logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung 80GB – zawieszanie komputera, głośne uderzenia głowicy, BSOD po wibracjach

Vmen 06 Wrz 2005 19:54 7089 13
  • #1 1796641
    Vmen
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Mam taki problem, że dysk zawiesza mi kompa. Dysk jest firmy samsung 80GB. Zanim komputer sie zawiesi słuchac ruch głowicy i jej udeżenie póżniej natepuje zawieszenie i pojawia sie niebieski ekran. Czy jest to spowodowane może wibracjami?
  • #2 1796709
    Radzious
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    CZy jestes pewien ze to dysk zawiesza kompa?
    Cytat:

Zanim komputer się zawiesi słuchac ruch głowicy i jej udeżenie póżniej natepuje zawieszenie i pojawia się niebieski ekran

sprawdz programem ze strony producenta dysk jak.

a tak poza tym dziury w talerzach chyba sa
  • #3 1796871
    Vmen
    Poziom 14  
    Jeśli nie dysk to co?? Dysk był sformatowany przeskanowany HDD regeneratorem (nie było badów) i zainstalowan Windows, ale nic to nie pomogło.
  • #4 1796948
    Radzious
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    Cytat:
    [quote="Vmen"]Jeśli nie dysk to co??

Zasilacz

Sprawdź napiecia na nim i podaj jakie daje (oraz model i firme podaj)
  • #5 1796967
    przemo666
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    Sprawdz czy przypadkiem twoje klopoty nie sa spowodowane za slabym zasilaczem lub uszkodzona wtyczka molex od zasilania dysku. Moze poprostu rozlacza sie zasilanie a dysk parkuje glowice i stad ten dzwiek.
  • #6 1797660
    Agentlos
    Poziom 25  
    Ocena: 36
    Przemo666 ma rację. Sam miałem taką sytuację z moim SAMSUNG'iem 20GB a potem 80GB. Na początku myślałem że dysk idzie na emeryturę, lecz gdy problem zaczął się powtarzać na dysku 80GB było to jednoznaczne, że to nie wina HDD. Tak jak pisze kolega wyżej winne są wtyki MOLEX. U mnie dysk chodził normalnie np. miesiąc i jednego dnia zacznie sobie cykać. Po poprawieniu styków zwisy u mnie już się nie zdarzyły.

Jeszcze jedno. Gdy cykanie występowało w moim 20GB to system wieszał się bezpowrotnie i dysk nie włączał się mimo kilku prób. W dysku 80GB nawet jak się zatrzyma to próba włączenie sie zawsze się powodzi i można pracować dalej :-)

Aha, jeszcze jedno. U mnie nie występował niebieski ekran tylko chwilę po zatrzymaniu dysku zatrzymywała się myszka i wszystko w komputerze. Może masz coś nie tak z kablem IDE?
  • #7 1799141
    Vmen
    Poziom 14  
    Zasilacz odpada ma 400W i napięcie jest odrbine większe od 5 i 12V. Taśma IDE też bo ją zmieniałem. Bady oraz system też odpadają. Formatowałem dysk i skanowałem HDD Regeneratorem. Moim zdaniem są to wybracje spowodowane wentylatorem. Łożyska są już trohe wyrobione i czasami kmputer dostaje takich wibracji że się cały trzęsie. Odkręciłem śrubki od dysku i leży tylko na szynach i zawieszanie ustało. Komuter chodził cały czas ok 16 godzin. Zawiesza się jedynie gdy gwałtownie i szybko rusze komputerem. Ale może sie myle?

P.S. Dzięki wszystkim za pomoc
  • #8 1799850
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Vmen napisał:
    Łożyska są już trohe wyrobione i czasami kmputer dostaje takich wibracji że się cały trzęsie.
    Zawiesza się jedynie gdy gwałtownie i szybko rusze komputerem.

I nadal jesteś pewien, że to dysk? I jakie kolega ma wentylatory, że trzęsą całym, ważącym kilka kilogramów komputerem? Mam przy tej okazji pytanie prymitywne: dlaczego kolega nie chce najpierw usunąć problemu OCZYWISTEGO, tylko doszukuje się cudów?
    Vmen napisał:
    Ale może się myle?

To my mamy wiedzieć, czy kolega się myli? Przecież ten komputer stoi u kolegi, a nie u nas. I tylko kolega może obserwować objawy. A może się mylę?
  • #9 2567305
    borejek
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Właśnie panowie mam taki sam problem jak Vmen, słychać jak głowice są parkowane i sprzęt wisi, tylko u mnie nie ma niebieskiego ekranu, poprostu kursor myszki nieżywy. Napiecia zmierzone i z 12,10 spada na 11,88 lecz w tym momencie nic się nie wiesza. O co chodzi?

Dodano po 55 [minuty]:

Teraz jeszcze taki objaw: zawiesił się i naciskam na restart, ciemny ekran i nie uruchamia się, naciskam na przycisk Power i trzymam długo i nie chce się wyłączyć normalnie martwy, a zasilacz chodzi i wentylatorki wszystkie też. Jedyne co zadziałało to wyjęcie kabla sieciowego z gniazdka.
  • #10 2569343
    borejek
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Wymieniony zasilacz problem chyba znikł, nadal sprawdzam, ale jak do tej pory jest ok!
  • #11 2578773
    piochut
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Miałem też problem z dyskiem Samsung 80 GB - był uszkodzony przy 50% podczas testu np. HD Tunem zawieszał pracę systemu .
  • #12 8673678
    crazydamiano93
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    mam taki sam problem. Posiadam płytę główną FOXCONN NF4SLI7AA (proc 3.2GHz) i dwa dyski: SAMSUNG SP0812N i SeaGate ST340823A i zasilacz TRACER 4Life 230V. Problem jest taki gdy skanuję lub kopiuję jakieś pliki z dysku SeaGate słychać ruch głowicy i jej uderzenie a następnie komp mi się zawiesza tylko Restart pomaga za każdym razem jest tak samo. Gdy miałem wcześniej zamiast SAMSUNGa drugiego SeaGate'a ST320410A problemów takich nie było, a zatem czy to jest wina może dysków a może zasilacza? Zasilacz jak podłączę coś do USB zaczyna inne odgłosy oddawać. Kiedyś stawiałem system tylko na SAMSUNGU to przy instalacji systemu mi się też komp zawiesił. Co mam robić?
  • #13 8673709
    @GUTEK@
    Poziom 31  
    Ocena: 367
    Stawiam na zasilacz. Tracery "4dead" to wydmuszki, w środku kompletnie nic nie ma, przy nich nawet ModeComy FEELe to są o niebo lepsze.
    Mam takie dwa, obydwa były używane ze słabymi kompami a i tak mają ślady przegrzania na laminacie.

Podłącz na próbę inny zasilacz i zobacz czy problem ustąpił.
  • #14 8674137
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy dysku twardego Samsung 80GB, który powoduje zawieszanie się komputera, głośne uderzenia głowicy oraz pojawianie się niebieskiego ekranu (BSOD) po wystąpieniu wibracji. Dysk był formatowany i skanowany programem HDD Regenerator bez wykrycia bad sectorów. Podejrzewano wpływ wibracji generowanych przez zużyty wentylator, które ustąpiły po odkręceniu dysku i położeniu go na szynach bez mocowania śrubami. Inne możliwe przyczyny to uszkodzone lub słabe zasilanie, zwłaszcza problemy z wtyczkami MOLEX, które mogą powodować chwilowe odłączanie zasilania dysku i parkowanie głowicy, co generuje charakterystyczne dźwięki i zawieszenia systemu. Wymiana zasilacza na mocniejszy i sprawny rozwiązała podobne problemy u innych użytkowników. W niektórych przypadkach dysk może być uszkodzony fizycznie, co potwierdzają testy programem HD Tune, a wtedy rekomendowana jest wymiana dysku na bardziej niezawodny model, np. Western Digital. Problemy z kablem IDE zostały wykluczone przez autora. W dyskusji pojawiły się także inne modele dysków i zasilaczy, które mogą mieć wpływ na stabilność systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA