logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakim kablem podłączyć komputer do routera (światłowód 300Mb/s)?

Mr.Noname 25 Sty 2019 21:59 6339 12
  • #1 17730363
    Mr.Noname
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Hej. W końcu doczekałem się światłowodu, teraz muszę podłączyć komputer do FunBox'a 3.0 kablem.
    Komputer znajduje się w innej części domu, więc kabel będzie miał około 15m długości.
    Z tego co się zorientowałem, optymalnym wyborem będzie skrętka kat. 6, ale nie mogę się zdecydować jaka.
    Mieszkam w małym bloku i myślałem o kablu FTP dla lepszej ochrony przed zakłóceniami (router i kabel będą w okolicy listwy, gdzie jest dużo przewodów elektrycznych i zasilaczy, m.in. od routera i dekodera oraz wieża), ale czy to ma sens? Czy zwykły router i płyta główna w komputerze w ogóle to wykorzysta? Czy jednak nie będzie żadnej przewagi nad UTP?
    Jeśli FTP, to jak podłączyć ekranowaną wtyczkę(sam będę zaciskał kabel)? Gdzieś czytałem, że montuje się ją tylko z jednej strony, gdyby wystąpiła jakaś różnica potencjałów.
    No i czy jest jakaś różnica między wtyczkami kat. 5 i kat 6? Z tego co widziałem, te od szóstek mają dodatkową, wsuwaną listewkę i ponoć mają lepsze parametry.
    Oczywiście skrętka w pełni miedziana.
  • Pomocny post
    #2 17730390
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2675
    Spokojnie możesz brać przewód UTP
  • #3 17731005
    seb235
    Poziom 28  
    Ocena: 74
    Bierz jakikolwiek byle nie najtańszy kabel i wszystko będzie ok. Ja bym celował w kabel UTP Cat 6. Jeżeli nie masz możliwości przygotowania sobie kabla samemu możesz kupić gotowe już rozwiązanie z zarobionymi wtyczkami. Co do reszty raczej bym nie przeżywał internet jak internet sam światłowód dla Ciebie jako dla klienta nie zmienia nic.
  • #4 17732081
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5365
    Mr.Noname napisał:
    Z tego co się zorientowałem, optymalnym wyborem będzie skrętka kat. 6, ale nie mogę się zdecydować jaka.

Po co cat 6 - przecież FB ma port LAN tylko 1Gb więc przewód sieciowy cat5e wystarczy aż nadto.
    No chyba, że chcemy wzbogacić sprzedawcę.
    Na odległości 15 m zadziała każdy nawet najtańszy przewód sieciowy - ale tu polecam trzymać się Bitnera, Madex-u jako producenta przewodu sieciowego cat5e.
  • Pomocny post
    #5 17732350
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 17732651
    Mr.Noname
    Poziom 11  
    Kupiłem jednak UTP kategorii 6 Bitnera, profilaktycznie. Moim zdaniem lepiej teraz dopłacić parę groszy niż potem kupować i ciągnąć zupełnie nowy kabel.

Erbit napisał:
    Nie zakładaj wtyczek na kabel 15m. Zrób tak jak być powinno - kabel 15m zakończ np. gniazdami i krótką linką z gniazda do urządzenia.

Mogę zapytać, dlaczego miałbym zamiast wtyczki z dwóch stron montować gniazdka i dokładać dwa dodatkowe przewody i połączenia? Czym jest to podyktowane?
  • Pomocny post
    #7 17732667
    Ricoh_220

Poziom 38  
    Ocena: 751
    Wtyczka od poruszania w którymś momencie nie łączy łatwiej kabelek wymienić niż instalację.A gniazdko siedzi w ścianie nie ruszane ,to dlatego.
    Ale pociesze cię ja mam 6 lat bez gniazd i wszystko działa.
    Konto firmowe:
    Zakład techniki biurowej"Kserograf" .Serwis kserokopiarek i urzdzeń marki ricoh
    Bronowicka 73, Kraków, 30-091 | Tel.: 603XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kserograf.e.pl
  • Pomocny post
    #8 17732674
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 17732688
    Mr.Noname
    Poziom 11  
    Rozumiem, tak podejrzewałem, że o to chodzi.
    Kabel i tak nie będzie zamurowany, ani nic z tych rzeczy, bo nie ma na to fizycznej możliwości więc nie będzie to w razie czego aż tak dużym problemem.
    Przewody i tak będę zarabiał sam, zostawię sobie trochę dodatkowego kabla na ewentualne poprawki z obu stron i zawsze będę mógł sobie przewód naprawić robiąc nową wtyczkę. A nawet jakby mi brakło przewodu, to wtedy dopiero zrobić gniazdo i podpiąć linkę.
    Na razie nie sądzę, aby było to konieczne, zwłaszcza, że przewód idzie do komputera stacjonarnego, który będzie praktycznie nieruszany.
  • Pomocny post
    #10 17732696
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #11 17732797
    paszczakq
    Poziom 27  
    Ocena: 202
    Nie cuduj jakiś gniazdek itp . Bierz kabel zarabiaj wtyczki najzwyklejsze i tyle . Jak się uszkodzi to utniesz te 2 cm i zarobisz na nowo . Prędzej wyrwiesz gniazdo w PC . Ja położyłem kabel z .... demontażu jakiejś instalacji ( wyszarpałem z koryta ) 1Gbps normalnie działa .
  • #12 17772808
    Mr.Noname
    Poziom 11  
    Podsumowując, ostatecznie kupiłem zwykły przewód cat. 6 UTP bez ekranu, produkcji Bitnera i zarobiłem wtyczki z obu stron. Wszystko działa bez najmniejszego problemu, internet działa stabilnie także jestem zadowolony.
    "Fachowcy" z Orange'a zarabiali inny, 10 metrowy przewód, który ma być podłączony do repeater'a Wi-Fi. Tak fatalnie zarobili wtyczki, że maksymalna prędkość wynosiła ledwie 90Mb/s z 315Mb/s. Po odcięciu i zrobieniu nowych wtyczek wszystko działa jak należy.
    Dziękuję za pomoc :)
  • #13 17772938
    paszczakq
    Poziom 27  
    Ocena: 202
    No nie umiało wynegocjować 1Gbps na tamtym kablu .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał porady dotyczącej podłączenia komputera do routera FunBox 3.0 za pomocą kabla, w kontekście posiadania światłowodu 300Mb/s. Po rozważeniu różnych opcji, zdecydował się na kabel UTP kategorii 6, uznając, że lepiej zainwestować w lepszy przewód, aby uniknąć problemów w przyszłości. W dyskusji poruszono również kwestie ekranowania kabli (FTP vs UTP) oraz różnice między wtyczkami kategorii 5 i 6. Użytkownik ostatecznie zarobił wtyczki na końcach kabla, co zapewniło stabilne połączenie internetowe. Wspomniano również o problemach z jakością wtyczek używanych przez techników z Orange, które wpływały na prędkość internetu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA