Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Renault Megane 2 1.6 16V - Czujnik położenia wałka rozrządu

teggendorf 06 Lut 2019 00:23 180 6
  • #1 06 Lut 2019 00:23
    teggendorf
    Poziom 2  

    Witam wszystkich,

    Od dłuższego czasu świeci mi się kontrolka silnika. Komputer wypluwa błąd czujnika położenia wałka. Wymieniłem czujnik ale problem jest wciąż te sam. Wyjąłem dziś czujnik i przetestowałem go na stole. Podpiąłem 5 i diodę która migała gdy zbliżałem do czujnika coś metalowego. Wygląda mi więc na to, że czujnik jest sprawny. Następnie zamontowałem czujnik w megi i podłączyłem diodę. Niestety po uruchomieniu samochodu nie miga. Zasilanie dochodzi 12V. Przewody od ecu sprawdziłem i są ok. Dziwi mnie że ta dioda nie miga choć według tego co wyczytałem powinna. Nie wiem czy to może mieć jakiś związek ale jakiś czas temu czyściłem wtyki te przy bezpiecznikach pod maską jakimś kontakt sprayem i co ciekawe kontrolka zgasła na tydzień. Po tygodniu znowu zaczęła świecić i ponowne psikanie i czyszczenie już nie zadziałało.
    Przy ostatnim przeglądzie już mnie straszyli, że nie powinni z tym przepuścić a zbliża się następny.

    Proszę o podpowiedź gdzie jeszcze mogę szukać usterki?

    0 6
  • #2 06 Lut 2019 06:38
    rafal35
    Poziom 16  

    Przydało by się zrobić diagnostykę sprzętem dedykowanym do marki np Clipem i zobaczyć na czym dokładnie polega błąd,Czy nie jest to np brak synchronizacji z czujnikiem wału.

    0
  • #3 06 Lut 2019 07:07
    teggendorf
    Poziom 2  

    Badanie dedykowanym clipem trochę kosztuje ale czuję że się nie obejdzie. Dziwi mnie tylko to działanie na stole przy 5V a brak impulsu w samochodzie. Ciekawi mnie jeszcze czy jak podepnę do zamontowanego czujnika te 5V (czujnik jest na 12V) z zasilacza to czy będzie migać ta diodka. Jeszcze wieczorem powalcze i dam znać.

    Sprawdzałem w ten sposób, że czujnik podpiąłem pod zasilacz. Pin 3 plus, pin 1 minus i pin 2 pod minus diody LED a plus diody do plusa (pin 3). Zbliżenie np. Śrubokręta do czujnika powoduje błysk diody. Na oscyloskopie powinien być prostokątny wykres ale tego nie mam jak sprawdzić. Tak czy siak miga.
    Może się komuś przyda taki opis.

    0
  • #4 06 Lut 2019 07:59
    rafal35
    Poziom 16  

    Jeśli chodzi o Clipa to nie musi być serwis,może ktoś w Twojej okolicy ma sprzęt i zrobi to za przyzwoite pieniądze. Jeśli chodzi o mruganie diody to w samochodzie impulsy mogą być za krótkie żeby coś zauważyć

    0
  • #5 06 Lut 2019 08:16
    teggendorf
    Poziom 2  

    Na filmikach miga ale może w tym moim żelazku rzeczywiście są za krótkie. A może być tak że przy 12 V już nie ma siły czymś tam ruszyć w czujniku ze starości? Może to żelastwo które wywołuje te impulsy się poluzowało? Może jakość zasilania ma wpływ na działanie czujnika?

    0
  • #6 06 Lut 2019 08:41
    krywoj
    Poziom 13  

    Miałem bardzo podobne przygody ze Scenikiem I z silnikiem 1,8 16V okazało się że problem leżał na obwodzie czujnika, zwyczajnie przetarty był przewód. Używając medycznego porównania którym mnie oświecił mechanik (!) doszło do pęknięcia ale bez otwartego złamania i przemieszczenia ;) przy okazji powtarzające się spięcia na przewodzie uszkodziły zarówno ten oryginalny czujnik jak i podmieniony. Przynajmniej tak twierdził mechanik. Problem dał się diagnozować dopiero na oryginalnym clipie u kolesia który miał serwisówkę.

    0
  • #7 06 Lut 2019 10:01
    teggendorf
    Poziom 2  

    Niby przewody sprawdzałem ale może być że te spięcia robią się gdy samochód podskoczy jadąc. Też mam dwa czujniki i po założeniu nowego nic się nie zmieniło. Oba sprawdzałem i działają tak samo. Skończę pewnie u mechanika ale nie był bym sobą gdybym sam nie spróbował. Jak nic nie dadzą planowa ne eksperymenty o wynikach których napiszę, to oddam megi do mecha i też dam znać.

    Tak więc poprawiłem kabelki "diagnostyczne" i diodka zaczęła migać. Pozostaje wycieczka do mecha. Nie pasuje mi jeszcze fakt braku prądu na elektrozaworze kzfr ale najpierw muszę o tym poczytać.
    Dzięki za podpowiedzi.

    0