logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szumy przy używaniu konwertera DAC z TV Samsung i wzmacniaczem Pioneer

mathis_w 24 Sty 2019 19:10 2709 8
REKLAMA
  • #1 17727131
    mathis_w
    Poziom 11  
    Witam!
    Podłączyłem wzmacniacz (Pioneer A-337) do telewizora (Samsung UE58NU7102), który ma tylko wyjście optyczne, za pomocą konwertera DAC (tani za 30 zł). Niestety od czasu do czasu konwerter nie jest chyba w stanie przekonwertować sygnału i objawia się to głośnym szumem (takim cyfrowym trzeszczeniem). Co ciekawe 70 % filmów na Youtubie jest ok ale jest kilka piosenek których trzeszczą/szumią.
    Netflix czy Player szumi cały czas, natomiast dźwięk z dekodera podłączonego przez HDMI jest ok.

Ma w związku z tym pytanie czy wymiana konwertera na jakiś inny rozwiąże mój problem? Jeśli tak na jaki?
  • REKLAMA
  • #2 17728275
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1280
    W telewizorze proszę sprawdzić ustawienia cyfrowego wyjścia audio.
    Powinno być ustawione na PCM.
  • REKLAMA
  • #3 17730392
    mathis_w
    Poziom 11  
    Sprawdziłem telewizor - PCM był włączony więc to nie to
  • #4 17730760
    Polon_us
    Poziom 42  
    mathis_w napisał:
    za pomocą konwertera DAC (tani za 30 zł).

Jeżeli to jest tani model, to jest możliwe, że obsługuje on standardowe częstotliwości próbkowania. W tych modelach górną granicą jest zwykle częstotliwość 48 kHz.

Niech kolega sprawdzi dane tego konwertera i porówna z częstotliwością próbkowania "trzeszczącej/szumiącej" piosenki. Kolega znajdzie ten parametr w właściwościach owego pliku.

Zakładam tu, że telewizor, jako taki, poprawnie odtwarza taką piosenkę.
    Teoretycznie również może zdarzyć się, że telewizor nie radzi sobie z danym plikiem czy też strumieniem audio połączonym z transmisją video i przenosi się to na jego wyjście optyczne audio.
  • REKLAMA
  • #5 17735633
    mathis_w
    Poziom 11  
    Polon_us napisał:

Jeżeli to jest tani model, to jest możliwe, że obsługuje on standardowe częstotliwości próbkowania. W tych modelach górną granicą jest zwykle częstotliwość 48 kHz.

To była pierwsza myśl, która przyszła mi do głowy ale wygenerowałem kilka plików audio z różnym częstotliwościami próbkowania i te odtwarzały się prawidłowo. Co ciekawe przygotowuję prezentacje ze zdjęć w formacie mp4, gdzie ścieżka audio ma częstotliwość 44 kHz i one również "szumią".

Polon_us napisał:

Niech kolega sprawdzi dane tego konwertera i porówna z częstotliwością próbkowania "trzeszczącej/szumiącej" piosenki. Kolega znajdzie ten parametr w właściwościach owego pliku.

Na Youtubie są filmy które mają częstotliwość próbkowania 96kHz i wyższą ale one odtwarzają się prawidłowo.

Polon_us napisał:
    Zakładam tu, że telewizor, jako taki, poprawnie odtwarza taką piosenkę.
    Teoretycznie również może zdarzyć się, że telewizor nie radzi sobie z danym plikiem czy też strumieniem audio połączonym z transmisją video i przenosi się to na jego wyjście optyczne audio.

Sam telewizor na wbudowanych głośnikach wszystkie problematyczne dźwięki odtwarza prawidłowo.
  • #6 17736106
    Polon_us
    Poziom 42  
    Czy kolega mógłby zamieścić dane pliku piosenki która "trzeszczy", jak również takiej, która odtwarzana jest prawidłowo?
    Program MediaInfo byłby tu bardzo wskazany, do pokazania tych danych.
    Lub, zamieścić powiedzmy 30-sekundowe fragmenty owych piosenek tutaj.
  • #7 17743388
    mathis_w
    Poziom 11  
    Polon_us napisał:
    Czy kolega mógłby zamieścić dane pliku piosenki która "trzeszczy", jak również takiej, która odtwarzana jest prawidłowo?
    Program MediaInfo byłby tu bardzo wskazany, do pokazania tych danych.
    Lub, zamieścić powiedzmy 30-sekundowe fragmenty owych piosenek tutaj.

To są dane pliku wideo, który "trzeszczy" podczas odtwrzania przez konwerter, na wbudowanych głośnikach jest ok. Oczywiście wszystko uruchamiam z poziomu SmartTv. Materiał rzucony przez HDMI z komputera (wideo i audio) jest ok.
    Kod: Text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

a tu 2 linki do Youtuba:
    - https://www.youtube.com/watch?v=7k7uKrTNKcA [ trzeszczy/szumi ]
    - https://www.youtube.com/watch?v=2Y032q9Hjps [ ten jest ok ]
  • Pomocny post
    #8 17749379
    Polon_us
    Poziom 42  
    Coż, mając dane dwóch piosenek chciałem znaleźć jakieś zasadnicze różnice między ich danymi/kodekami np. CBR vs VBR. Pokaz na YT nic mi nie daje.

Męczy mnie, czemu NetFlix nie jest odtwarzany. Zakładam, że w ustawieniach tej aplikacji kolega wybrał "Stereo" dla dźwięku.
    Osobiście odnoszę wrażenie, że telewizor "bruździ". To, że odtwarza wszystko poprawnie na swoich głośnikach to jedno, ale konwersja danego sygnału cyfrowego na PCM to druga sprawa.
    I być może nie daje rady lub coś się "zbiesiło".
    Byłoby bardzo pomocne, gdyby można było podłączyć telewizor do innego urządzenia z wejściem cyfrowym audio i zrobić test. Ale zdaję sobie sprawę, że może być to kłopotliwe.

Na miejscu kolegi sprawdziłbym, czy jest może nowsze oprogramowanie do tego odbiornika i jeśli tak, to zainstalowałbym je.
    Jeśli nie, to przywróciłbym telewizor do ustawień fabrycznych, następnie fizyczne odłączenie od sieci elektrycznej na kilkanaście minut i na koniec ponownie ustawianie jego parametrów.

Na tę chwilę nie mam lepszych pomysłów ;(
  • REKLAMA
  • #9 17773897
    mathis_w
    Poziom 11  
    Polon_us napisał:
    Jeśli nie, to przywróciłbym telewizor do ustawień fabrycznych, następnie fizyczne odłączenie od sieci elektrycznej na kilkanaście minut i na koniec ponownie ustawianie jego parametrów.

Na tę chwilę nie mam lepszych pomysłów ;(

po pierwszym resecie bez zmian. Zrobiłem drugi reset wszelkich ustawień (SmartHub, dźwięk, obraz mają "swoje resety") na koniec globalny i zaskoczenie... ruszyło!
    Dziękuję pomoc i poświęcony czas, pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik podłączył wzmacniacz Pioneer A-337 do telewizora Samsung UE58NU7102 za pomocą taniego konwertera DAC, co spowodowało występowanie głośnych szumów i trzeszczenia w dźwięku, szczególnie podczas odtwarzania niektórych filmów i muzyki. Pomimo ustawienia wyjścia audio na PCM, problem nie ustąpił. Użytkownik sprawdził różne częstotliwości próbkowania plików audio, które odtwarzały się poprawnie, a także zaktualizował oprogramowanie telewizora. Po przywróceniu ustawień fabrycznych telewizora problem z szumem został rozwiązany.
REKLAMA