logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Migotanie świateł LED w domu - wpływ sąsiedniej firmy?

jędrek 78 15 Sty 2019 18:02 609 7
REKLAMA
  • #1 17703170
    jędrek 78
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Witam forumowiczów. Zakładam temat bo nic podobnego do mojego problemu nie znalazłem. Migają mi światła ledowe i też inne pozostałe w całym domu i w dzień i w nocy, wygląda to tak jak spawanie. Dodam że mój dom jest ostatni na linii transformatora, a dwa domy przede mną jest firma która używa spawarek. Sąsiadów nie ma i nie wiem co u nich, czy "ok" czy nie. Moc zamówiona z zakładu to 10 kW i teraz nie wiem od czego zacząć i gdzie szukać problemu. Z góry dziękuję za sugestie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 17703265
    kSmuk
    Poziom 21  
    Ocena: 100
    jędrek 78 napisał:
    10kv

Jak już, to 10 kW.

A przegląd instalacji kiedy był ostatnio wykonywany?
    Może coś więcej napiszesz o całej instalacji.

Elektryk, po dokonaniu niezbędnych pomiarów, powinien postawić poprawną diagnozę.
  • REKLAMA
  • #4 17706418
    jędrek 78
    Poziom 9  
    Cześć dzięki za zainteresowanie , przeglądu nie było dom jest nowy mieszkamy 4 lata , instalacje wykonywała lokalna znana firma i wykonywała to nie tylko u mnie , ale teraz wyjechali na wyspy za lepszym "chlebkiem" i generalnie oni mi tego na razie nie sprawdzą ,nie dodałem jeszcze ze migotanie występuje tylko podczas spawania sąsiadów a np. niedziela jest ok.
  • REKLAMA
  • #5 17706445
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2042
    jędrek 78 napisał:
    nie dodałem jeszcze ze migotanie występuje tylko podczas spawania sąsiadów a np. niedziela jest ok.

Może zgłosisz to do ZE. Może masz w sieci za niskie napięcie - niech sprawdzą czy przypadkiem nie są za duże spadki napięcia podczas spawania. A sąsiadowi zwróć delikatnie uwagę że tak się nie da żyć i niech zmieni zasilanie swoich spawarek.
  • #6 17711704
    zubel
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 129
    ta_tar napisał:
    jędrek 78 napisał:
    nie dodałem jeszcze ze migotanie występuje tylko podczas spawania sąsiadów a np. niedziela jest ok.

Może zgłosisz to do ZE. Może masz w sieci za niskie napięcie - niech sprawdzą czy przypadkiem nie są za duże spadki napięcia podczas spawania. A sąsiadowi zwróć delikatnie uwagę że tak się nie da żyć i niech zmieni zasilanie swoich spawarek.

Sąsiad ma daleko gdzieś zmianę zasilania bo ON za to PŁACI. Dostał taki przydział mocy (lub większy) jaki chciał i nic ale to nic go nie interesuje. Ty też płacisz i masz prawo korzystania z tego za co płacisz. Zgłoś do ZE bo to ich działka,tylko że tak może być że po interwencji ZE będziesz miał w niedzielę 250 V. Równie dobrze może być jakiś napalony zacisk na sieci. Czyli tylko zostaje zgłoszenie do ZE.(Poproś o pomiar napięcia w czasie pracy sąsiada jak i po). W przypadku znaczących rozbieżności napięcia a w razie uszkodzenia sprzętów, możesz domagać się odszkodowania od ZE.
  • #7 17759193
    jędrek 78
    Poziom 9  
    no cześć musiałem na pare dni odstawić temat ,ale poszedłem za waszymi radami i wezwałem pogotowie en. panowie sprawdzili wszystko od słupa do licznika i wszystko ok ,sprawdzili zero tzw. piecykiem i powiedzieli ok natomiast nie sprawdzali napięcia a na pewno w tym czasie migało światło co sugerowałem no i po wizycie , a ja zostałem z problemem sam . natomiast pan w dziale technicznym ZE stwierdził że takie rzeczy jest bardzo ciężko udowodnić i sugerował że trzeba chyba z tym żyć , jak macie jakieś pomysły to coś morze poradzicie.
  • #8 17759217
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3853
    Przepisy ZE mówią o pewnej tolerancji dla napięcia sieci. Przy zmianach napięcia o 10V będziesz obserwował migotanie a ZE się wypnie bo napięcie mieści się w normie. Niewiele zwojujesz.

Podsumowanie tematu

✨ Migotanie świateł LED w domu użytkownika występuje głównie podczas spawania przez sąsiadów, co może być spowodowane spadkami napięcia w sieci. Użytkownik mieszka na końcu linii transformatora, a sąsiednia firma korzysta z dużej mocy (10 kW). Po wezwaniu pogotowia energetycznego, sprawdzono instalację od słupa do licznika, jednak nie dokonano pomiaru napięcia w czasie migotania. Użytkownik został poinformowany, że udowodnienie problemu z napięciem jest trudne, a tolerancja dla napięcia w sieci może wynosić 10V, co może powodować migotanie. Sugerowano zgłoszenie problemu do zakładu energetycznego (ZE) oraz zwrócenie uwagi sąsiadowi na wpływ jego działalności na jakość zasilania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA