logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony Bravia i Manta dvd - Brak dźwięku z dvd w tv

KacziMoto86 05 Lut 2019 22:10 1998 12
REKLAMA
  • #1 17757645
    KacziMoto86
    Poziom 6  
    Dobry wieczór,

Chciałem się przywitać jako nowy user oraz spytać i prosić o pomoc.
    Podłączam odtwarzacz dvd marki Manta do telewizora marki Sony Bravia poprzez kabel HDMI.
    Niestety brak dźwięku. W urządzeniach są wyjścia jak na zdjęciach oraz foto kabli jakie mam pod ręką. Pytanie za pomocą jakich kabli podłączyć urządzenia, aby był również dźwięk z dvd w tv głośnikach.

Dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam,
    adam
    Sony Bravia i Manta dvd - Brak dźwięku z dvd w tv Sony Bravia i Manta dvd - Brak dźwięku z dvd w tv Sony Bravia i Manta dvd - Brak dźwięku z dvd w tv Sony Bravia i Manta dvd - Brak dźwięku z dvd w tv
  • REKLAMA
  • #2 17757944
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Ocena: 744
    Po HDMI powinien być dźwięk gdyż HDMI przesyła obraz + dźwięk, na pewno jest coś źle ustawione albo w tv albo w DVD ja stawiam na DVD że tam jakaś opcja jest wyłączona przez co nie ma dźwięku.
  • #3 17759212
    KacziMoto86
    Poziom 6  
    Przejrzałem opcje w dvd i tak to wygląda.

Sony Bravia i Manta dvd - Brak dźwięku z dvd w tv Sony Bravia i Manta dvd - Brak dźwięku z dvd w tv Sony Bravia i Manta dvd - Brak dźwięku z dvd w tv Sony Bravia i Manta dvd - Brak dźwięku z dvd w tv Sony Bravia i Manta dvd - Brak dźwięku z dvd w tv Sony Bravia i Manta dvd - Brak dźwięku z dvd w tv Sony Bravia i Manta dvd - Brak dźwięku z dvd w tv Sony Bravia i Manta dvd - Brak dźwięku z dvd w tv Sony Bravia i Manta dvd - Brak dźwięku z dvd w tv Sony Bravia i Manta dvd - Brak dźwięku z dvd w tv Sony Bravia i Manta dvd - Brak dźwięku z dvd w tv
  • REKLAMA
  • #4 17759232
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1277
    Proszę ustawić S/PDIF na OFF w odtwarzaczu.
    Jeżeli to nie pomoże, to proszę podać model tego odtwarzacza i telewizora.
  • #5 17759431
    KacziMoto86
    Poziom 6  
    Niestety nie pomogło.
    Model dvd: Manta dvd 058 nr z naklejki: dvd0811003798
    Tv: Sony Bravia KDL-55HX920 seria 3010229
  • #6 17760557
    Polon_us
    Poziom 42  
    Wg instrukcji tego odtwarzacza, dżwięk na wyjściu HDMI pojawia się wtedy, kiedy ustawione jest S/PDIF-PCM.
    Trochę dziwne, ale proszę to sprawdzić.

Jeżeli nadal nie będzie dźwięku w TV to wskazane jest sprawdzić ustawienia telewizora - BraviaSync i HDMI-ARC powinny były być wyłączone.
  • REKLAMA
  • #7 17762223
    KacziMoto86
    Poziom 6  
    Jest ustawione S/PDIF-PCM jednak dalej nie ma dźwięku.
    W którym miejscu szukać tej funkcji HDMI-ARC w tv?
  • #8 17762507
    Polon_us
    Poziom 42  
    KacziMoto86 napisał:
    W którym miejscu szukać tej funkcji HDMI-ARC w tv?

Dotarło do mnie, że w zasadzie ten punkt można odpuścić.
    Jeżeli telewizor poprawnie odtwarza dźwięk z stacji telewizyjnych (a zakładam, że tak jest), to oznacza, że ARC jest wyłączone.

Czy jest jakieś inne urządzenie podłączone do TV poprzez HDMI? Jeśli tak, to w gniazdo HDMI gdzie to urządzenie jest podłączone, podłączyć tymczasowo ten odtwarzacz DVD.

I dalej, co kolega używa do testowania tego odtwarzacza DVD? Mam nadzieję, że to jest jakaś oryginalna, kupiona w sklepie płyta DVD.

Czy ten odtwarzacz DVD to jest jakiś nowy zakup? Lub, czy to grało i nagle przestało?
  • #9 17762672
    KacziMoto86
    Poziom 6  
    Tak, jest podłączone Apple TV.
    Wypiąłem Apple TV i podłączyłem dvd i dalej bez dźwięku.

Tak, sprawdzam na oryginalnej płycie dvd z filmem.

Wcześniej dvd było podłączone do Sony tv, który ma wyjście EURO i dźwięk był.

Wziąłem dvd, aby podłączyć do swojego tv i niestety brak dźwięku, więc dvd jest sprawne.

Nie sądziłem, że będzie z tym taki problem ;)
  • REKLAMA
  • #10 17762916
    Polon_us
    Poziom 42  
    Zaczynam powoli tracić pomysły...
    Tak dla rozjaśnienia sytuacji:
    KacziMoto86 napisał:
    Wcześniej dvd było podłączone do Sony tv, który ma wyjście EURO i dźwięk był.

DVD było podłączone do owego Sony poprzez połączenie Euro?
    KacziMoto86 napisał:
    Wziąłem dvd, aby podłączyć do swojego tv i niestety brak dźwięku, więc dvd jest sprawne.

Coś mi nie pasuje w tym zdaniu, skąd pewność, że DVD jest 100% sprawne?
    Czy kolega sprawdzał połączenie na innym przewodzie HDMI?
    Czy jest możliwość sprawdzenia tego DVD na innym telewizorze z wejściem HDMI?
  • #11 17763273
    KacziMoto86
    Poziom 6  
    DVD było podłączone do owego Sony poprzez połączenie Euro?
    tak i wtedy był dźwięk.

Coś mi nie pasuje w tym zdaniu, skąd pewność, że DVD jest 100% sprawne?
    działało do momentu transportu do mnie.

Czy kolega sprawdzał połączenie na innym przewodzie HDMI?
    tak, sprawdzałem na innym przewodzie HDMI.

Czy jest możliwość sprawdzenia tego DVD na innym telewizorze z wejściem HDMI?[/quote]
    Postaram się zrobić taki test.
  • Pomocny post
    #12 17763739
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ne wiem dlaczego, głos nie przechodzi poprzez połączenie HDMI. Może to kwestia ustawień. Niestety zdjęcia i bardzo pobieżna instrukcja tego DVD nie ułatwiają zadania.

Można by podejść co nieco inaczej do tego tematu. Kolega twierdzi, że DVD działał z poprzednim TV poprzez połączenie Euro. Zakładam, że złącze Euro po stronie DVD i wtyczki CINCH po stronie telewizora.

Czy dobrze założyłem? To bardzo istotne.

Obecny telewizor umożliwia wprowadzenie cyfrowego sygnału video i analogowego sygnału audio jednocześnie. Jest możliwe po podłączeniu do gniazda HDMI4 (video) i wejścia mini-jack stereo umieszczonego pod gniazdem VGA - z boku TV.

Do tego trzeba będzie użyć kabel Euro-CiNCH, który kolega pokazuje na zdjęciu i przejściówkę 2xCINCH gniazda -> mini-jack stereo wtyk. (zdjęcie poniżej). Do tej przejściówki kolega podłączy wtyczki białą i czerwoną od przewodu Euro.
    Po ustawieniu wejścia HDMI4 w TV, trzeba będzie sprawdzić opcje tego wejścia - powinno być coś na zasadzie wyboru - Digital/Analog. Kolega ustawi Analog w tym przypadku.

Sony Bravia i Manta dvd - Brak dźwięku z dvd w tv
  • #13 17763774
    KacziMoto86
    Poziom 6  
    Ok, podłączyłem jak kolega poradził przez EURO złączę i mini jack i udało się. Jest dzwięk. Bardzo dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik podłączył odtwarzacz DVD Manta do telewizora Sony Bravia za pomocą kabla HDMI, jednak napotkał problem braku dźwięku. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie ustawień S/PDIF w odtwarzaczu, które powinno być ustawione na PCM. Użytkownik potwierdził, że mimo ustawienia S/PDIF-PCM dźwięk nadal nie był obecny. Po dalszej diagnostyce, w tym odłączeniu Apple TV i przetestowaniu różnych kabli HDMI, problem rozwiązano poprzez podłączenie odtwarzacza DVD przez złącze Euro i mini-jack, co umożliwiło odtwarzanie dźwięku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA