Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Bizhub C280 - Nie utrwala tonera

24 Sty 2019 20:05 1344 31
  • Poziom 35  
    Dzień dobry.

    Konica C280 nie utrwala toneru. Toner się sypie z kartki, pozostawia brud. Największy problem jest z cyanem, później yellow, bardzo delikatnie magenta. Na czarnym kolorze niemalże brak problemu.

    Patrząc na gradient to problem występuje tam gdzie nakładane są większe ilości toneru. Tonery w tej maszynie były zawsze oryginalne, bębny były podmieniane.

    Przełożyłem piec do innej maszyny i tam ten problem nie występuje. Do tej maszyny już dziś nie zdążyłem włożyć innego pieca ale podejrzewam, że to nic w temacie nie zmieni. Temperatury podniesione a prędkość zmniejszona w menu serwisowym nic nie dały. Ba, zaczęły powodować zacięcia przy druku dwustronnym po kilkudziesięciu kartkach. (Przegrzewanie?). Puszczanie jako Gruby 1,2,3,4 nic nie zmienia.

    Jestem przekonany, że problem jest jakiś popularny i na podstawie tego zdjęcia będą Panowie w stanie postawić diagnozę. Czy wystarczy dosypać deweloper?

    Mam identyczną C280. Czy mogę przełożyć z niej całe moduły dewelopera na próbę?

    Na poniższym obrazku pokazuję jak ten problem wygląda (papier Double A Premium 80 g):
    Bizhub C280 - Nie utrwala tonera
  • Poziom 21  
    Sprawdź czy nie czuć "piasku na kartce"
    Jak tak to raczej wina bębna
  • Poziom 35  
    Czuć, że kartka nie jest gładka, że coś się sypie.

    Bębny były wielokrotnie podmieniane :(
  • Pomocny post
    Poziom 14  
    Developing moim zdaniem. Nie wiem czy pomoże dosypanie developera, ale jakby Ci się udało to daj znać. Zawsze podmieniam wywoływaczki jak mam podobny problem. Zazwyczaj kolor zaczyna się tracić stopniowo. Gdyby to był piec to po wydrukowaniu np z 5 takich niebieksich stron, następna wydrukowana biała z zaznaczonym mono, powinna być brudna na niebiesko bo piec przeniósłby syf na kolejną kartkę.
  • Poziom 35  
    Piec po demontażu czyściutki na całej powierzchni. Jutro podmienię wywoływaczkę.
  • Poziom 14  
    No tak myślałem, że piec raczej ok bo miałbyś syfy na kolejnych kartkach przy takim nieutrwalonym tonerze.
  • Poziom 35  
    Więc tak... Podmieniłem wszystkie wywoływaczki z innej maszyny. Przywróciłem standardowe temperatury grzania.
    Rozwiązało to problem z sypiącym się tonerem. Po kalibracji kolory są idealne.

    Niestety pojawiły się dwa kolejne problemy: sporadycznie wyskakujący błąd C-2558, który znika po otwarciu i zamknięciu pokrywy przedniej. Wyskakuje co kilka kartek.

    Kartka z kolorowym wydrukiem (na czarno-białym tego nie zauważyłem) ma w tle pasy. Jest to mam nadzieję widoczne na poniższych skanach. Po przepuszczeniu kilkunastu wydruków jest to nadal widoczne ale coraz mniej. Czy to normalne po wymianie wywoływarek czy muszę coś doczyścić? Przeczyściłem rolkę w bocznej pokrywie, to też nieco poprawiło sytuację.

    Bizhub C280 - Nie utrwala tonera Bizhub C280 - Nie utrwala tonera Bizhub C280 - Nie utrwala tonera
  • Poziom 35  
    W drugiej maszynie, do której trafiły developery mam C2557.
    Poczytałem sporo w internecie. Wszyscy piszą o wykonaniu F8. W obu trzeba zainicjować "nowe" dewelopery. Pytanie brzmi jak je zainicjować jeśli nie ma w menu serwisowym F8.
  • Poziom 14  
    F8 to w starych maszynach, tutaj nie ma inicjalizacji developera. Wywoływaczkę inicjuje się nowym chipem developingu. Pasy są zdecydowanie z bębna, jak jest jakiś kolor konkretny pasów to ten bęben jest winny. Może pomóc czyszczenie elektrody, wymiana rury lub wymiana całego bębna. c2558 - Abnormally high toner density detected black TCR sensor. Wydrukuj aple czarnego i zbij tcr do standardowego, może będzie dobrze.
  • Poziom 35  
    Jak podmieniłem komplet bębnów to paski były nadal ale coraz mniej widoczne. Potem jak znowu dałem stare bębny to problem powrócił.

    Ogólnie jest tak, że jak się puści na przykład 10 kopii to z każdą kolejną coraz słabsze paski. Potem przy kolejnej serii powtórka. Będę sprawdzał bębny po kolei po weekendzie.

    W maszynie, która była dawcą mam z kolei błąd C2557, czyli za mała ilość czarnego toneru. Czy tam mogę go wyrównać przy pomocy menu serwisowego poprzez manualne dodanie?
  • Poziom 35  
    Dzień dobry koledzy.
    Przesyłam stan aktualny maszyn.

    KONICA 1 (ta, która miała problem z sypaniem toneru z kartki, do której włożyłem unity i bębny z KONICA 2)
    Trochę podrukowała w błędem C2558. Następnie po kilkudziesięciu kartkach zaczął wyskakiwać błąd, że brakuje tonera zółtego. Podmieniłem wkład ale w dalszym ciągu jest ten sam problem. Wyjąłem bęben Y i zobaczyłem taki widok jak na zdjęciu poniżej. Cały bęben zasypany ogromną ilością tonera. Po przełożeniu innego, czystego bębna również natychmiast został on zasypany tonerem.
    Wyjąłem unit Y i bardzo dużo opiłków wydostało się na zewnątrz (na wałek). Z trudem da się kręcić trybami. Chyba za dużo toneru nawaliło do środka? W level history mam takie oto wyniki:

    Bizhub C280 - Nie utrwala tonera Bizhub C280 - Nie utrwala tonera Bizhub C280 - Nie utrwala tonera


    Magenta również ma nadmiar ale znacznie mniejszy.

    KONICA 2 (dawca developerów)
    Wskaźnik TCR-K miał 2%. Wyskakiwał błąd o zaniżonym poziomie K. Dodałem poprzez manual feed i mam takie wyniki jak obecnie. Da się jakoś zbić CMY bez drukowania apli? Jesteście w stanie oszacować ile apli muszę wydrukować aby się to unormowało?
    Bizhub C280 - Nie utrwala tonera

    W tej maszynie nie ma nadmiaru toneru na bębnach.

    ----
    Przeczytałem komentarz zanim został usunięty. Nie wiem dokładnie jeszcze jak wykonać reset developerów ale skontaktuję się na priv z autorem komentarza.

    Co mam zrobić teraz z tymi maszynami? Jak przywrócić do danego funkcjonowania unit Y? Jak się pozbyć nadmiaru tonera? Bęben go wyciągnie z developera? Czy samo zainicjowanie developerów pomoże?

    Raz jeszcze przypomnę - podmieniłem unity między maszynami, nie uzupełniałem developerów.
  • Poziom 11  
    Kolego poziomy tcr całkowicie rozjechanego, prawidłowy poziom to 6,0-7.5%. w tej pierwszej maszynie możliwe że nie dozuje tonera dlatego taki niski poziom i wyciągnęło cały developer. Natomiast w tej drugiej są mega przedozowane tonerem więc albo puszczanie apli a jak to nie pomoże bo fizycznie nie ma developera to regeneracja unitu CMY. Poprzekladales wywolki bez resetowania ich w maszynie i możliwe że przez to popsuły się wszystkie poziomy TCR
  • Poziom 35  
    Zatem co zrobić, żeby ten toner dozowało w pierwszej maszynie?
    I czy na pewno go nie dozuje skoro jest go tyle na bębnach i na wywoływaczce?
  • Poziom 14  
    Jesteś koszmarem każdego serwisu :D..... boję się, że ciężko Ci będzie teraz przywrócić dawną jakość kopii, namieszane z poplątanym, powyciągało developery, porysowane bębny zaraz będą albo już są. Pozostaje mi życzyć powodzenia....
  • Poziom 35  
    Wszystko przez to, że nie wiedziałem, że przy podmianie developerów również trzeba resetować.

    Stan aktualny w maszynie 1:
    Bizhub C280 - Nie utrwala tonera Bizhub C280 - Nie utrwala tonera Bizhub C280 - Nie utrwala tonera

    Pozbyłem się nadmiaru z Y, żeby zaczął się obracać jak należy. Po resecie unitów wskoczył prawidłowy poziom TCR. Wydruki wychodzą brudne w dalszym ciągu i próbuję ustalić co jest jeszcze do czyszczenia.

    Po otworzeniu bocznej klapy widzę toner na pasie transferowym. Pas się sam wyczyści po iluś wydrukach czy muszę go wyczyścić ręcznie?
  • Pomocny post
    Poziom 14  
    Brak developera w wywoływaczkach, pasy z bębnów. Toner na pasie możesz wyczyścić ręcznie, ale listwa powinna sama zbierać nadmiar, pas czyści się cały czas, ale po czyszczeniu przechodzi przez bębny a później widzisz syf jak otworzysz z boku. Co oznacza, że pas zapewne brudzi się od bębnów.
  • Poziom 12  
    Moim zdaniem zabrnąłeś w ślepy zaułek. Problem w twoim przypadku nr 1 na początku postu to nie deweloper tylko brudna elektroda. Jeśli elektroda , siatka i korytko jest zasyfione to jest gorsze ładowane bębna a to prowadzi do wywalania dewelopera. Trzeba wyczyścić korytko, i siatkę nie dotykając grzebienia. Grzebień czyścimy czyścikiem lub wymieniamy na nowy nie dotykając go. Zużyty deweloper przejawia się przez słabe nasycenie barwą i ewentualnie "chmurką" lub szybką zmianą nasycena w miejscu gdzie nie powinna być taka zmiana. Jeśli deweloper uciekł można go dosypać na pi razy oko. Chip do developera jest od razu czujnikiem TCR, miałem przypadek z walniętym takim chipem, załóż stary i ręcznie ustal TCR na 7 - 8 % potem zrób kalibracje używając stablilizacji pełnej.
  • Poziom 35  
    chesterfield74 napisał:
    Moim zdaniem zabrnąłeś w ślepy zaułek. Problem w twoim przypadku nr 1 na początku postu to nie deweloper tylko brudna elektroda. Jeśli elektroda , siatka i korytko jest zasyfione to jest gorsze ładowane bębna a to prowadzi do wywalania dewelopera. Trzeba wyczyścić korytko, i siatkę nie dotykając grzebienia. Grzebień czyścimy czyścikiem lub wymieniamy na nowy nie dotykając go. Zużyty deweloper przejawia się przez słabe nasycenie barwą i ewentualnie "chmurką" lub szybką zmianą nasycena w miejscu gdzie nie powinna być taka zmiana. Jeśli deweloper uciekł można go dosypać na pi razy oko. Chip do developera jest od razu czujnikiem TCR, miałem przypadek z walniętym takim chipem, załóż stary i ręcznie ustal TCR na 7 - 8 % potem zrób kalibracje używając stablilizacji pełnej.


    To dlaczego po przełożeniu niebieskiej wywoływaczki do drugiej maszyny to właśnie tam przeniósł się problem?

    Bębny były wielokrotnie wymieniane i podmieniane. Ubytki są także w innych kolorach ale na niebieskim były widoczne najbardziej.

    Udało mi się ustawić dzisiaj prawidłowy TCR w tej maszynie, jutro poczyszczę wszystko porządnie i zobaczymy.
  • Pomocny post
    Specjalista - kserokopiarki
    Jeżeli kiedykolwiek przenosisz wywoływaczkę z maszyny do maszyny to MUSISZ ją zresetować (zainicjować jak wolisz) przy użyciu chipa bądź "na krótko" . Jeżeli tego nie zrobisz to na bank maszyna wykryje dziwne poziomy TCR i będzie sypać błędami. Tak już jest w tych maszynach. Jedyne co pozostaje zrobić w takim przypadku to albo wyjałowić ją i przy optymalnym nasyceniu zresetować albo zsypać nowym deweloperem i powtórnie zainicjować. Z doświadczenia wiem jednak że zamiennik dewelopera potrafi zdrowo namieszać i nie zawsze trzyma poprawne wartości TCR. Szanujmy zatem oryginalne wywoływaczki z deweloperem i oryginalnym chipem. Lepiej w soft switchach wyłączyć alarmy i blokady niż zarobić kilka groszy za chip lub reset i się później bujać z błędami TCR. Mam maszyny z tej serii z przebiegami powyżej 1 mln gdzie wywoływaczki są od nowości a jakość kopii jest dalej przyzwoita. Grunt to nie mieszać. Jeżeli masz taki problem jak pierwotnie opisujesz to zacznij od wymiany (lub przeróbki zespołu bębna K na kolor) i sprawdzenia styków w obrębie HV. Pamiętaj też żeby nie przeginać z korekcją napięć background . Te właśnie rzeczy rzutują na wyciąganie dewelopera z wywoływaczki. Kolejna rzecz to toner. Widziałem raz jeden , jedyny efekt stosowania okazyjnie kupionego tonera ... Klient przesypywał tonery kolorowe od serii C 224/224e do C220. To musiało się źle skończyć :(

    C.
  • Warunkowo odblokowany
    No nie zgodzę się że wystarczy chipa założyć gdyż maszyny odczytują parametry czujnikiem TCR i zapisują proporcje poszczególnych bębnów. Przeniesienie unitów z innej maszyny spowoduje w 90proc zasypywanie tonerem gdyż im mniej developera tym więcej maszyna dozuje toner. Samo założenie nowych chipów też nie wiele zmieni. Jedyna rada to wymienić wszystkie developery, bębny oraz listwy, dokładnie oczyścić elektrody koronowe, założyć nowe chipy i wykonać inicjalizację według procedury dla nowych unitów z kalibracją kolorów włącznie. Autor postu zabrnął w ślepy zaułek i teraz ma problem nie z jedną a z dwoma maszynami. Paski na wydruku masz z pod listwy czyszczącej pas transferowy, do rozebrania i wyczyszczenia o ile listwa od zgromadzonego devolpera się nie uszkodziła.
  • Specjalista - kserokopiarki
    Tylko w tych maszynach to chip jest jednocześnie czujnikiem TCR :D

    C.
  • Warunkowo odblokowany
    Tak wiem o tym.
  • Poziom 35  
    Udało się doczyścić maszynę i już jest prawie pięknie :)

    Został ostatni problem:
    Bizhub C280 - Nie utrwala tonera

    Czy to brak developera M?
  • Pomocny post
    Specjalista - kserokopiarki
    Warto sprawdzić wywoływaczke ... Takie coś tylko na Magenta wychodzi ? Podmień jeszcze bęben dla pewności .

    C.
  • Poziom 35  
    Bęben podmieniony, bo ten poprzedni brudził mi kartkę i pas transferowy. Poczyściłem go z nadmiaru tonera ale niewiele pomogło. Natomiast w innej maszynie śmiga prawidłowo :) Tak samo Y.
  • Warunkowo odblokowany
    Wygląda jakby za mało tonera dozowała do wywoływaczki M , może kolega troszkę tonera wsypać ręcznie tylko trzeba uważać by nie przesadzić.
  • Poziom 35  
    TCR-M wynosił 5,5%. Użyłem manual feed i poziom ustawił się na 6,9%.

    Wydruki takie samo, znowu mi nawaliło na bęben nadmiar tonera :O Ale doczyszczę sobie.

    Czyli to musi być developer. Bo co innego jeszcze mi zostało?
  • Poziom 35  
    Odświeżam temat. Czy poza niedoborem developera coś jeszcze może powodować takie prześwity w jednym z kolorów? Bębny trzy razy podmieniane, to na bank nie to.

    -----------
    Czy mogę dosypać trochę developera z innej, używanej wywoływaczki?