logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zanik WiFi w paśmie 2,4 GHz na routerze Asus RT-N56U

kravietz81 02 Lut 2019 00:18 903 4
REKLAMA
  • #1 17748486
    kravietz81
    Poziom 11  
    Ocena: 24
    Witam.

Zupełnie z nienacka 3 dni temu zgasła dioda sygnalizująca pracę WiFi w paśmie 2,4 GHz na moim routerze Asus RT-N56U, który mam już ładnych kilka lat. Sieć zniknęła. Pasmo 5 GHz i pozostałe komponenty routera działają poprawnie, ale większość urządzeń:
    - 2 laptopy
    - 4 telefony
    - TV
    - drukarka
    - PS4
    - dekoder SAT
    była połączona ze światem za pośrednictwem aktualnie martwego pasma. Planuję w niedalekiej przyszłości wzbogacić się o NASa Synology.

Czy ktoś z Was miał taki przypadek?? Co może być przyczyną?? Czy wymiana układu odpowiedzialnego za WiFi jest opłacalna, czy lepiej odpuścić i poszukać jakiegoś nowego sprzętu w podobnej klasie?? Jeśli waszym zdaniem naprawa jest nie opłacalna, to co byście polecili na podmiankę, biorąc pod uwagę aktualny i prognozowany zestaw urządzeń??

Z góry dziękuję za szybką odpowiedź.

Pozdrawiam.

--------------

Znajdzie się ktoś kto będzie w stanie napisać 2 zdania w tym temacie?
  • REKLAMA
  • #2 17753606
    Nagus
    Poziom 27  
    Ocena: 97
    Przywróć ustawienia fabryczne. Czasami z powodu jakiegoś błędu w konfiguracji zapisują się głupoty.
    Jeśli masz wymieniać, to zależy od budżetu:
    od ASUS RT-AC58U, chipset nowej generacji, z faktyczną obsługą beamformingu, Asus się ceni: ok. 390 PLN
    do ASUS RT-AX88U, przyszłościowy z draftem nowego standardu WiFi czyli trybem 11ax (ok. 1750 PLN).
    Z budżetowych można wybrać np. od TP-Link Archer C6 (ok. 170 PLN) do Archer C3150 (ok. 680 PLN)
  • REKLAMA
  • #3 17753740
    kravietz81
    Poziom 11  
    Dziękuję za sugestie i porady.

Reset do ustawień fabrycznych zrobiłem praktycznie od razu, bo parę dni wcześniej rekonfigurowałem router do pracy z repeaterem i pomyślałem, że może rzeczywiście coś namieszałem w ustawieniach.

Przegrałem nawet firmwere na najnowszą wersję. Nie próbowałem wgrywać starszych wersji. Jest sens?

Co do sprzętu to z uwagi na repeater - również Asus - pozostałem przy tym producencie. A zamówiłem już starszy produkt RT-N66U w wersji C1 => https://wikidevi.com/wiki/ASUS_RT-N66U_C1

Wydaje się wystarczająco (jeśli nie zbyt) mocny na moje aktualne potrzeby:
    * 2 rdzeniowy procek z taktowaniem 1 GHz
    * 128 Mb flash
    * 256 MB RAM

Cyt. z wikidevi:
    "CPU1: Broadcom BCM4708C0 (1 GHz, 2 cores)
    FLA1: 128 MiB (ESMT F59L1G81LA-25T)
    RAM1: 256 MiB (ESMT M15F2G16128A-DEB)"

RT-N56U sprawdzę w serwisie. Może uda się go uratować?
  • REKLAMA
  • #4 17753752
    modero
    Poziom 22  
    Ocena: 89
    MAM 68 kę asusa
    Powiem że nie mam z nim problemów ...
    Kiedyś używałem linksysa fajnie było dopóki nie wziął ich Belikn ....
    Ach to była (i jest) tragedia... a to były takie porządne urządzenia ...
  • #5 17784588
    kravietz81
    Poziom 11  
    Witam ponownie.

Udało mi się w końcu namierzyć kogoś, kto podjąłby się naprawy. Jednakże cena jaką zaproponował wydaje się powyżej granicy opłacalności przedsięwzięcia:
    - ~20 USD BGA
    - 170 PLN lutowanie

Także na tym chyba można zamknąć temat, bo ja się nie podejmuję naprawy.

Pozdrawiam.
REKLAMA