logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak doposażyć ładowarkę JCB 530-70 w TUZ i WOM do pracy w sadzie?

TAGBA 14 Sty 2019 14:34 2880 39
Najlepsze odpowiedzi

Jak przerobić ładowarkę teleskopową JCB 530-70 na maszynę z tylnym TUZ-em i hydraulicznym WOM-em do pracy z glebogryzarką, opryskiwaczem i rozsiewaczem w sadzie?

W praktyce nie opłaca się robić pełnego tylnego TUZ-u i klasycznego WOM-u w JCB 530-70; na forum padała rada, że koszt i trud przeróbki będą zbliżone do zakupu małego ciągnika, więc rozsądniejsze jest zrobienie wózka/ramy na zaczepie z własnym podnośnikiem i napędem hydraulicznym albo po prostu kupno traktora [#17700470][#17700595][#17707579] Przy takim rozwiązaniu wykorzystujesz istniejącą hydraulikę ładowarki: podłączasz napęd silnika hydraulicznego pod wyjście, które już masz, ale potrzebujesz zaworu z zatrzaskiem lub osobnego rozdzielacza, a silnik musi mieć swobodny powrót oleju do zbiornika [#17701169][#17701312] Do oceny napędu trzeba znać przepływ i ciśnienie: dla tej ładowarki podano 82 l/min i 242 bar, a obroty WOM 540/min odpowiadają w przybliżeniu ok. 50 l/min; przy 45 l/min silnik dawał ok. 510 obr./min i 10 kW [#17701627][#17702005][#17701364] Uczestnicy zwracali też uwagę, że ciśnienie odpowiada za moc, a przepływ za obroty, więc ustawianie napędu WOM-u będzie wymagało prób i regulacji przepływu [#17702005] Sam prawdziwy TUZ jest problematyczny, bo trzeci punkt musi być sztywny, a w ładowarce podnoszony zaczep trudno tak wykonać; dlatego lepiej traktować maszynę jako ciągnioną na wózku niż próbować zrobić pełny zawieszany TUZ z tyłu [#17701425][#17707579]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 17700203
    TAGBA
    Poziom 11  
    Ocena: 85
    Cześć.

Od jakiegoś czasu przymierzam się do założenia sadu na 1,5h polu, które nie było uprawiane od 30lat . Miałem niby kupować jakiś traktor. Ale z tego względu, że zajmuję się przetwórstwem drewna mam do dyspozycji ładowarkę teleskopową JCB 530-70. Naszła mnie myśl, że może w jakiś sposób można doposażyć ją o tylni TUZ a może i nawet WOM. Głównie to zależy mi na tym abym mógł podczepić: glebogryzarkę, opryskiwacz, rozsiewacz nawozu.

Przesyłam zdjęcie tyłu ładowarki.
  • REKLAMA
  • #2 17700327
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 17700451
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 17700470
    beta5
    Poziom 14  
    Ocena: 37
    Kolegi myślę że koszty będą zbliżone do jakiegoś tańszego ciągnika rolniczego np.władimirca .Silnik hydrauliczny to przynajmniej 20 kW do tego trzeba dobrać pompę najtańsza jest zębata ale o dużej wydajności to ok 1tys.pln .następnie trzeba wykonać napęd i mocowanie tej pompy. Do tego trzeba wyspawać ramę podnośnika lub kupić np.od mtz-ta do tego dochodzi siłownik i rozdzielacz.Gdybyś miał możliwość wykorzystania hydrauliki z ładowarki do napędu hydrosilnika to może jeszcze to było by to opłacalne a tak to lepiej kup jakiegoś papajka

Dodano po 1 [minuty]:

Kolegi myślę że koszty będą zbliżone do jakiegoś tańszego ciągnika rolniczego np.władimirca .Silnik hydrauliczny to przynajmniej 20 kW do tego trzeba dobrać pompę najtańsza jest zębata ale o dużej wydajności to ok 1tys.pln .następnie trzeba wykonać napęd i mocowanie tej pompy. Do tego trzeba wyspawać ramę podnośnika lub kupić np.od mtz-ta do tego dochodzi siłownik i rozdzielacz.Gdybyś miał możliwość wykorzystania hydrauliki z ładowarki do napędu hydrosilnika to może jeszcze to było by to opłacalne a tak to lepiej kup jakiegoś papajka
  • #6 17700484
    TAGBA
    Poziom 11  
    jaszto napisał:
    Pompę masz w istniejącej hydraulice.

Chodziło mi oczywiście o wybór silnika hydraulicznego.

Muszę to przeliczyć dokładnie co będzie bardziej opłacalne. Jeśli koszty montażu układu do ładowarki zamkną się w kwocie 5k to jest to korzystniejsze, ze względu na serwisowanie tylko jednej maszyny nie dwóch.

Chciałbym wykorzystać hydraulikę z ładowarki. Ma wyjścia na krokodyla którego się nie używa. Czy można by to było wykorzystać do zasilania silnika? Albo z tyłu po lewej stronie na zdjęciu jest jakiś przewód hydrauliczny ale nie sprawdzałem od czego on jest.

Znalazłem jeden silnik z wałkiem wom i obrotach maks 800min Link koszt niewielki 800zł
  • #7 17700533
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1156
    jaszto napisał:
    Nie jestem specjalistą maszyn rolniczych. TUZ masz z przodu.

TAGBA napisał:
    Zaczep to chyba TUZ a podnośnik to chyba TUR.

TUZ to trzypunktowy układ zawieszenia. Proszę, krótka lektura.
    Musisz też wiedzieć jaką masz wydajność pompy, aby po prostu dała radę napędzić ten silnik.
    Jaki to model ładowarki?
  • REKLAMA
  • #9 17700564
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1156
    Niestety w tym przypadku nie doradze Tobie, gdyż nie miałem okazji pracować przy niej. Może znajdzie się osoba, która ma wiedzę na temat tego modelu.
    Oprócz ciśnienia jeszcze musisz wiedzieć ile litrów może na minutę przepompować.
  • #10 17700575
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 17700595
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #13 17700641
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 17700654
    TAGBA
    Poziom 11  
    Własnie o to chodzi, że ciężkich prac to nie będzie miała no poza glebogryzarką ale to płytko na 10cm. Potrzebuje jej do glebogryzarki, rozsiewacza nawozu i opryskiwacza. Ten podnośnik to myślałem zrobić na tylnym haku hydraulicznym opuszcza się z jakieś 50cm także spokojnie by wystarczyło. Tylko potrzebny jest WOM do napędzania maszyn.
  • #15 17700687
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 17700706
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 17700715
    TAGBA
    Poziom 11  
    Jak pisałem pługu nie potrzebuje. Pozostaje teraz problem napędu na rozsiewacz i opryskiwacz. Czym można wydajność pompy albo jak to zbudować?

Dodano po 1 [godziny] 43 [minuty]:

To temat zaczepu już mam prawie rozwiązany. Poczyniłem szkic:
    - na dole ramiona zaczepione do boków
    - u góry tak samo zawiesia zamontowane do boków (czerwone prostokąty) i poziomej belki (czarny prostokąt)
    - niebieski prostokąt to belka która będzie podnosiła i opuszczała zaczep wykorzystując istniejący zaczep hydrauliczny.

Wydaje mi się to dobrym rozwiązaniem pod kątem wytrzymałości.

Teraz pytanie o sprawdzenie wydajności pompy jak to zrobić?
  • #19 17701169
    beta5
    Poziom 14  
    Czy masz możliwość aby był wolny spływ do zbiornika oleju z tego silnika hydraulicznego?
    Następna rzecz to musisz mieć wyjście z rozdzielacza z zatrzaskiem bo inaczej to chyba będziesz dźwignię przywiązywał albo trzymał żeby ten silnik się kręcił chyba że zastosujesz zawór trójdrożny /lub dzielnik strumienia/pomiędzy pompą a rozdzielaczem w ładowarce i dodatkowy rozdzielacz jedno sekcyjny do napędu tego silnika do wom-u .Pytanie jeszcze jak ten układ się sprawdzi z opryskiwaczem i rozsiewaczem .
  • #20 17701312
    TAGBA
    Poziom 11  
    Chciałbym wykorzystać do tego linię od krokodyla na końcu teleskopu i tak tego nie używam także wejście w rozdzielacz jest. Nie pamiętam tylko jak załącza się krokodyla ale wydaje mi się, że tak samo jak siłownik haka czyli przez przyciśnięcie guzika. Czyli można by tam wpiąć jakiś przełącznik aby można było na stałe załączać silnik hydrauliczny.
  • #21 17701364
    beta5
    Poziom 14  
    Czyli pozostaje tylko sprawdzić przepływ oleju przez rozdzielacz i ciśnienie w układzie bo w tabeli zauważyłem że max ciśnienie dla tego silnika to 17 Mpa i przy przepływie 45L/min 510 obr/min i 10 kw
  • #22 17701385
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #23 17701425
    wojtek1234321
    Poziom 36  
    Ocena: 1127
    TAGBA napisał:

No jeszcze musi być trzeci punkt do zaczepienia górnego cięgła tego podnośnika. Gdzie go planujesz?
  • #24 17701627
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #25 17701906
    TAGBA
    Poziom 11  
    BC109B napisał:
    WOM powinien mieć 640 obr/min.
    Pytanie do Autora - jakie ciśnienie jest w układzie hydraulicznym ładowarki i jaką wydajność ma pompa?

Nie wiem muszę to sprawdzić.

Dodano po 1 [minuty]:

wojtek1234321 napisał:
    TAGBA napisał:

No jeszcze musi być trzeci punkt do zaczepienia górnego cięgła tego podnośnika. Gdzie go planujesz?

Planuję do tej czarnej poziomej belki.

Dodano po 1 [minuty]:

wal-ker napisał:
    Pompa ma wydajność 82 l/min i ciśnienie 242 bary.

Dobrze wiedzieć. Jeśli teraz zbuduje sobie prosty ciśnieniomierz to nie będę musiał sprawdzać przepływu?
  • #26 17702005
    beta5
    Poziom 14  
    Ciśnienie odpowiada za moc, natomiast przepływ za obroty silnika, tak najprościej to ujmując, czyli będziesz musiał na zasadzie prób i błędów ustawić obroty wom. No chyba, że masz możliwość regulacji przepływu. Obroty wom-u to 540 obr/min, czyli w przypadku silnika który chcesz zastosować to przepływ na poziomie ok 50 l/min.
  • #28 17702543
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #30 17702713
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa doposażenie ładowarki teleskopowej JCB 530-70 w tylny TUZ i WOM, aby móc korzystać z maszyn rolniczych takich jak glebogryzarka, opryskiwacz i rozsiewacz nawozu na 1,5 ha sadu. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące hydrauliki, wydajności pompy oraz kosztów przeróbek. Uczestnicy sugerują, że wykorzystanie istniejącej hydrauliki ładowarki może być opłacalne, ale koszty przeróbek mogą zbliżyć się do zakupu tańszego ciągnika. Wskazano na konieczność sprawdzenia ciśnienia i wydajności pompy, a także na możliwość zastosowania silnika hydraulicznego do napędu WOM. Użytkownik planuje również stworzenie konstrukcji do zawieszania maszyn na wózku, co może ułatwić ich transport.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA