logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prostownik do 200 zł, który zrobi gęstość elektrolitu (nie impulsowy)

25 Sty 2019 13:49 9852 19
  • #1 17729091
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #2 17729149
    H3nry
    Poziom 32  
    Ocena: 287
    garagedm napisał:
    ,który zrobi odpowiednią gęstość elektrolitu??

Nie ma takiego
  • #3 17729177
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 17729244
    SKM 1964
    Poziom 34  
    Ocena: 660
    Z tych prostowników co przedstawiłeś, to tak naprawdę żaden nie jest profesjonalny. Naładować to one naładują akumulator i to dobrze, ale trzeba ich pilnować, żeby nie przeładować akumulatora. Tam w środku tak naprawdę nic nie ma poza transformatorem i mostkiem diodowym. A regulacja prądu odbywa się zwykłym ściemniaczem po stronie pierwotnej trafa. Otwórz obudowy i się przekonasz jaka jest zastosowana nowoczesna elektronika? Wszystko wisi na tzw. pajęczynie! Szokkk |!!!??? :|

Dodano po 4 [minuty]:

W dzisiejszych czasach to chyba nie kupi do 200 zł dobrego prostownika z porządną płytką drukowaną przymocowaną jak należy i dobrą regulacją po stronie wtórnej.
    Nie wspomnę już o stabilizacji i o radiatorze! :|
  • #5 17729273
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 17733090
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1068
    garagedm napisał:
    czy transformatorowy wykryje to, że elektrolit nie uzyskał gęstości?
    Żaden prostownik tego nie wykryje.
    garagedm napisał:
    To że osiągnie np 16 V nie oznacza, że gęstość już została zrobiona
    Nie oznacza. Równie dobrze taka gęstość elektrolitu może być przy 16,2V 17V jak i 14,4V
    garagedm napisał:
    czy nie pomylili się czasami i do 16 nie miało być? 17 to przecież chyba już przesada
    Taka sama jak ładowanie zwykłego akumulatora do 16,2V. W zasadzie to tylko akumulatory CaCa można ładować do takiego napięcia, inne w krótkim czasie wykończysz takim ładowaniem. Akumulatory wapniowe z tego co mi wiadomo są produkowane jako bezobsługowe, a czyli nieotwieralne. Jak więc mierzyłeś gęstość elektrolitu? Jeżeli akumulator był z korkami to raczej nie był bezobsługowy i nie wapniowy, a takich nie ładuje się do napięcia 16,2V chyba że chcesz żeby ci z płyt odpadła masa czynna.
  • #7 17733519
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 17733712
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    garagedm napisał:
    ładuje on akumulator niby do pełna bo po kilku h są 4 kreski a napięcie aku 13.40,ale gęstość na granicy białego z zielonym
    To ładuj dłużej.
    garagedm napisał:
    .Jeśli ten yato ciągnie do 16.2 fabrycznie to jego.
    Jeżeli twój akumulator nie jest wykonany w technologii wapniowej to będzie dla niego nie prostownik, a niszczarka.
    garagedm napisał:
    ile taki akumulator można potrzymać jeszcze by zrobił jak najlepszą gęstość? 1/ 2 h
    Na to pytanie nikt ci konkretnie nie odpowie. Masz aerometr, to mierz, a kiedy akumulator będzie miał odpowiednią gęstość elektrolitu to zależy tylko od niego i jego kondycji. Jak go będziesz ładował do za dużego napięcia to szybko się okaże że nigdy już nie uzyskasz właściwej gęstości elektrolitu, a jego miejsce to będzie szrot a nie samochód. Nie bez powodu w samochodzie akumulatory są ładowane do ok. 14,4V. Czyżby producenci alternatorów i regulatorów napięcia nie wiedzieli do jakiego napięcia trzeba ładować akumulatory? A swoją drogą gdzie ty uzyskałeś informację że akumulatory należy ładować do napięcia 16,2V?
  • #9 17733734
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 17733786
    Ricoh_220

Poziom 38  
    Ocena: 751
    Ładuj go prost z sieci. Żart. 16,V ładowanie ?
    https://www.akumulator.pl/ekspert-radzi/poprawne-ladowanie-akumulatora
    Konto firmowe:
    Zakład techniki biurowej"Kserograf" .Serwis kserokopiarek i urzdzeń marki ricoh
    Bronowicka 73, Kraków, 30-091 | Tel.: 603XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kserograf.e.pl
  • #11 17733805
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 17735096
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    garagedm napisał:
    Jedynie gel,agm można do 14.7 i więcej nie
    Bzdura. AGM przy ładowaniu cyklicznym do 15V, a buforowo do 14,5V. Tylko trzeba pilnować prądu. A swój akumulator jak tak będziesz katował napięciem to i roku nie wytrzyma. Ja w samochodzie mam ładowanie na poziomie 14,2V i od marca zeszłego roku nie doładowywałem go, a ma już 4 lata. Akumulator 74Ah w dieslu 1,9. Ma co obracać na mrozie. Oprócz tego świece żarowe i 4 świece do podgrzewania płynu. Grzeją dotąd aż silnik nie zagrzeje się do temp. 70°C. A ten silnik długo się grzeje. Świece żarowe biorą 60A, a świece w podgrzewaczu 80A. I akumulator mam naładowany chociaż alternator ładuje do 14,2V a nie 16,2V

Dodano po 5 [minuty]:

garagedm napisał:
    15-5=16.5
    Człowieku, gdzie ty do szkoły chodziłeś?

Dodano po 7 [minuty]:

Przed chwilą mierzyłem napięcie na akumulatorze - jest 12,61V czyli 2,1V na celę, a w czasie jazdy ładowany jest do 2,36 na celę. Samochód stoi na zewnątrz na mrozie od piątku jak się wróciłem z pracy, po przejechaniu 15km.
  • #13 17735612
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 17735643
    Ricoh_220

Poziom 38  
    Człowieku, ciężko się ciebie czyta. Może jakie napięcie ma instalacja w twoim samochodzie?
    Teraz zmierz napięcie ładowania na zapalonym silniku.
    A teraz już koniec, pomyśl nad tym co piszesz. Ładuj maksymalnym napiciem jak to podaje alternator. I pilnuj, prąd akumulator sam ograniczy pobór, ale jak widzę przegniesz. Tyle mojego zdania.

Chcesz uszkodzić akumulator daj mu 24 V i masz pewne, chcesz mu zmienić polaryzacje też da się. Tylko pytanie po co chcesz go zabić?
    Konto firmowe:
    Bronowicka 73, Kraków, 30-091 | Tel.: 603XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kserograf.e.pl
  • #15 17735691
    wojtek1234321
    Poziom 36  
    Ocena: 1126
    U mnie akumulator "od zawsze" ładowany (tylko w razie potrzeby) ładowarką automatyczną Ctek. Jak pisałem tylko w razie potrzeby, jazda w różnych odległościach, nie codziennie, ale średnio 500 - 600 km miesięcznie. Gęstość elektrolitu nie mierzona nigdy, napięcie po naładowaniu w granicach 12,6 V - 12,4 V i akumulator bez problemu wytrzymał 8 lat i co tu się martwić o "zasiarczenie". Jeszcze go można było używać, ale był już mały problem z pierwszym odpaleniem rano gdy było trochę mroźno, musiał na noc zostawać "pod ładowarką" i wtedy nie było problemu, ale wymieniłem na nowy. Osiem lat to myślę, że dobry wynik.
  • #16 17735748
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2027
    Wawrzyniec napisał:
    , lecz gęstość na granicy białego z zielonym

Czy to nie jest tak, że ten wskaźnik:
    - Czarny: doładuj.
    - Zielony: OK.
    - Biały: przeładowany, za duża gęstość (dolać wody?).
    Czy może ktoś zweryfikować?
  • #17 17736052
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    freebsd napisał:
    Wawrzyniec napisał:
    , lecz gęstość na granicy białego z zielonym
    To nie ja pisałem. Ja tylko zacytowałem kol. garagedm Mam w posiadaniu aerometr, gdzieś leży i kurzy się od kilkunastu lat. Użyłem go tylko raz, po zakupie w latach 90-tych. Później nie miałem potrzeby go używać. Jak tylko alternator ładuje poprawnie (daje napięcie w granicach 14,0 - 14,4V to u mnie akumulator wytrzymuje 6-8 lat. Oczywiście tam gdzie akumulator ma korki od czasu do czasu sprawdzam poziom elektrolitu i w razie potrzeby dolewam wody. Kabli rozruchowych w samochodzie nie wożę. Jeżeli normalnie eksploatowany akumulator z normalnym poziomem elektrolitu muszę kilka razy ładować to go po prostu wymieniam na nowy bo ten jest już zużyty, a trupa nie ma co reanimować. Ładując akumulator do nap. 16,2 V szybko będziesz miał trupa.
  • #18 17736723
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 17737983
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Oczywiście że nie ma sensu kupować następnej. Ja tej zimy jeszcze nie doładowywałem akumulatora. Do pracy mam 15 km. Rano odpalam samochód i włączają mi się świece od podgrzewacza i biorą 80 A. Samochód pracuje pod domem ok. 5 min na wolnych obrotach. Następnie jadę ok. 15 min z włączonym podgrzewaczem po czym się wyłącza bo silnik ma temperaturę. Jadę jeszcze ok. 10 minut i jestem w pracy. Po pracy uruchamiam silnik, włącza się podgrzewacz i praktycznie do samego domu przez 20 minut mi grzeje bo jadę po równym, ew z górki. Alternator nadąża ładować. W sumie to jest ok. 30 km dziennie w tym ok. 40 minut z poborem prądu 80.A i 2 odpalania samochodu. Ty nawet przy 6 odpalaniach pewnie nie masz takiego poboru prądu, a jeżdżąc koło komina też trochę podładujesz akumulator, a zima w Krakowie łagodna, pewnie już zieloną trawkę widać.
  • #20 17738058
    Ricoh_220

Poziom 38  
    Wiesz, ja śkodą pomykam w Krakowie.
    Nie ładowałem akumulatora od 2 lat.
    Do pracy 13 km, ok. godziny jazdy.
    Więc jak ładowanie ok. to nie trzeba nic robić. Jeśli autko długo stoi na mrozie to inna bajka.
    Mój goni w tygodniu przez sobotę i niedzielę stoi.
    Konto firmowe:

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje prostownika do 200 zł, który umożliwi osiągnięcie odpowiedniej gęstości elektrolitu w akumulatorze. Wskazuje na problemy z prostownikami impulsowymi, które nie zapewniają właściwego naładowania. Wśród rozważanych modeli znajdują się prostowniki Stef Pol EST 305 i Hertz, jednak użytkownik woli urządzenie transformatorowe. W dyskusji pojawiają się opinie na temat różnych modeli, w tym Yato 8302, który miałby ładować do 16,2 V, ale niektórzy użytkownicy podkreślają ryzyko przeładowania akumulatorów. Wskazano również na znaczenie monitorowania napięcia i gęstości elektrolitu, a także na różnice w technologii akumulatorów, co wpływa na ich ładowanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA