranicza maksymalną pojemność SSD do 512 GB, podczas gdy inne konfiguracje mogą obsługiwać większe dyski HDD. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z różnymi modelami SSD, takimi jak Samsung EVO 970 i Kingston A1000, oraz omawiają możliwość użycia adapterów do zwiększenia pojemności. Wiele osób planuje modernizację, aby uzyskać lepsze wyniki wydajnościowe, a także rozważa różne opcje, takie jak pozostawienie istniejącego dysku Hynix lub wymiana go na szybszy model NVMe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA