logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprojektować schemat oświetlenia dla 3 źródeł światła z 3 włącznikami?

pyzax 21 Sty 2019 21:47 1635 9
  • #1 17719569
    pyzax
    Poziom 2  
    Witam jestem w trakcie projektowania schematu oświetlenia i zastanawiam się czy jest możliwość takiego podłączenia oświetlenia. A mianowicie w pomieszczeniu są 3 źródła światła. Pierwszym włącznikiem chciałbym sterować tylko oświetleniem 1 następnie 3 włączniki do sterowania oświetleniem 1 2 3 i następnie jeden włącznik do sterowania oświetleniem 1 2 3 na raz.
    Jak zaprojektować schemat oświetlenia dla 3 źródeł światła z 3 włącznikami?
  • Pomocny post
    #2 17719606
    Parowy
    Poziom 22  
    Ocena: 227
    Czołem, poczytaj o włącznikach schodowych i krzyżowych, takie należałoby tu zastosować.

Np tu
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3277618.html

Edit:
    pyzax napisał:
    następnie jeden włącznik do sterowania oświetleniem 1 2 3 na raz.

Tego już taki pewien nie jestem, chyba bez automatyki się nie obejdzie. Chyba że na końcu zastosujesz również 3 włączniki schodowe. Nie pamiętam już który producent je robi ale widziałem włącznik schodowy potrójny, wprawdzie te trzy klawisze w jednej obudowie są trochę przymałe ale da się obsłużyć.
  • #5 17719706
    pyzax
    Poziom 2  
    Tak instalacja będzie dopiero układana.
  • #6 17719720
    mistrzszymon1
    Poziom 24  
    Ocena: 94
    To niema żadnego problemu żeby to podłączyć
    Potrzebne sa :1wlacznik krzyżowy, 1potrójny schodowy ,3 pojedyncze schodowe

Dodano po 1 [minuty]:

Nie mam jak na telefonie Ci tego rozrysowac niestety :/

Dodano po 2 [minuty]:

Czy odległości od źródeł światła na "projekcie" aa mniej wiecej odwzorowanie ?
  • #7 17719762
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 17719779
    mistrzszymon1
    Poziom 24  
    Trochę nie o to chodzi autorowi chyba 2 i 3 osobno

Dodano po 1 [minuty]:

Trochę nie o to chodzi autorowi chyba 2 i 3 osobno a tu raz jedno raz 3 a raz wcale chcesz zgasić a się zaświeci
  • #10 17724151
    mistrzszymon1
    Poziom 24  
    Trochę nie o to chodzi autorowi chyba 2 i 3 osobno a tu raz jedno raz 3 a raz wcale chcesz zgasić a się zaświeci

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono projektowanie schematu oświetlenia dla trzech źródeł światła z trzema włącznikami. Użytkownik chciałby, aby pierwszy włącznik sterował tylko jednym źródłem światła, a pozostałe włączniki umożliwiały kontrolę nad wszystkimi trzema źródłami. Uczestnicy sugerowali zastosowanie włączników schodowych i krzyżowych, a także przekaźników jako prostsze rozwiązanie. Wskazano na możliwość użycia potrójnego włącznika schodowego, co ułatwiłoby instalację. Wskazano również na potrzebę odpowiedniego rozplanowania instalacji elektrycznej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA