logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens WXL1220/10 nie wirowanie: sprawdzone pompa, hydrostat, silnik

ArciwaldAGD 23 Sty 2019 18:53 789 6
  • #1 17724261
    ArciwaldAGD
    Poziom 9  
    Witam. Posiadam pralkę Siemens WXL1220/10 z usterką modułu.

Pralka nie wchodzi na odpowiednie obroty podczas wirowania jak i właściwego prania na pusto i z obciążeniem.

Do sprawy podszedłem fachowo, jestem elektromechanikiem i z doświadczenia wiem, żeby zaczynać od najprostszych rzeczy czyli:
    Pompa wody-średnio ale działa
    Hydrostat jak i wężyki sprawdzone (doświadczenie mi podpowiada że bardzo rzadko to wina w samym hydrostacie)
    Silnik-osmolony(przeczyściłem szczotki jedna była trochę zawieszona , komutator przeczyszczony i przerowkowany)
    Instalacja- sprawdzona
    Grzałka-sprawdzona,grzeje raczej tam dalej nie szukałem
    Blokada- sprawna

Więc przeszedłem dalej, do dalszych testów. Pranie przechodzi w szybszym tempie, minuty uciekają, słyszeć częste załączanie przekaźnika. Wirowanie i tu był największy problem, ponieważ nigdy nie kończyła prania wirowaniem tylko wypuszczała wodę z 11 minut przechodziło na 1 minut lub całkiem na zero. Ostatecznie wziąłem się za programator z nadzieją że to triak od silnika, ku zdziwieniu nie sam triak okazał się przyczyną lecz układ scalony TNY264G i myślę że peryferia jego, dwie diody, jeden rezystor, elektrolity wyglądają na sprawne, możliwe kondensatory (niebieskie) ale co mnie martwi to ten mały transformatorek najbardziej osmolony był. Triak prawdopodobnie i tak wymienię.
    Które części wymienić i czy jest sens sprawdzać te trafo.

Sprawdziłem jeszcze rezystancje uzwojeń:
    Pierwotne- 1,5 ohma
    Wtórne- 2.2-2.5 ohma

Porady? :)
    Siemens WXL1220/10 nie wirowanie: sprawdzone pompa, hydrostat, silnik Siemens WXL1220/10 nie wirowanie: sprawdzone pompa, hydrostat, silnik Siemens WXL1220/10 nie wirowanie: sprawdzone pompa, hydrostat, silnik
  • #2 17724363
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3723
    Co ma kolega na myśli pisząc, że pompa średnio, ale działa?
    Jeśli silnik pompy się zacina to pralka nie będzie chciała wirować.
    Pompa musi opróżnić zbiornik w zaprogramowanym czasie a by się tak działo pompa musi być sprawna.
  • #3 17724377
    ArciwaldAGD
    Poziom 9  
    Tak wiem. Ale pompa i tak będzie wymieniona luzów jako takich nie ma, po prostu ma już swój dźwięk (zaraz padnę), dlatego szukałem dalej i znalazłem. Ewidentnie tamte podzespoły z modułu to driver silnika. Zastanawia mnie tylko ten mały transformator czy mógł się jakoś uszkodzić (oczywiste jest że tak , przebicie do masy lub między zwojowe) patrząc na konstrukcje tego ów trafka to dużej mocy nie jest, zastanawiam się czy bezpiecznie będzie wymiana elementów. Zamontuje, a wszystko pójdzie z dymem. Pompę wymieniam na dniach.

A,tak nie dodałem że scalak jest uszkodzony, nóżka 3 od góry upalona i widać rozkruszenie w tamtym miejscu.
  • Pomocny post
    #4 17724923
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6925
    ArciwaldAGD napisał:
    Do sprawy podszedłem fachowo, jestem elektromechanikiem
    Serio? I elektromechanik nie wie dla czego przy zmianie polaryzacji silnik pracuje w przeciwległym kierunku? Link poniżej do drugiego twojego tematu. Link
    ArciwaldAGD napisał:
    Pompa wody-średnio ale działa
    Działa albo nie działa, tego typu silnik nie uzyskuje stanów pośrednich.
    ArciwaldAGD napisał:
    Silnik-osmolony

Serio osmolony i elektromechanik nic nie wie o elektrostatyce? Pomyślał bym jeszcze nad wymianą tej dużej białej kostki, też jest osmolona.
    ArciwaldAGD napisał:
    ku zdziwieniu nie sam triak okazał się przyczyną lecz układ scalony TNY264G i myślę, że peryferia jego
    ArciwaldAGD napisał:
    Ewidentnie tamte podzespoły z modułu to driver silnika.
    Litości...
    ArciwaldAGD napisał:
    Zamontuje, a wszystko pójdzie z dymem.
    W tym kierunku zmierzasz. Rozumiem, że wpisana specjalizacja to taki dobry żarcik.

Teraz całkiem serio, dam Ci dobrą radę, złóż ta pralkę i weź jakiegoś fachowca, nim jej krzywdę zrobisz, masz naprawdę fajną maszynę i oszczędź jej krzywdy.
  • #5 17725158
    ROBSON33
    Admin grupy AGD
    Ocena: 1714
    mrice napisał:
    Teraz całkiem serio, dam Ci dobrą radę, złóż ta pralkę i weź jakiegoś fachowca, nim jej krzywdę zrobisz, masz naprawdę fajną maszynę i oszczędź jej krzywdy.

Ot i właściwa diagnoza, dałem pomógł za tą diagnozę :spoko:
  • Pomocny post
    #6 17725246
    Piotr2608

Poziom 41  
    Ocena: 4485
    ArciwaldAGD napisał:
    Zastanawia mnie tylko ten mały transformator czy mógł się jakoś uszkodzić (oczywiste jest że tak, przebicie do masy lub między zwojowe) patrząc na konstrukcje tego ów trafka to dużej mocy nie jest, zastanawiam się czy bezpiecznie będzie wymiana elementów
    Ja mam tylko jedno pytanie: dlaczego na siłę szukasz awarii tam gdzie jej nie ma i czepiasz się transformatora przetwornicy, który jest sprawny? Zostaw moduł sterujący w spokoju! Jak napisał kolega:
    mrice napisał:
    Teraz całkiem serio, dam Ci dobrą radę, złóż ta pralkę i weź jakiegoś fachowca, nim jej krzywdę zrobisz, masz naprawdę fajną maszynę i oszczędź jej krzywdy
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
    Przy Bażantarni 13/31A, Warszawa, 02-793 | Tel.: 666-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://zimtech.com.pl
  • #7 17725549
    ArciwaldAGD
    Poziom 9  
    Nie czepiam się samego trafa, tylko jest na Lini z układem który ma spalaną nożke przy niej układ ma rozwarstwienie, a w moim mieście jedną firmą zajmującą się naprawa to ta w której pracowałem firma działa już 30 lat, pytanie było na końcu porady nie krytyka, dobry mechanik diagnozę postawi po samym słuchu i oględzianch, dordzam się dobrego elektromechanika który pracuje w zawodzie 30 lat, radził mi żeby się dowiedzieć czy mogło się coś stać tym trafem, a trzeba samemu czasem poszukać , dzisiaj wymienię pomope i zobaczymy czy mieliście rację.

Nie odpowidacje złóż pralkę i oddaj, gdybym chciał tak zrobić to nawet nie zaglądał bym do niej.

Nie jest to moja pierwsza taka naprawa i zawsze mnie zastanawiało czy te trafo może jakoś się uszkodzić zmienić paramterty.

PS. Jak pompka może działać albo nie działać gdyby to było takiego proste. Zablokowana pompka niestety działa? (poprstu nie działa prawidłowo, każda rzecz albo działa prawidłowo z myślą konstruktora, albo nie działa prawidłowo) jak by coś działało albo nie to naprawy każdy by dokonał. "Raczej to tak nie wygląda jak pralka nie działa wyminiamy na nową" nie ma rzeczy których nie da się nienaprawić. 😊

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pralką Siemens WXL1220/10, która nie osiąga odpowiednich obrotów podczas wirowania ani prania, zarówno na pusto, jak i z obciążeniem. Po wstępnej diagnostyce, w której sprawdzono pompę, hydrostat, silnik oraz instalację, użytkownik zauważył, że pompa działa, ale ma niepokojące dźwięki. Wskazano na możliwość uszkodzenia modułu sterującego, w tym transformatora i scalaka. Użytkownik planuje wymianę pompy oraz dalsze testy, a także poszukuje porady na temat potencjalnych uszkodzeń transformatora. W dyskusji podkreślono, że pompa musi być sprawna, aby pralka mogła prawidłowo funkcjonować, a także zasugerowano, aby użytkownik skonsultował się z fachowcem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA