logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie umiejętności i wiedza potrzebne na start w technikum elektroniki?

pytam32 03 Lut 2019 15:57 657 7
REKLAMA
  • #1 17751792
    pytam32
    Poziom 6  
    Ocena: 9
    Witam, jestem w 3 klasie gimnazjum, za niedługo muszę wybrać szkołę, postanowiłem już o szkole technik elektronik w Krakowie na Loretańskiej.
    Niestety nie wiem jaka wiedza będzie potrzebna na początek. Posiadam tak zwaną "Korbkę" tzn. jestem mocno zmotywowany i mam zapał więc raczej to nie zaniknie bo już od młodości lubię majsterkować Przerobiłem już parę książek między innymi : Elektronik dla Bystrzaków oraz przygoda z elektroniką. Mam jeszcze na stanie książki aparaty i urządzenia elektryczne i elektrotechnika bolkowskiego. Mam za sobą Kurs Forbot Poziom 1 i 2 oraz kurs lutowania ale to to już od dawna potrafię. Czy ta wiedza powinna na początek wystarczyć? W jaki sposób mogę jeszcze poszerzyć swoją wiedzę aby być dobry w fachu?
  • REKLAMA
  • #2 17751961
    Wojciech.
    Poziom 37  
    Ocena: 464
    pytam32 napisał:
    Czy ta wiedza powinna na początek wystarczyć?

Zacznijmy może od tego że 90% osób która pójdzie na ten kierunek nie będzie miała zielonego pojęcia co to jest elektronika. To że sam działasz w tym kierunku to tylko zaplusuje w przyszłości.
  • REKLAMA
  • #3 17752543
    pytam32
    Poziom 6  
    A jak po technikum z pracą? Czy jeżeli poszedłbym na studia to pensja jak i praca będzie odczuwalnie większa ? Bo jak słyszę że ludzie po studiach zarabiają minimalną krajową to się zniechęcam. A jaki miałbym jeszcze start w pracy za granicą?
  • REKLAMA
  • #4 17752912
    Wojciech.
    Poziom 37  
    Ocena: 464
    Z pracą do zależy od miejsca zamieszkania. Według mnie większe perspektywy są po zdobycia dyplomu technika elektryka, automatyka, mechatronika. Ale wiesz to co moje odczucia i moja obserwacja rynku. Najniższa po studiach? Nie znam żadnego inżyniera który by tyle zarabiał :) Zarobki są silnie zależne od miasta i województwa.
  • #5 17755117
    Aspect09
    Poziom 9  
    Radziłbym zmotywować się nieco bardziej, i aplikować do Łączności jeśli jesteś z Krakowa :) nawet jeśli nie nauczysz się elektroniki to nauczysz się życia :D, ale generalnie jeśli faktycznie elektronika jest zajawką, którą chcesz rozwijać to warto. Sporo się dowiesz, na laboratoriach przynajmniej dadzą ci ten multimetr do ręki, a nawet i oscyloskop, bez obaw że zgryziesz :) Obecnie kończę tę szkołę właśnie na kierunku elektronika i jeśli interesuje Cię moja opinia to tak: Jakbym nie narzekał na system nauczania, czy nauczycieli, to jednak muszę przyznać, że gdyby nie ta szkoła to zdobywanie wiedzy elektronicznej "empirycznie" lub z internetu nie dałoby tego samego rezultatu. Pozdrawiam i życzę mądrej decyzji ;)
  • REKLAMA
  • #6 17755291
    pytam32
    Poziom 6  
    Niestety łączności chyba nie dla mnie, w gimnazjum do którego uczęszczam jest niski poziom, 5-owi uczniowie średnio mają na próbnych max 75% Mi się udaję max 65% . Jestem uczniem 3 wiec nawet trochę się obawiam czy dostane się na Loretańską. Obstawiam ok 90-100pkt. Dzięki za zainteresowanie.
  • #7 17758933
    bodzio507
    Poziom 30  
    Ocena: 579
    Masz niefajną sytuację ze względu na kumulację roczników.
    Powinieneś dać sobie radę ale najpierw musisz się dostać. A to nie będzie łatwe.
    Pamiętaj żeby zostawić sobie jakąś alternatywę w postaci gorszej szkoły albo pokrewnego kierunku.
  • #8 17758960
    pytam32
    Poziom 6  
    Jak nie uda się na Loretańską to jako alternatywna szkołę zastanawiam się nad HTS lub Na Ul. kamieńskiego o tym samym kierunku ale która lepsza powinien się wypowiedzieć ktoś z Krakowa.

Rocznik z podstawówki będzie w osobnej klasie wiec to będzie też konkurencja bo nie wiem?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie związane z przygotowaniem do nauki w technikum elektroniki, zwłaszcza w kontekście wyboru szkoły w Krakowie. Użytkownik, będący uczniem gimnazjum, posiada już pewną wiedzę z zakresu elektroniki, m.in. dzięki książkom i kursom, co może być atutem. Wiele osób, które wybierają ten kierunek, nie ma wcześniejszego doświadczenia, co może stwarzać przewagę dla zmotywowanych uczniów. Uczestnicy rozmowy podkreślają znaczenie praktycznych zajęć, takich jak laboratoria, gdzie można zdobyć umiejętności obsługi multimetru i oscyloskopu. Wskazano również na różnice w perspektywach zawodowych po technikum i studiach, z naciskiem na lokalny rynek pracy. Użytkownik rozważa alternatywne szkoły, co jest zalecane w obliczu konkurencji w rekrutacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA