logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

peugeot 508 - Lusterko boczne lewe - składa się do kontaktu z szybą - usterka

Krystian.Kukla 27 Sty 2019 15:13 7686 5
REKLAMA
  • #1 17734316
    Krystian.Kukla
    Poziom 2  
    Ocena: 7
    Dzień Dobry,
    Potrzrebuję pomocy w ustaleniu usterki.
    (W nocy trzech osobników bawiło się na parkingu w rozbijanie lusterek - moje akurat zostało siłą przekręcone). Skutkiem wspomnianej "zabawy" po otworzeniu samochodu lusterko rozłożyło się. Kiedy inicjuję zamykanie lusterka, to składa się póki nie natrafi na opór szyby drzwi lub (np. mojej dłoni zanim dojedzie do szyby).
    Nie znalazłem schematu w internecie.
    Domyślam się, że ogranicznik o ile tam jakiś jest - uległ awarii, a może lusterko się programuje?

Model auta to Peugeot 508 sedan 1.6 - elektrycznie skąłdane lusterka.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 17734355
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3468
    Lusterko się zatrzymuje wtedy gdy napotka mechaniczny opór, tak więc mechanicznie zostało uszkodzone.
  • REKLAMA
  • #3 17735042
    Krystian.Kukla
    Poziom 2  
    Ocena: 7
    Rozumiem.
    Chciałbym prosić o schemat lub opis - co dokładnie mogło zostać uszkodzone.
    Mam zamiar rozebrać lusterko i naprawić/wymienić "mechaniczny ogranicznik"
    Proszę o wskazówki.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 19850079
    tomrdzak
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Mam ten sam problem. Czy udało się to naprawić, czy pozostaje zakup nowego lusterka?
  • #6 20254375
    montek363
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    wita w lusterku jest ogranicznik taki mały bolczyk na sprężynce, aby się do niego dostać trzeba rozebrać lusterko

Dodano po 20 [minuty]:

od niedawna na youtubie jest filmik jak rozebrać lusterko w 508 ce dostaniecie się bez odkręcania lusterka wystarczy zdjąć obudowę odkręcić silnik sterowania lustrem w celu uwolnienia wszystkich kabli żebyście mieli luz potem trzeba wziąść kombinerki typu szczypce z długimi wąskimi końcówkami i z góry tam gdzie wychodzą kable są dwa nacięcia trzeba docisnąć dość mocno i przekręcić lekko w lewo i już mamy wszystko na dłoni kable są dość długie więc bez problemu zdejmiemy sinik by wywrócić go do góry nogami są tam dwie śrubeczki na torx i małe zatrzaski po bokach silniczka by zdjąć plastyk tam znajdziesz blokadę i całą przekładnie zamykania lusterka. kilka dni temu rozbierałem więc wiem o czym piszę, mam nadzieję że pomogłem bo też miałem problem z przekładnią i nigdzie nie mogłem znaleźć opisu jak to zrobić.
REKLAMA