logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Asus K53SJ - Jakie procesory i karty graficzne są kompatybilne?

batmancom 23 Sty 2019 23:44 1302 16
REKLAMA
  • #1 17725369
    batmancom
    Poziom 5  
    Ocena: 4
    Witam
    Posiadam laptopa Asus, model: Asus K53SJ w wersji z:
    procesorem: i3 2310M
    kartą graficzną: GeForce® GT 520M with 512MB
    Chipset: Intel® HM65 Express Chipset

Chcę wymienić procesor oraz kartę graficzną na możliwie najlepsze.
    Jakiego procesora oraz karty graficznej mogę użyć z tą konfiguracją?

Specyfikacja :
    https://www.asus.com/Laptops/K53SJ/specifications/
  • REKLAMA
  • #2 17725408
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2775
    batmancom napisał:
    Chcę wymienić procesor oraz kartę graficzną na możliwie najlepsze.

Grafika wlutowana w płytę. Brak możliwości wymiany.
    Odnośnie CPU - poczytaj na forum o chipsecie HM65 i o procesorach jakie obsługuje.
  • #4 17725419
    Sokal2
    Poziom 19  
    Ocena: 70
    Socket: PPGA988
    i3/i5/i7 2-giej generacji

Najwyższy działający w tym laptopie na takiej płycie głównej to bodajże: i7 2630QM
    Grafika tak jak wyżej Kolega napisał.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 17727060
    batmancom
    Poziom 5  
    W związku z tym żę karty graficznej nie da się zmienić wpadłem na pomysł żeby wymienić całą płytę główną z lepszą grafiką.

zastanawiam się nad tym modelem:
    https://www.asus.com/pl/Laptops/K53SV/specifications/

Jest to praktyczne ten sam laptop co mój obecny czyli:
    https://www.asus.com/Laptops/K53SJ/specifications/

Jedyne różnice które zauważyłem w specyfikacji to zasilacz.
    U mnie jest to:
    Output :
    19 V DC, 4.74 A, 90 W
    Input :
    100 -240 V AC, 50/60 Hz universal

A w tym z którego chcę zabrać płytę główną jest:
    Wejście :
    100 -240 V AC, 50/60 Hz uniwersalne
    Wyjście :
    19 V DC, 4.74 A, , 120 W ((Czterordzeniowy)) 90 W ((Dwurdzeniowy))

Dodam że docelowo będzie 4 rdzeniowy procesor więc trzeba przyjąć wartość 120W

Mój zasilacz
    Asus K53SJ - Jakie procesory i karty graficzne są kompatybilne?

I zastanawiam się czy to oznacza że będę musiał wymienić też zasilacz czy ten mój da radę?
    Oraz czy muszę jeszcze na coś zwrócić uwagę przed wymianą płyty?
  • REKLAMA
  • #7 17727330
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2775
    batmancom napisał:
    I zastanawiam się czy to oznacza że będę musiał wymienić też zasilacz czy ten mój da radę?

Jak będziesz ładował baterię na wyłączonym laptopie, to da radę.
  • #8 17728040
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8235
    Inwestycja polegająca na zakupie całej płyty z potencjalnie dość awaryjną i słabą na dzisiejsze czasy kartą graficzną (zintegrowane karty graficzne w procesorach Intela obecnej generacji są dwa razy szybsze) ma mały sens. Wpakujesz pieniądze w procesor i płytę główna - ale sprzęt nadal do gier nie będzie się nadawał.

Przy czterordzeniowym procesorze i tej karcie graficznej można się natomiast spodziewać problemów z wydajnością chłodzenia. Chłodzenie w tych modelach aż tak wydajne nie jest.
  • #9 17728072
    batmancom
    Poziom 5  
    - Inwestycja będzie kosztować około 400 - 500zł
    - komputer używam do sporadycznej obróbki grafiki, nie gram w ogóle
    - Te procesory oraz płyty główne z grafiką Geforce GT 540M były seryjnie montowane w tych komputerach więc wątpię żeby sobie chłodzenie nie
    poradziło

Jeśli masz propozycję komputera z procesorem intela obecnej generacji z dwa razy szybszym układem graficznym w tym budżecie proszę o sugestię
  • #10 17728102
    dt1
    Admin grupy komputery
    Jeśli za 400-500zł Kolega to zrealizuje i nie nastawia się na gry to OK. Po prostu do gier nie byłby to dobry krok. W przypadku programów graficznych jest szansa, że nie będzie się to aż tak strasznie przegrzewać, w przeciwieństwie do gier nie będzie utrzymywane długotrwałe wysokie obciążenie.

Przegrzewać się może, patrząc na wielkość chłodzenia, jego konstrukcję oraz bardzo długie ciepłowody - przy równoczesnym obciążeniu procesora i grafiki na bank temperatury będą wysokie. Nawet jestem skłonny stwierdzić, że dojdzie do throttlingu. Producenci takich urządzeń biurowych nie zakładali długich i mocnych obciążeń na tych maszynach, stąd też chłodzenie powinno znosić umiarkowane obciążenie - a jeśli będzie za duże, to taktowanie zostanie zredukowane, żeby komputer dalej działał. Dużo producentów stosuje taką zasadę. Nawet w produktach pseudo-gamingowych bardzo często można spotkać lamenty, że gra zwalnia po pięciu minutach. Dużo takich postów tutaj było, nawet kilka widziałem w tym miesiącu. Laptopy nazwane szumnie gamingowymi mają problem z odprowadzeniem 80-90W ciepła przy pełnym obciążeniu, I7-2xxxQM + GT540M to również coś około 80W, przy konstrukcji chłodzenia z K53SV można założyć, że temperatury będą raczej wysokie. A przy długotrwałym obciążeniu taktowanie CPU i/lub GPU będzie obniżane.

Obróbka grafiki na szczęście ma trochę inną charakterystykę jeśli chodzi o obciążenie, więc może i to będzie działać. Jeśli używasz oprogramowania, które realnie skorzysta z takiej grafiki to OK, ale na Twoim miejscu na początek wymieniłbym procesor i sprawdził, czy to nie starczy. Większość programów graficznych z niego zrobi lepszy użytek niż z lepszej grafiki. Wtedy pewnie byś się w stówie zmieścił. Mam nadzieję, że nie trafisz na minę kupując płytę. Karty graficzne tego typu były raczej awaryjne, jeszcze gorzej jak ktoś płytę po awarii wymontował, potraktował rdzeń układu graficznego gorącym powietrzem i tak ją będzie sprzedawał. Będzie chwilę działać, może miesiąc, może dwa, niestety nie da się rozpoznać, że coś takiego było zrobione. Ale trzeba mieć pecha, żeby na takie coś trafić.
  • #11 17728125
    batmancom
    Poziom 5  
    Najbardziej chodzi mi o Adobe Premiere Pro, dzięki funkcji proxies montaż na takim słabym sprzęcie jest możliwy ale nie należy do specjalnie przyjemnych :) Z obecną kartą graficzną nie mam możliwości przestawienia programu na obsługę GPU. W Geforce GT 540M teoretycznie będzie taka możliwość ale czy będzie chodził lepiej na nowej karcie graficznej czy na nowym procesorze to nie przewidzę .
    Więc chyba jednak zacznę od zmiany samego procesora na początku a jak dużo się nie zmieni to chyba pomału trzeba się rozglądać za nowszym laptopem :)
  • #12 17728128
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ja bym się tam bardziej rozglądał za sprzętem stacjonarnym, zawsze w niższej cenie można mieć wydajniejszy sprzęt i w sumie bardziej dostosowany do tego typu pracy.
  • #13 17815292
    batmancom
    Poziom 5  
    Procesor wymieniony na i7-2630QM.
    Temperatury 51 - 83 °C
    Zastanawiam się tylko nad taktowaniem w trybie Turbo Boost.
    Podczas testów w programie OCCT taktowanie dochodzi maksymalnie do 2594 MHz natomiast producent podaje 2900 MHz.
    Co może być przyczyną nie osiągania szczytowych wartości przez procesor?

Asus K53SJ - Jakie procesory i karty graficzne są kompatybilne?
  • #14 17815302
    dt1
    Admin grupy komputery
    Przyczyną może być to, że maksymalne taktowanie osiągnie się przy obciążeniu jednego rdzenia, w przypadku obciążenia wszystkich granica jest przesuwana niżej.
  • #15 17815342
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 880
    Wszystko jest OK, nawet lepiej bo on przy przekroczeniu 45W TDP powinien zbić taktowanie a widać że tego nie robi. 2900MHz jest dla 1 rdzenia, 2 pewnie 2800, a 3-4 to 2600 MHz.
  • #17 17815365
    batmancom
    Poziom 5  
    Procesor wymieniony na i7-2630QM, działa stabilnie, układ chłodzenia daje radę.
    Temperatury przy normalnej pracy w okolicach 50°C
    Temperatura maksymalna przy dużym obciążeniu 83°C

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada laptopa Asus K53SJ z procesorem i3 2310M i kartą graficzną GeForce GT 520M. Z uwagi na wlutowaną kartę graficzną, jej wymiana jest niemożliwa. Użytkownik rozważa wymianę procesora na i7-2630QM, co zostało potwierdzone jako najlepsza opcja dla chipsetu HM65. Pojawiły się również sugestie dotyczące wymiany całej płyty głównej na model K53SV, który oferuje lepszą grafikę, jednak użytkownik obawia się o wydajność chłodzenia przy czterordzeniowym procesorze. Po wymianie procesora na i7-2630QM, użytkownik zauważył stabilne działanie z temperaturami w granicach 50-83°C, co jest akceptowalnym wynikiem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA