logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Bizhub c280 - zanikajacy Cyan, nowe materiały, dziwny przypadek

serwek 14 Lut 2021 17:57 456 2
REKLAMA
  • #1 19256275
    serwek
    Poziom 26  
    Ocena: 261
    Witam
    Widziałem już różne rzeczy ale tutaj zdębiałem.
    Kopiarka Bizhub C280, dość mały przebieg. Działała.
    Kolega wymienił zespołu bębna niebieskiego (Cyan) na nowy.
    Po wymianie drukował/ działała.
    Po ok: 2 tygodniach (3-5 tys wydruków) niebieski kolor zaczął wariować.
    Na pulpicie: P6, P21 - problem z zespołem bębna "C", brak synchronizacji.
    Test " z ptakiem" z menu: rozjechane kolory. (brak synchronizacji)
    Test gradacji: większość kolorów ok, "C" nagle się urywa. Jakby nagły brak ładowania elektrody bębna lub przerwa bias-u /zdjęcia w załączniku.

Kopiarka została rozebrana. Wyczyszczona.
    Wymienione:
    - płyta HV
    - bębny
    - wywoływaczka C z developerem
    - silnik napędu bębna/ kolor.
    - listwa z lampkami rozładowującymi /PTL, koloru C (nad bębnem)
    - pas transferowy
    - czujnik LD

Dalej to samo :-(

Dodam. Na pre-driwie kopiarka drukuje kolor "C" jednak pas diagnostyczny koloru "C" jest niepełny (urywa się pod koniec). Podobnie jak na wydrukach.

Kolega, który ją próbował ujarzmić potocznie zwątpił.

Czy mieliście podobny przypadek? (gdzie jeszcze szukać?)

Pozdrawiam

P.S.
    W załączniku zdjęcia wydruków, transferu...
    Załączniki:
    • Bizhub c280 - zanikajacy Cyan, nowe materiały, dziwny przypadek 8.jpg (1.89 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Bizhub c280 - zanikajacy Cyan, nowe materiały, dziwny przypadek IMG_20210214_151958.jpg (2.65 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Bizhub c280 - zanikajacy Cyan, nowe materiały, dziwny przypadek 7.jpg (2.8 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Bizhub c280 - zanikajacy Cyan, nowe materiały, dziwny przypadek IMG_20210214_152012.jpg (2.59 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Bizhub c280 - zanikajacy Cyan, nowe materiały, dziwny przypadek IMG_20210214_152021.jpg (3.5 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Bizhub c280 - zanikajacy Cyan, nowe materiały, dziwny przypadek 5.jpg (2.11 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Bizhub c280 - zanikajacy Cyan, nowe materiały, dziwny przypadek 2.jpg (557.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Bizhub c280 - zanikajacy Cyan, nowe materiały, dziwny przypadek 1.jpg (1.32 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Bizhub c280 - zanikajacy Cyan, nowe materiały, dziwny przypadek 9.jpg (2.49 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 19257133
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 834
    Dla pewności podmienił bym jeszcze LSU - zespół lasera. Jeżeli to nie to pozostaje tylko płyta główna .

C.
  • #3 19257383
    serwek
    Poziom 26  
    Ocena: 261
    LSU - o tym samym pomyślałem.
    (już przygotowałem do wmontowania)

P.S. Byłby to pierwszy raz (w mojej karierze) gdzie objaw nie wskazywał by na LSU. Zobaczymy...

Pozdrawiam
    S.

Dodano po 5 [godziny] 24 [minuty]:

Witam ponownie
    Powodem tej przedziwnej awarii była uszkodzona płytka poniżej ze zdjęcia.
    Po wymianie - ręką odjął, pięknie działa.
    Temat do zamknięcia.

Pozdrawiam
    "Serwek" ;-)
    Załączniki:
    • Bizhub c280 - zanikajacy Cyan, nowe materiały, dziwny przypadek wadliwa_płytka_.jpg (951.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA