logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus x550cc rev. 2.0 - Jak naprawić ścieżkę przy złączu taśmy matrycy?

wojtek2503 01 Lut 2019 08:53 750 6
REKLAMA
  • #1 17746516
    wojtek2503
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam. Proszę o pomoc w naprawie płyty głównej laptopa Asus x550cc rev. 2.0. Podczas czyszczenia źle podważyłem taśme i uszkodziłem ścieżkę przy złączu taśmy matrycy. Czy ktoś może mi powiedzieć które punkty połączyć lub wysłać schemat ?

• REKLAMA
  • #2 17746530
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3912
    Witam. Usuń ten nadmiar cyny bo nie widać czy łączy się z masą czy idzie pod złącze.
  • REKLAMA
  • #3 17746561
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1145
    Zachowaj ostrożność przy usuwaniu tej cyny, użyj grota z ostrym końcem,
    nie przypuszczam a byś miał lutownicę z gorącym powietrzem, dobry by był odsysacz, ale równie dobrze możesz to rozlutowanie nadmiaru cyny zrobić tak że płytę odwrócisz cyną do dołu i przykładając grot lutownicy od dołu pozwolisz cynie spaść pod wpływem ciężaru grawitacji. Zrób to nad jakąś powierzchnią [nie nad wykładziną czy chodnikiem bo sobie zniszczysz, to co leży na podłodze] krople cyny spadające na przykład na płytki ceramiczne nie zrobią tobie w domu szkody.
    I chodzi o to żeby nie przegrzać lutowanych elementów i nie pogorszyć sprawy.
    Powodzenia.
  • #4 17746609
    wojtek2503
    Poziom 9  
    PITERRR napisał:
    Witam. Usuń ten nadmiar cyny bo nie widać czy łączy się z masą czy idzie pod złącze.

Cyna usunięta. Ścieżka łączyła się z masą
  • REKLAMA
  • #5 17748131
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3912
    Cieniutki drucik i polutować cienkim grotem i po sprawie.
  • REKLAMA
  • #6 17753278
    wojtek2503
    Poziom 9  
    PITERRR napisał:
    Cieniutki drucik i polutować cienkim grotem i po sprawie.

Samo połączenie gniazda z masą nic nie daje, komputer uruchamia się i nie wyświetla obrazu, nawet na zewnętrznym monitorze. Ścieżka którą uszkodziłem przechodziła do wewnątrz płyty głównej. Bez schematu nie wiem które punkty połączyć
  • #7 17753350
    Stani12
    Poziom 28  
    Ocena: 107
    Do tego modelu nie ma schematów ale jak poszukasz to znajdziesz RepairGuide i boardview a to jużCi wystarczy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik prosi o pomoc w naprawie płyty głównej laptopa Asus x550cc rev. 2.0, gdzie uszkodzona została ścieżka przy złączu taśmy matrycy. Po usunięciu nadmiaru cyny, okazało się, że ścieżka łączyła się z masą, jednak samo połączenie nie rozwiązało problemu, ponieważ laptop nie wyświetla obrazu, nawet na zewnętrznym monitorze. Użytkownik potrzebuje schematu, aby zidentyfikować odpowiednie punkty do połączenia, ponieważ uszkodzona ścieżka prowadziła do wnętrza płyty głównej. Wskazano, że schematy do tego modelu są trudne do znalezienia, ale można poszukać RepairGuide i boardview.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA