logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Garelli Gulp Flex 50cc - Zaworek iglicowy czy może coś innego?

yeti1500 24 Sty 2019 13:13 1059 2
REKLAMA
  • #1 17726179
    yeti1500
    Poziom 8  
    Witam!
    Posiadam motorower Garelli Gulp Flex 50 cc. Do nie dawna motorek spisywał się bez zarzutu, problemy zaczęły się na jesień.
    Objawy są następujące: Po zakręceniu pedałami motor pali bez zarzutu, gdy utrzymywany jest "na gazie" jest ok, natomiast zwolnienie manetki gazu powoduje natychmiastowe zgaśnięcie pojazdu.
    Sprawdzałem:
    - drożność wężyka doprowadzającego paliwo do gaźnika: jest ok
    - kompresję: jest ok
    - iskra: również jest ok
    Zastanawiam się czy winy nie jest zaworek iglicowy gaźnika Dellorto SHA 14/12 zamontowanego w pojeździe. Po odkręceniu paliwa gaźnika robi się cały mokry, po pewnym czasie gdy motorek zostawiony jest na odkręconym paliwie pod gaźnikiem robi się mokra plama, świeca również jest zalana.
    Dodatkowym objawem który mnie niepokoi jest olej wylewający się z rury wydechowej.
    Jak myślicie czy słusznie sądzę że główną przyczyną usterki jest gaźnik?
    Proszę o porady.
  • REKLAMA
  • #2 17726207
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3396
    Skoro tam leci to tak zaworek nie zamyka. Nie wiem jaki tam jest pływak, jeżeli miedziany to może jest dziurawy, lub jakiś paproch wapadł w zaworek i dlatego się nie zamyka. Trzeba rozebrać i sprawdzić.
  • #3 17730000
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2567
    Pływak jest plastikowy, zaworek iglicowy z vitonem ale bez amortyzatorka sprężynowego. W większości przypadków, przy tym typie gaźnika wystarczy odkręcić komorę pływakową i przedmuchać gaźnik.
REKLAMA