logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Smugi na monitorze - czym je usunąć żeby nie uszkodzić ekranu.

adas1891 25 Sty 2019 23:45 13527 5
REKLAMA
  • #1 17730625
    adas1891
    Poziom 5  
    Ocena: 16
    Witam
    chciałbym zapytać czym usuwać zabrudzenia z monitora, próbowałem usuwać delikatnie szmatką z wodą, ale zostają po tym smugi, widać je kiedy się wyłączy monitor. Nie chciałbym pochopnie psikać środkami bo słyszałem że niektóre środki, nawet przeznaczone do lcd mogą uszkodzić powierzchnię wyświetlacza.
    Czym to robić tak, żeby mieć idealnie czysty ekran, jak nowy?
  • REKLAMA
  • #2 17730651
    zadam64
    Poziom 39  
    Ocena: 734
    Witam.Plyn do czyszczenia LCD nie powinien wyrzadzic szkody, ale mozesz przetrzec wilgotna sciereczka, pozniej np.plynem do mycia szyb z alkoholem , wytrzec do sucha. Oczywiscie dobry jest izopronanol, no i czysty 95% spirytus. Oczywiscie wszystko uzywasz z umiarem przy wylaczonym monitorze, pozostawiasz chwilke do ewentualnego odparowania. Mozesz uzyc chusteczek do czyszczenia optyki np. okularow.
  • REKLAMA
  • #3 17730683
    adas1891
    Poziom 5  
    Ocena: 16
    chodzi o alkohol izopropylowy? np kontakt ipa? a czy alkohol nie uszkodzi nic, czytałem że może narobić trochę kłopotu.
  • REKLAMA
  • #4 17732748
    zadam64
    Poziom 39  
    Ocena: 734
    Witam.To jak tego izopropanolu sie boisz mozesz smialo wyprobowac setki innych plynow zawierajacych alkohol az do czystego spirytusu. Mozesz jesli nie jestes pewny izopropanol wykreslic z diety monitora, by mu nie zaszkodzic.
  • REKLAMA
  • #5 17732921
    kacpo1
    Poziom 33  
    Ocena: 156
    adas1891 napisał:
    chodzi o alkohol izopropylowy? np kontakt ipa? a czy alkohol nie uszkodzi nic, czytałem że może narobić trochę kłopotu.

Tak, alkohol izopropylowy. Urządzenie czyścisz kiedy jest odłączone od prądu, odczekujesz chwilę i możesz używać. Po czyszczeni, momentalnie cały alkohol wyparuje i nie będzie po nim śladu.
    Alkohol izopropylenowy może reagować chemicznie z różnymi tworzywami sztucznymi, jednak dopóki nie zanurzysz w nim monitora, wszystko powinno poprawnie działać.
  • #6 17734883
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4185
    Ja bym przede wszystkim spróbował tak: zwilżyć mały kawałek ręcznika papierowego wodą z płynem do mycia naczyń i tym przetrzeć monitor, następnie wytrzeć drugim kawałkiem do sucha, potem przetrzeć kawałkiem zwilżonym samą wodą, i znowu do sucha. Wody ma być tyle, żeby nie zaciekała między ekran i ramkę. U mnie to na ogół pomagało.
REKLAMA