Witam i w swej desperacji proszę o pomoc forumowiczów. Mam Saeco Intuitę i cykl mielenia kawy trwa jedynie 5 sakund. To co wypada z zaparzacza do pojemnika stanowi ślad właściwego krążka, do widoku którego przyzwyczaiłem się przez 5 lat jego używania. Może jednak zacznę od początku. Jednego dnia woda z wylewki leciała w bardzo małych ilościach i bardzo długo, aby pod wieczór wszystko stanęło. Padła pompa. Wymieniłem pompę /kupioną w necie/ i zacisk wężyka na wylocie z grzałki i ekspres odzyskał drugie życie. Ufff, udało się dzięki YT, chociaż na tym się całkowicie nie znam. Jednak kawa, którą używałem niebawem skończyła się /Yyyy/, więc nasypałem "tłustą" Xxxx. Natychmiast do pojemnika zaczęła płynąć "breja" i na nic zdały się ustawienia grubości mielenia. W tym samym czasie czas mielenia kawy zmniejszył się z ok. 12 sek do 5 sek. Wyczyściłem dokładnie zaparzacz, nasmarowałem, ale bez skutku. Wyjąłem młynek, rozebrałem, a nawet wymieniłem żarna na nowe i również bez sukcesów. Dolny trzymacz żarna jest w znakomitej kondycji, nic nie haczy i przekładnia jest nasmarowana. Na YT znalazłem film z facetem, który omawia możliwości serwisowe auto diagnozowania ekspresu HD8750 i pokazuje który przycisk należy włączyć aby sprawdzić czy młynek działa i drugi testujący czas jego pracy. U niego, po naciśnięciu pierwszego młynek pracuje 5 sekund, a po naciśnięciu drugiego pracuje 11 sekund, czyli tak, jak kiedyś było u mnie. Obecnie u mnie po wciśnięciu pierwszego przycisku młynek pracuje 5 sekund, a po wciśnięciu drugiego również 5 sekund, czyli tyle ile obecnie w czasie normalnego cyklu mej nieszczęsnej, lurowatej kawy. W swojej desperacji wykombinowałem, że może oszukam czujnik Halla i wyjmę jeden magnes z koła zębatego młynka aby podwoić ilość jego obrotów i czas, lecz odpuściłem to działanie jako niedorzeczne. Czy ktoś może mi doradzić w jaki sposób mogę odzyskać brakujące 5 sekund pracy młynka? Nadmieniam również, że wykonałem ok 10 kaw, licząc na samo uczenie się ekspresu i faktycznie, zużyta kawa wypadała bardziej sucha, jednak było jej zbyt mało po 5 sekundowym mieleniu. Każda uwaga będzie dla mnie bardzo cenną. Dla zainteresowanych moją usterką dodam, że ekspres nie posiada w sobie jakiegokolwiek kamienia.