logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Golf 4 1.9 tdi 90km - Nowy akumulator i alternator, a ładowanie nadal nie działa

BogiWogiPL 24 Sty 2019 19:55 9225 12
REKLAMA
  • #1 17727304
    BogiWogiPL
    Poziom 6  
    Ocena: 3
    Witam mam problem z ładowaniem akumulatora dziś kupiłem nowy 30 km zrobiłem i znowu że tak brzydko powiem zdech .Alternator wczoraj wymieniłem i dalej jest to samo już nie wiem co jest nie tak proszę was o szybką odpowiedź. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 17727382
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3405
    Ile wynosi ładowanie? Alternator używany/regenerowany/nowy?
  • REKLAMA
  • #3 17727548
    BogiWogiPL
    Poziom 6  
    Alternator używany Ale dowiedziałem się że niby rozrusznik nie przekazuje prądu do akumulatora...jest to możliwe?
  • REKLAMA
  • #4 17728034
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1156
    BogiWogiPL napisał:
    Alternator używany Ale dowiedziałem się że niby rozrusznik nie przekazuję prądu do akumulatora...jest to możliwe?

Że co? Kto takich bzdur Tobie nagadał?
    Masz bezpieczniki z klemy plusowej na alternator oraz resztę instalacji. Rozrusznik jest bezpośrednio zasilony przewodem prosto z klemy. Jeżeli nie masz ładowania to zobacz te bezpieczniki. Jeżeli są dobre - miernik w dłoń i sprawdź napięcie ładowania - na grubym przewodzie na alternatorze oraz na klemach akumulatora. Różnica nie może przekraczać 0.2V
  • REKLAMA
  • #5 17728099
    Staszek49
    Poziom 35  
    Ocena: 1139
    Nie odpowiedziałeś jakie napięcie "daje" alternator podczas pracy silnika. Twierdzisz, że zarówno akumulator jak i alternator są podmienione tj. na nowy akumulator i sprawną używkę alternatora. Czy kable podłączyłeś właściwie i czy są one czyste metalicznie, bez korozji. Sprawdź te cienkie kabelki (chyba niebieskie), w których powinno być 12 V po "kluczyku", które potrafią się przerwać wewnątrz izolacji i alternator nie wzbudzi się wówczas.
    Bez sprawnego alternatora nie wybieraj się w trasę, bo uruchomienie silnika, jazda na światłach dziennych, dmuchawa i inne odbiorniki (ABS, poduszki itd.) szybko rozładują akumulator i silnik zgaśnie (odetnie paliwo).
  • #6 17728289
    BogiWogiPL
    Poziom 6  
    Dziś zmierze miernikiem prąd i sprawdzę bezpieczniki oraz te kabelki i dam odpowiedź
  • #7 17728335
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 17729115
    BogiWogiPL
    Poziom 6  
    To ja już sam nie wiem od czego zacząć........I co to może być:(
  • #9 17729132
    sebap
    Poziom 41  
    Ocena: 1078
    Od zmierzenia ładowania akumulatora przy uruchomionym silniku.
  • #10 17729490
    piachu1994
    Poziom 39  
    rynio_di napisał:
    W niektórych samochodach przewód ładowania ( gruby ) z alternatora mocowany był do automatu rozrusznika , tam na jednej śrubie łączył się z przewodem rozruchowym.
    Mechanik to miał na myśli .

Fajnie. Tylko jakbyś znał Golfa IV to byś wiedział, że ma bezpiecznik "grubego" przewodu od alternatora. Nie wprowadzaj Użytkownika w błąd.

BogiWogiPL napisał:
    To ja już sam nie wiem od czego zacząć........I co to może być:(

Długo będziemy czekać na pomiar napięcia ładowania?

sebap napisał:
    Od zmierzenia ładowania akumulatora przy uruchomionym silniku.

Kolega @sebap poprosił Cię prosty pomiar, tak samo jak ja. Nic nie robisz w kwestii rozwiązania swojego problemu.
  • #11 17729491
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 17730712
    piachu1994
    Poziom 39  
    CameR napisał:
    piachu1994 napisał:
    Masz bezpieczniki z klemy plusowej na alternator oraz resztę instalacji.

Golf 4 1.9 tdi 90km - Nowy akumulator i alternator, a ładowanie nadal nie działa

Poczekajmy na odpowiedź autora. Jeżeli będzie brak jego chęci proponuję zamknąć temat.
    Nikt nie będzie ciągnął każdego za język, bo nie chodzi o to...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z ładowaniem akumulatora w Golfie IV 1.9 TDI po wymianie alternatora i akumulatora. Mimo przejechania 30 km, akumulator ponownie się rozładował. Użytkownicy sugerują sprawdzenie napięcia ładowania, bezpieczników oraz stanu kabli, w tym cienkich przewodów, które mogą być uszkodzone. Wskazano również na możliwość problemów z połączeniem przewodu ładowania z alternatorem i rozrusznikiem. Użytkownik planuje zmierzyć napięcie i sprawdzić instalację elektryczną.
REKLAMA