logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Scania 4 - Światła mijania i drogowe nie działają, tylko pozycyjne działają

maro pl 24 Sty 2019 21:49 6042 7
REKLAMA
  • #1 17727751
    maro pl
    Poziom 11  
    Ocena: 77
    Witam wszystkich po odpaleniu auta zginęły światła mijania i drogowe są tylko pozycyjne, bezpieczniki całe , proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 17727954
    jacekwwy
    Poziom 19  
    Ocena: 108
    Zajrzyj jeszcze do przekaźników mijania i drogowe mają oddzielne przekaźniki mało prawdopodobnie jest żeby zepsuły się od razu wszystkie ale warto sprawdzić to jest najłatwiejsze. Ale ja bym obstawiał konsole przy kierownicy lub brak łączenia w kostkach przy kierownicy.

Moderowany przez CameR:

Reg. 3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji, nie rozwiązują problemu użytkownika.

• REKLAMA
  • #3 17728010
    saron22
    Specjalista - Samochody Ciężarowe
    Ocena: 1602
    jacekwwy napisał:
    Zajrzyj jeszcze do przekaźników mijania i drogowe mają oddzielne przekaźniki mało prawdopodobnie jest żeby zepsuły się od razu wszystkie ale warto sprawdzić to jest najłatwiejsze. Ale ja bym obstawiał konsole przy kierownicy lub brak łączenia w kostkach przy kierownicy.

Do jakich przekaźników?? Jakie oddzielne przekaźniki miały światła drogowe i mijania?? Znasz instalację elektryczną Scannii serii czwartej??

Za załączanie świateł mijania i drogowych odpowiada wspólny przekaźnik R4 i to w nim ewentualnie może być problem.
    W tym konkretnym wypadku najlepszym sposobem sprawdzenia przekaźnika R4 jest podmiana samego przekaźnika na przekaźnik z innego sprawnego auta.
  • #4 17728068
    jacekwwy
    Poziom 19  
    Ocena: 108
    saron22 napisał:
    Jakie oddzielne przekaźniki miały światła drogowe i mijania?? Znasz instalację elektryczną Scannii serii czwartej??

Nie nie znam, jak cie uraziłem tym postem to przepraszam technika idzie do przodu sugerowałem się z modeli starszych , swoją drogo to nie jest dobre rozwiązanie bo w razie awarii przekaźnika w czasie jazdy zostają tylko światła pozycyjne co przy prędkości ok 90 km może być trochę nie ciekawe ale jest to tylko moja opinia.
  • REKLAMA
  • #5 17728115
    szaman108
    Poziom 31  
    Ocena: 907
    Witam

A długie masz jak włączasz z włącznika kierunkowskazów,chodzi mi o ,,zająca"
  • #6 17728159
    saron22
    Specjalista - Samochody Ciężarowe
    Ocena: 1602
    jacekwwy napisał:
    saron22 napisał:
    Jakie oddzielne przekaźniki miały światła drogowe i mijania?? Znasz instalację elektryczną Scannii serii czwartej??

Nie nie znam, jak cie uraziłem tym postem to przepraszam technika idzie do przodu sugerowałem się z modeli starszych , swoją drogo to nie jest dobre rozwiązanie bo w razie awarii przekaźnika w czasie jazdy zostają tylko światła pozycyjne co przy prędkości ok 90 km może być trochę nie ciekawe ale jest to tylko moja opinia.

Mnie nie uraziłeś - mnie to zwisa czy mu dobrze podpowiedziałeś czy nie i tak samo zwisa mi gdzie i jakich przekaźników autor będzie szukał. Ale jak już chcesz podpowiadać to podpowiadaj dobrze i z sensem.
    Nie wiem też jakimi starszymi modelami się sugerowałeś - seria 4 była produkowana od 1994 roku więc właśnie mija 25 lat... To jest naprawdę już dość stara ciężarówka.
  • REKLAMA
  • #7 17732455
    qruq03
    Poziom 16  
    Ocena: 62
    Ostatnio miałem problem z urwanym kablem przy stacyjce. Sprawdź czy na pinie zasilającym przekaźnik jest w ogóle napięcie, oraz czy jest napięcie na wysterowaniu przekaźnika.
  • #8 18110545
    maro pl
    Poziom 11  
    Ocena: 77
    przekaznik do wymiany

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z brakiem działania świateł mijania i drogowych w Scanii 4, gdzie jedynie światła pozycyjne działają. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie przekaźników, w tym wspólnego przekaźnika R4, który odpowiada za te światła. Wskazano również na możliwość uszkodzenia kabli przy stacyjce oraz na konieczność podmiany przekaźnika na sprawny. Użytkownik potwierdził, że przekaźnik wymaga wymiany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA