logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

3 włączniki podwójne kontrolujące 2 źródła światła

Setesh 30 Kwi 2016 10:41 18498 12
REKLAMA
  • #1 15640331
    Setesh
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam,

mam problem ze znalezieniem schematu jak podłączyć 2 żarówki tak aby każdą z nich można było w(y)łączać za pomocą jednego z 3 włączników podwójnych. Kabel oczywiście 1,5 mm - mam obecnie 3x1,5 i/lub 4x1,5 do użycia.

Ogólnie :
    - światło nr 1 : żyrandol
    - światło nr 2 : światło dodatkowe
    - włącznik nr 1 (podwójny) : drzwi (schodkowy?)
    - włącznik nr 2 (podwójny) : lewy (krzyżowy?)
    - włącznik nr 3 (podwójny) : prawy (schodkowy?)

- każdy z włączników ma mieć możliwość w(y)łączenia żyrandola lub światła dodatkowego
    - jeżeli na którymkolwiek z włączników zostanie włączone światło żyrandola to żyrandol ma działać, ale jeżeli na innym się wyłączy to ma przestać.
    - Analogicznie ze światłem dodatkowym.

Wiem, że pewnie będę musiał zamontować jeden włącznik krzyżowy i dwa schodkowe jednakże nie wiem jak je podłączyć i czy wystarczą między włącznikami zastosować kable 4 żyłowe czy może jednak w tym przypadku więcej bo kontrola 2 źródeł światła.

Jeżeli ktoś może pomóc to będę bardzo wdzięczny. Przydały by się także jakieś konkretne modele jakie zakupić bo z tego co czytałem potrafią się czasami nie nadawać mimo iż będą teoretycznie takie jak trzeba :(
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15640369
    dedito
    Poziom 39  
    Ocena: 593
    Tyle, że potrzebujesz łącznika krzyżowego podwójnego (analogicznie schodowe), którego raczej nikt nie produkuje.
    U ciebie trzeba by przekaźników bistabilnych i łączników dzwonkowych podwójnych lub innego rozwiązania np. na pilota.
    Chyba, że masz możliwość montażu dwóch pojedynczych łączników, to wtedy to się da zrobić tradycyjną metodą.
  • #3 15640373
    Setesh
    Poziom 10  
    mogą być pojedyncze. Zajmą więcej miejsca ale to raczej nie problem :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 15640374
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2096
    Setesh napisał:
    za pomocą jednego z 3 włączników podwójnych.

Chodzi Ci o sterowanie światłem z trzech punktów ?
    Do tego potrzeba dwa łączniki schodowe podwójne, oraz jeden łącznik krzyżowy również podwójny. Instalacje musisz poprowadzić od jednego łącznika schodowego do łącznika krzyżowego i dalej do następnego łącznika schodowego. Trzeba kłaść dwa przewody 5x1.5 mm².
    W goglach znajdziesz jak to trzeba połączyć (łączniki schodowe)
  • #5 15640380
    Setesh
    Poziom 10  
    Na razie wiem, że źle szukałem bo na elektrodzie ktoś już rozwiązywał taki problem (właśnie znalazłem) i propozycje są takie :

i to :

Problem w tym, że nikt nie napisał czy to zadziała a ja nie mam możliwości sprawdzenia. Na razie próbuję ogarnąć te przykłady próbując zaadaptować je do pomieszczenia.
  • Pomocny post
    #6 15640392
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2096
    Setesh napisał:
    Problem w tym, że nikt nie napisał czy to zadziała a ja nie mam możliwości sprawdzenia.

Oba są poprawne.
    W pierwszym przypadku są zastosowane pojedyncze łączniki schodowe, można je zastąpić podwójnymi (korzyść taka, że jest tylko jeden łącznik z dwoma klawiszami)
  • REKLAMA
  • #7 15640407
    Setesh
    Poziom 10  
    Dziękuję :)

A przy okazji - macie jakieś sprawdzone włączniki schodkowe jedno i dwu przyciskowe? Nie chciałbym kupować zdając się na los bo wybiorę pierwsze lepsze a potem będzie problem :(
  • #9 15640545
    dedito
    Poziom 39  
    Ocena: 593
    kokapetyl napisał:
    Chyba jesteś w błędzie.

dedito napisał:
    raczej nikt nie produkuje

Czytanie ze zrozumieniem się kłania.
  • #10 20759979
    kubiskris
    Poziom 2  
    Setesh napisał:

Odgrzebuje stary post bo nie mogę znaleźć nic nowszego co byłoby przydatne.
    Czym jest to coś na schemacie po prawej stronie, z tymi zaciskami? To jest jakaś puszka laczeniowa?
    To jedyny rysunek jaki znalazłem na którym pomiędzy włącznikami nie ma po 4-5 przewodów ale niezbyt rozumiem o co chodzi z tym połączeniem.

Sprawa jest taka, że mam doprowadzone zasilanie do włącznika podwójnego sterującego dwoma źródłami światła. Potrzebuje rozszerzyć sterowanie na trzy włączniki. Potrzebuje zatem dwóch schodowych z krzyżowym pomiędzy, ale kombinuje jak to podłączyć żeby nie pruć ściany i nie dokładać kolejnych przewodów. Patrząc na ten schemat widzę połączenie miedzy wlacznikami przewodem potrójnym, ale nie mam pojęcia czym są te zaciski po prawej stronie. Mam otwarty sufit i mogę tam dołożyć dowolną kombinacje przewodów ale wolałbym już nie pruc ściany do włącznika aby dokładać kolejny przewod. Będę wdzięczny za poradę i odpowiedz.
  • REKLAMA
  • #11 20760043
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 531
    kubiskris napisał:
    Czym jest to coś na schemacie po prawej stronie, z tymi zaciskami?

Przekaźnik bistabilny podwójny, a po lewej to podwójne przyciski (łączniki) impulsowe, czyli działają jak dzwonkowe.
  • #12 20760049
    kubiskris
    Poziom 2  

Baaaardzo dziękuję!
    To urządzonko z tego, co widzę, w zasadzie może rozwiązać kwestię ilości przewodów, tyle że dla odmiany musiałbym zakupić włączniki podwójne dzwonkowe, a mam podwójne schodowe :)
    Dzwonkowe to te, w których dochodzi tylko do styku i wracają na pozycję wyjściową, tak?
  • #13 20760052
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 531
    kubiskris napisał:
    Dzwonkowe to te w których dochodzi tylko do styku i wracają na pozycję wyjściową tak?

Tak, ale podwójnych dzwonkowych jako takich raczej nie ma, ale zasada działania dokładnie taka sama. Występują pod nazwą przycisk impulsowy/chwilowy/zwierny.
    Link

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje schematu podłączenia dwóch źródeł światła (żyrandol i światło dodatkowe) do trzech podwójnych włączników, aby każde źródło mogło być włączane i wyłączane z dowolnego włącznika. Wskazano, że potrzebne będą dwa włączniki schodowe i jeden krzyżowy, a instalacja powinna być prowadzona z użyciem przewodów 5x1,5 mm². Użytkownik znalazł kilka schematów, ale nie ma pewności co do ich działania. W dyskusji poruszono również możliwość użycia przekaźników bistabilnych oraz włączników dzwonkowych jako alternatywy dla tradycyjnych włączników schodowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA