logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przeliczyć pobór prądu 120W zamrażarki DKK GS 150 na zużycie roczne?

woos62 22 Sty 2019 20:17 6156 6
REKLAMA
  • #1 17721788
    woos62
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Wg instrukcji pobiera 120 W. Jak to przeliczyć na zużycie prądu roczne albo czy da się ją zaliczyć do jakiejś klasy energetycznej?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17721960
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6578
    Zużycie roczne rzeczywiste zależy od wielu czynników. Może znacznie wahać się.Jeżeli chodzi o dane katalogowe to masz poniżej:
    Jak przeliczyć pobór prądu 120W zamrażarki DKK GS 150 na zużycie roczne?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17722048
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2038
    Z karty katalogowej wynika że zamrażarka zużywa 1,3/24h. Po przeliczeniach wynikało by że w ciągu roku zużyła by około 475 kWh. Jest to wyliczenie teoretyczne gdybyś nigdy ją w ciągu roku nie otwierał. A takie zużycie roczne nie jest się wstanie obliczyć. Próbowałem to robić na mojej lodówce w czasie nieobecności (mam podpięty oddzielny licznik tylko na nią) wychodzi średni około 1,1 kWh/dobę. Ale jak już jestem w domu i używam ją normalnie (t.z. otwieranie, załadunek towaru i.t.p.) to już wychodzi średnio ponad 1,7 kWh/dobę.
  • REKLAMA
  • #4 17722077
    woos62
    Poziom 10  
    Dzięki. Mam dylemat bo żona marzy o mniejszej (104 l) zamrażarce Liebherra GP 1476 z klasy A++ (152 kWh/rok) no i zastanawiam sie czy gra jest warta świeczki... bo pobór prądu zakładam w nowej 2-3 razy mniejszy ale trzeba zapłacić ok 1,5 tys... no i co tu ukrywać niby sprzęt markowy ale kto wie gdzie montowany (lodówka Liebherra jest z Bułgarii) i kiedy padnie ;)
    A DKK już ponad 30 lat walczy...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 17722230
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1692
    To twoje pieniądze, ale tak naprawdę nie ma sensu, jak padnie to kupisz nową.
    Żadna normalnie używana, nie będzie zużywała tak mało jak w marketingowej karcie katalogowej. ;-)
  • #6 17722821
    abuhamza
    Specjalista AGD
    Ocena: 1024
    Liebherr ma komorę taka sama jak Miele także wykonanie wychodzi ponad wszystkie nasze marketowe wory.
  • #7 17725933
    woos62
    Poziom 10  
    Dzięki za odpowiedzi. Na razie pozostanę przy sprzęcie retro ;)
    Mam inne pytanie z nim związane (właśnie dlatego zastanawiałem się nad nową zamrażarką):
    Jakiś czas temu spod zamrażarki wycierałem ciecz. Nie sprawdzałem na wszelki wypadek smakowo ;) czy to woda czy inna substancja ale trwało to kilka tygodni. Oczywiście wycierałem ową ciecz w miarę regularnie a zjawisko skończyło się... Zamrażarka mrozi dalej. Nic się nie rozmroziło więc zakładam że to lody puściły ;)
    No bo gdyby to była jakaś nieszczelność układu chłodzenia to pewnie zauważyłbym już jakieś dalsze "efekty"? Zamrażarka znajduje się w chłodnej piwnicy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, jak przeliczyć pobór prądu zamrażarki DKK GS 150 (120 W) na roczne zużycie energii oraz czy można ją zakwalifikować do klasy energetycznej. Odpowiedzi wskazują, że teoretyczne roczne zużycie wynosi około 475 kWh, jednak rzeczywiste zużycie zależy od wielu czynników, takich jak częstotliwość otwierania drzwi. Użytkownik rozważa zakup nowej zamrażarki Liebherr GP 1476 z klasą A++ (152 kWh/rok), ale ma wątpliwości co do opłacalności zakupu. W dyskusji poruszono również kwestie dotyczące ewentualnych wycieków z zamrażarki oraz jej długowieczności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA