logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Televes Yagi Edge MIX - czy ktoś testował - Wrocław

krzykoz 25 Sty 2019 23:35 5262 30
REKLAMA
  • #1 17730606
    krzykoz
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Cześć

Czy miał ktoś okazję testować antenę jak w temacie?
    Czy nadaje się do odbioru we Wrocławiu? Ślęża, Żórawina, SkyTower? VHF pionowa
    Czy można ją wzmocnić w razie czego?
    Jak się sprawuje ten niepełny dipol na VHF? Zysk 2 dBi - czy to nie za mało?
    Czy będzie coś widziała z doświetlającego ze SkyTower jeśli jest w zupełnie innym kierunku? Pewnie tylko coś z odbić?

Z góry dzięki za odpowiedż jak i ewentualne porady
  • REKLAMA
  • #2 17730821
    olador
    Poziom 37  
    Ocena: 1442
    Parametry i cena tej anteny! Nie lepiej kupić antenę z bardziej rozbudowaną sekcją VHF.
    Załączniki:
    • Televes Yagi Edge MIX - czy ktoś testował - Wrocław ant.JPG (60.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 17731899
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2903
    Co ty widzisz w tej antenie? Ta z linku niżej lub coś tego typu (mniejsza wersja(900)
  • #4 17736655
    krzykoz
    Poziom 12  
    Dzięki

Tak na prawdę Televes wypada dość dobrze w teście:
    https://digi-tv.pl/news/166805/test-anteny-dvb-t-combo-hv.html?news_page_id=4
    Poza tym wiem, że Televes ma bardzo dobrą jakość wykonania i wymiary mnie kuszą - antena będzie wisiała na balkonie na maszcie po "talerzu".
    Logarytmicznej nie chce bo z definicji ma większą kierunkowość, a mi przeszkadza block, więc sygnał jest dość rozproszony. Do tego MUX 4 jest jakieś 120 stopni w prawo, więc pewnie nie będzie dobrze łapała jakoś bardziej kierunkowa.
    @olador Co to za antena z Twojego zdjęcia?
    @LeDy Olympia jest ok, tylko obawiam się jej wymiarów i zbyt dużej kierunkowości. Ale faktycznie wersja 900 4-elementowa może mieć ją mniejszą. Czy wersja 900 umożliwia ustawienie wertykalne na VHF?
    Czy chodzi Ci o tą:
  • REKLAMA
  • #6 17736926
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1030
    Antena im krótsza, tym ma mniejszą kierunkowość. Na tej antence z Dipol-a uzyskasz lepsze parametry mux-8, po zamontowaniu jej na wysięgniku bocznym poziomym (sprawdzone).
    Sklep partnerski Dipol-a masz we Wrocławiu na ul. Łowieckiej 5-7.
    krzykoz napisał:
    Do tego MUX 4 jest jakieś 120 stopni w prawo

Masz świadomość, że jest to mux kodowany (płatny)?
  • #7 17737266
    LeDy
    Poziom 43  
    Ta mniejsza to mam na myśli taką. Televes Yagi Edge MIX - czy ktoś testował - Wrocław
  • #8 17737287
    krzykoz
    Poziom 12  
    Cytat:
    krzykoz napisał:
    Do tego MUX 4 jest jakieś 120 stopni w prawo
    Cytat:
    Masz świadomość, że jest to mux kodowany (płatny)?

Sorry, miałem na myśli L4 - mux doświetlający lokalny
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 17737353
    LeDy
    Poziom 43  
    _kli_ napisał:
    Antena im krótsza, tym ma mniejszą kierunkowość.

Ale ta antena typu (BX,tridigit) mają mniejszą kierunkowość niż "identycznej" długości Yagi.
  • #10 17737402
    krzykoz
    Poziom 12  
    @LeDy
    Rozumiem, że ta antena z ostatniego zdjęcia to BX900+ LTE?
    W czym jest ona lepsza od tytułowego Televesa? Czy chodzi o to, że Televes nie ma reflektora na VHF? Czy testowałeś tą BX900+LTE?
    Faktycznie jest prawie 2x tańsza od Televesa, choć na jakości mi też zależy.
    Co to za firma Viva?
  • Pomocny post
    #11 17737604
    _kli_
    Poziom 41  
    krzykoz napisał:
    Co to za firma Viva?

To model marki Red Eagle, pod którą AX Technology/Opticum sprzedaje anteny sprowadzane z Chin.
  • #12 17738640
    krzykoz
    Poziom 12  
    A powiedzcie dlaczego w konfiguracji pionowej VHF odległość dipola od reflektora jest znacznie mniejsza od konfiguracji pionowej?

Czy to jest zgodne ze sztuką?
  • #13 17739261
    _kli_
    Poziom 41  
    Dipol zamontowany tam, gdzie akurat dla danej konfiguracji jest miejsce.
  • REKLAMA
  • #14 17739351
    krzykoz
    Poziom 12  
    _kli_ napisał:
    Dipol zamontowany tam, gdzie akurat dla danej konfiguracji jest miejsce.

I właśnie tego się obawiam, antena to nie "jak się zmieści" tylko precyzyjne wyliczenia. Później się kończy tym, że zysk jest ujemny, a ludzie się zastanawiają dlaczego im coś nie działa.
    Jak dla mnie cały czas Televes jest górą, przynajmniej podają realne zyski jak na taką konstrukcję. Czekam jedynie na kogoś, kto miał okazję testować tą antenę w normalnych warunkach, choć test SatKuriera jest też dość wiarygodny:
    https://satkurier.pl/news/166805/test-anteny-dvb-t-combo-hv.html?news_page_id=4
  • #15 17739556
    LeDy
    Poziom 43  
    krzykoz napisał:

Jak dla mnie cały czas Televes jest górą, przynajmniej podają realne zyski jak na taką konstrukcję. Czekam jedynie na kogoś, kto miał okazję testować tą antenę w normalnych warunkach, choć test SatKuriera jest też dość wiarygodny:
    https://satkurier.pl/news/166805/test-anteny-dvb-t-combo-hv.html?news_page_id=4

Z tymi 2dB zysku? Poza tym nawet jakby pominięto ten reflektor i pozostawiono sam dipol to i tak jest to lepsze niż prosty dipol w Televesu. Może ten dipol być nawet na oddzielnej belce dokręcony i masz dwie osobne anteny.
  • #16 17739559
    _kli_
    Poziom 41  
    krzykoz napisał:
    I właśnie tego się obawiam
    krzykoz napisał:
    a ludzie się zastanawiają dlaczego im coś nie działa

To są typowe "marketówki". Mają być stosunkowo tanie i dobrze się sprzedawać. Do tego oryginalny wygląd, parametry z sufitu plus opisy typu "Cyfrowa, DVB-T2, 1080p, FullHD, 4K, 2w1, do 120 km" mają przekonać laika, że lepszej anteny nie kupi. Dochodzą do tego problemy z zakupem części zamiennych. Wystarczy, ze producent zastosuje nietypową płytkę symetryzatora lub wzmacniacza i w wypadku awarii jest problem, bo zamiennika nie kupisz. Albo naprawa (o ile się da), albo kupno nowej anteny.
    Oczywiście nie można takich anten przekreślać, bo w korzystnych warunkach odbiorczych zapewne spełnią one swoje zadanie.
    krzykoz napisał:
    test SatKuriera jest też dość wiarygodny

Podchodziłbym do tego testu z małą rezerwą. W okresie gdy ten test był robiony, SatKurier/Hollex mocno promował wyroby Televesa. Dlaczego w teście brakło anteny producenta "zza miedzy" - krakowskiego Dipol-a? Uważam, że ten test jest materiałem promocyjnym. Chociażby dlatego, że pomiary były robione także miernikiem Televesa. W podsumowaniu napisali że Televes wypadł efektownie. Ale najlepsza -wg mnie - była Emme Esse.
    krzykoz napisał:
    Jak dla mnie cały czas Televes jest górą

Skoro tak uważasz - kup w sieci i sprawdź. W razie niepowodzenia masz możliwość zwrotu. Ponadto polskie przedstawicielstwo Televesa masz na miejscu.
  • #17 17739647
    krzykoz
    Poziom 12  
    LeDy napisał:
    Z tymi 2dB zysku?

Przynajmniej nie ujemny jak się to zdarza no i dBi, czyli realne odniesienie, a nie dB. Ilość kartofli też można podać w dB, na przykład w odniesieniu do worka dBW :P
    _kli_ napisał:
    Podchodziłbym do tego testu z małą rezerwą

Zgadzam się, nie ufam temu bezgranicznie, ale przynajmniej podają jak to "widzi" ich telewizor, a to już w/g mnie jest dość realne porównanie na sprzęcie, który pracuje w każdym domu. Fakt, dobrze byłoby dodać jeszcze jakiegoś Dipol-a.
    _kli_ napisał:
    Ale najlepsza -wg mnie - była Emme Esse

Też się nad nią bardzo zastanawiam. Ale nie ma filtra LTE. Czy LTE będzie mocno siał? Zwłaszcza MUX2 jest dość blisko k.58. W pobliżu mam 3 BTSy z LTE 800, z czego jeden w kierunku, z którego chcę odbierać.

Dodano po 21 [minuty]:

Dodatkowo Emme Esse prawie max zysk w VHF ma akurat w pobliżu kanału 8, gdzie MUX8 idzie ze Ślęży (pol. V)...
    Nie sugerujcie się zielonym kółkiem - zdjęcie z innego posta, w którym ktoś zasugerował, że może dać również radę z FM - na czym też mi zależy
    Hmmm...
  • #18 17739749
    _kli_
    Poziom 41  
    To jest akurat charakterystyka anteny DIPOL LOG 5-12 / 21-60.
    krzykoz napisał:
    Też się nad nią bardzo zastanawiam. Ale nie ma filtra LTE. Czy LTE będzie mocno siał?
    krzykoz napisał:
    W pobliżu mam 3 BTSy z LTE 800, z czego jeden w kierunku, z którego chcę odbierać.

Wg materiałów producenta, anteny tej serii są LTE Free. Ale nie ma się co oszukiwać - jak sygnał LTE jest mocny, to może być za mało.
  • #19 17747409
    krzykoz
    Poziom 12  
    Przez ostanie dni naczytałem się kupę materiałów na temat anten. Przeanalizowałem je pod kątem mojej lokalizacji i chęci umieszczenia anteny na balkonie na maszcie po satelicie i coraz bardziej dochodzę do wniosku, że najlepszym wyborem będzie Dipol LOG 5-12 / 21-60 DVB-T VHF/UHF.
    Mam tylko dwa pytania do Was koledzy:
    1. Czy ta antena przeniesie również pasmo radiowe 87-110 MHz? Jeśli tak, to chyba nie mam się nad czym zastanawiać.
    2. Czy ma ona wbudowaną zwrotnicę, czy zwykły sumator, czy w ogóle dwa wyjścia na UHF i VHF bo nie mogłem znaleźć takiej informacji?
  • #20 17747555
    _kli_
    Poziom 41  
    krzykoz napisał:
    1. Czy ta antena przeniesie również pasmo radiowe 87-110 MHz?

Antena niby przeznaczona na pasmo 174-230 / 470-790, ale z charakterystyki wynika że w okolicy 100 MHz ma ok. 2 dbi zysku. Czyli na FM powinna coś odebrać.
    krzykoz napisał:
    2. Czy ma ona wbudowaną zwrotnicę, czy zwykły sumator,

Nie ma ani tego, ani tego. To dipolowa antena szerokopasmowa odbierająca pasma VHF i UHF. Posiada gniazdo F, do którego podłączasz przewód od odbiornika.
    Antena ma zysk 6,5 – 7,2 dBi (VHF) oraz 7,4 – 8,9 dBi (UHF).
  • #21 17753852
    krzykoz
    Poziom 12  
    _kli_ napisał:
    Antena niby przeznaczona na pasmo 174-230 / 470-790, ale z charakterystyki wynika że w okolicy 100 MHz ma ok. 2 dbi zysku. Czyli na FM powinna coś odebrać.

Czy widziałeś gdzieś charakterystykę poniżej 100 MHz? Bo może zaraz tam zaczyna się jakaś "dziura"?
  • #22 17754234
    _kli_
    Poziom 41  
    Zadzwoń do Dipola (wsparcie techniczne - tel. 12 644 57 19).
  • #23 17755477
    Bazyl
    Poziom 16  
    Ocena: 43
    Dyskusja o decybelach zacna, z punktu widzenia praktyki instalatorskiej powiem, że obydwie anteny są na Wrocław znakomite, niewiele mniej znakomita jest siatka z podgiętymi lekko do pionu krzyżakami... Po prostu sygnał we Wrocławiu jest POTĘŻNY i walka o każdy decybel jest bez sensu, bo ARW w głowicy i tak większość stłumi.. Najlepiej świadczy o tym fakt, że przecież czeskie programy odbieramy z nadajnika oddalonego 150km bez wzmacniacza. Wiem, że Czechy to MPEG-2, ale mimo wszystko to porównanie daje pewien obraz.

Lubię dyskusje typu "Czy Pana Tadeusza czytać przy oświetleniu 350W czy może 550W i kiedy treść będzie czytelniejsza"?"

A tak na poważnie to Televesów zamontowałem kilka i zawsze ze znakomitym rezultatem, ale i Telmor jest masowo stosowany na nieruchomościach w antenach zbiorczych. Moim zdaniem 50/50%
  • #24 17756008
    krzykoz
    Poziom 12  
    Bazyl napisał:
    Po prostu sygnał we Wrocławiu jest POTĘŻNY i walka o każdy decybel jest bez sensu

Dzięki @Bazyl za trafne uwagi. Niestety mam to do siebie, jak chyba większość inżynierów, że ze wszystkiego chcę wykręcić max możliwości i zrobić wszystko jak najoptymalniej. Mógłbym kupić sobie siatkę, ale wtedy żyłbym z przeświadczeniem, że zawsze mógłbym coś poprawić. Już nawet nie chodzi o oglądanie TV czy uzyskanie jak największego sygnału, ale o sam fakt. Już tak mam po prostu.
    A ponieważ nie zajmuję się tym profesjonalnie dlatego nie mam w domu miernika sygnału, wielu anten do porównania, chęci wynoszenia wszystkiego na dach (choć też o tym myślę) itp. Dlatego zwracam się do Was koledzy o opinie na temat tego modelu Televesa, który wydał mi się warty uwagi. I stąd pytanie czy miał już ktoś przyjemność jego testowania, bo wygląda na to, że to całkiem nowa konstrukcja.

@Bazyl powiedz mi jeszcze proszę, bo jeśli masz doświadczenie we Wrocławiu, to czy jak skieruję antenę na Ślężę, a Sky Tower mam jakieś 100 stopni na zachód i odległość około 2 km, to czy DIPOL LOG 5-12 / 21-60 pozwoli mi na odbiór z L4? Czy w tym przypadku Televes będzie lepszy?
  • #25 17756067
    LeDy
    Poziom 43  
    krzykoz napisał:

Dzięki @Bazyl za trafne uwagi. Niestety mam to do siebie, jak chyba większość inżynierów, że ze wszystkiego chcę wykręcić max możliwości i zrobić wszystko jak najoptymalniej. Mógłbym kupić sobie siatkę, ale wtedy żyłbym z przeświadczeniem, że zawsze mógłbym coś poprawić. Już nawet nie chodzi o oglądanie TV czy uzyskanie jak największego sygnału, ale o sam fakt. Już tak mam po prostu.
    .....Dlatego zwracam się do Was koledzy o opinie na temat tego modelu Televesa, który wydał mi się warty uwagi. I stąd pytanie czy miał już ktoś przyjemność jego testowania, bo wygląda na to, że to całkiem nowa konstrukcja.

Chyba nie jest prawdą z tym poprawianiem bo po kupieniu anteny siatkowej nie ma co poprawiać. Również ciągłe dopytywanie o wszystko i wielu modelach świadczy o tym, że ci się nie chce nic więcej robić. Myślisz, że kupisz cudo ?
    Jak kupisz tego Televesa dopiero się wyjaśni. :D :D
    Czekam.
    Ciekawi mnie gdzie można zobaczyć twoje wykręcanie tego max??
  • #26 17756164
    krzykoz
    Poziom 12  
    LeDy napisał:
    Również ciągłe dopytywanie o wszystko i wielu modelach świadczy o tym, że ci się nie chce nic więcej robić

A znasz podejście planowania przed wykonaniem finalnej pracy?
    LeDy napisał:
    Myślisz, że kupisz cudo ?

Nie
    LeDy napisał:
    Jak kupisz tego Televesa dopiero się wyjaśni

Od tego jest Internet i Elektroda, żeby popełniać mniej błędów. Jest mało informacji na temat tej anteny, dlatego stworzyłem ten temat. Pewnie, że mogę go kupić, mogę też kupić jeszcze 3 inne, żeby sobie porównać. Gdyby nie było Internetu, pewnie bym tak zrobił. Ale mogę też zaczerpnąć opinii ludzi, który mają z tą anteną jakieś doświadczenie.
    LeDy napisał:
    Ciekawi mnie gdzie można zobaczyć twoje wykręcanie tego max??

Zapraszam do siebie

Ludzie, czy Wy zawsze, w każdym poście musicie kogoś pojechać? @LeDy, czy nie dostałeś ode mnie punktów za pomoc? Czy nie na tym to polega? Ty masz czas, więc piszesz ~75.84 postów na miesiąc. Mi go brakuje właściwie odkąd skończyłem studia, dlatego korzystam z pomocy takich jak Ty.
  • #27 17756337
    LeDy
    Poziom 43  
    Wkurzyło mnie to
    Cytat:
    jak chyba większość inżynierów

Kogo to obchodzi jakie masz wykształcenie?
    Tylko tyle.
  • #28 17756393
    krzykoz
    Poziom 12  
    LeDy napisał:
    Wkurzyło mnie to
    Cytat:
    jak chyba większość inżynierów

Kogo to obchodzi jakie masz wykształcenie?
    Tylko tyle.

Rozumiem. Napisałem inżynier, ale nie miałem na myśli wykształcenia. Znam wiele osób bez wykształcenia będących świetnymi elektronikami, czy programistami. Jeden z nich po technikum ma na swoim koncie kilkanaście patentów. Pisząc inżynier miałem na myśli osobę techniczną lubiącą dociekać szczegółów. Przepraszam, że Cię to uraziło. Zamknijmy tą dyskusję, bo w niczym nie pomaga.
  • #29 17757177
    Bazyl
    Poziom 16  
    Ocena: 43
    100 stopni??? Znaczy tak trochę "za plecami"? Niestety, przewidzieć zachowanie anteny w takim przypadku może tylko tarocista Maciej. Jeżeli kolega hołduje zasadom nauk ścisłych, to umówmy się "jeden nadajnik jedna antena", a w dobie SFN należałoby zmienić tę zasadę na "jeden MUX -jedna antena".

Jeżeli kolega jest wyznawcą rozwiązań optymalnych, to odbiór zza anteny nie ma z tym nic wspólnego. Znaczne lepiej będzie się zachowywać najtańsza antena siatka + Yagi po 18 PLN na giełdzie.
  • #30 17758200
    krzykoz
    Poziom 12  
    Bazyl, przecież napisałeś, że sygnał we Wrocławiu jest potężny, do nadajnika L4 o mocy 2kW mam 2km. Niestety nikt nie podaje wykresu polarnego dla obu anten, które rozważam (Televes i Log 5-12 / 21-60) ale zakładam, że zysk dla ok 100* będzie ujemny. Stąd pytanie, czy jest szansa na odbiór z odbić, czy od razu zakładać zakup drugiej małej UHF?
    Ok, widzę, że już nikt nie jest w stanie mi nic doradzić, a zaczynają się uszczypliwości. Opiszę co z tego wyszło.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy anteny Televes Yagi Edge MIX i jej zastosowania w Wrocławiu, szczególnie w kontekście odbioru sygnału z nadajników Ślęża, Żórawina i SkyTower. Uczestnicy wymieniają się doświadczeniami i opiniami na temat efektywności anteny, jej parametrów oraz możliwości wzmocnienia sygnału. Pojawiają się pytania o zysk 2 dBi, kierunkowość oraz odbiór sygnału z różnych kierunków. Użytkownicy sugerują alternatywne modele, takie jak Dipol LOG 5-12 / 21-60, oraz omawiają kwestie związane z jakością wykonania i dostępnością części zamiennych. Wskazują również na znaczenie lokalizacji i mocy sygnału w Wrocławiu, podkreślając, że sygnał jest silny, co może wpływać na wybór anteny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA