logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór wzmacniacza do kolumn Tonsil ZG60 C115/1 - przester przy wysokiej mocy

casaq 06 Lut 2019 06:59 1242 5
REKLAMA
  • #1 17758024
    casaq
    Poziom 7  
    Ocena: 8
    Hej.
    Temat powielany pewnie już nie raz , i znajdą się tutaj znawcy że po co trzymam takie 'gówno' w domu. Więc takim od razu podziękuje.

Temat dotyczy tego, że posiadam dwie kolumny ZG60 C115/1, mają one po 60W 8 ohm. Do tego mam wzmacniacz Unitra PW-7011 2x25 W na kanał. Co do brzmienia , nie mam się czego czepić, serio. Ładny bas , ładne soprany. Tylko pytam się Was z ciekawości. Jeśli na wzmacniaczu dam 75-80% mocy , to słychać lekki przester. I nie wiem , czy potrzebowałbym silniejszego wzmacniacza do tych kolumn , czy silniejsze głośniki ?

Kolega u mnie nawet podłączył wzmacniacz Sony TA-*** jakiś tam , nie pamiętam modelu w każdym razie miał 100W na kanał od 4 od 8 ohm. I narzekał że jego kolumny nie mają aż takiego basu. Więc przyszedł do mnie , podłączył u mnie , i było to samo. Doszliśmy do wniosku że to jest wina jego wzmacniacza, u mnie był normalny bas, u niego jakby trochę słabszy. Ale jak podłączyłem jego wzmacniacz , to jakby moc wzrosła. Bo przesteru nie było po ponad połowie pokrętła.

Kończąc temat , chodzi mi o to żeby była troszeczkę większa głośność. I od czego to zależy ?

Pisze po prostu z ciekawości :)

Pozdrawiam / 96'
  • REKLAMA
  • #2 17758212
    miro.nasz
    Poziom 26  
    Ocena: 171
    Witaj!
    Masz wspaniały wzmacniacz klasy HI-FI umożliwia odtwarzanie stereofoniczne i monofoniczny. Zagranicą był spotykany jako Continental Edison PA 9206.
    WE Francji do kompletu sprzedawano tuner Diory AS201 i AS207

Ja bym tylko widział sprawdzenie kondesatorów, które mogą być spuchnięte lub mokre to bym je wymienił.Jeżeli są dobre to bym nic nie robił grał słuchał i się cieszył ładnym dźwiękiem.

Pozdrawiam Miro.Nasz.
  • REKLAMA
  • #3 17758259
    casaq
    Poziom 7  
    Tak wiem , trochę jestem fanem unitry i tonsili , i wiem "coś" na ten temat. Co do dźwięku , to naprawde miazga. Nie słyszałem jeszcze takiego ładnego dźwięku u żadnych moim znajomych :)
  • REKLAMA
  • #4 17765311
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2993
    Kolego . casaq!. Twój wzmacniacz zabezpiecza 25W przy zniekształcenia 0.15%. Po przekroczeniu tej mocy zniekształcenia znacznie wzrasta , co jest odczuwalne w głośnikach jak przesterowanie. Miej na uwadze , w przypadku przeciążenia wzmacniacz o mniejszej mocy może zniszczyć głośniki znacznie większej mocy , niż ma sam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 17766733
    wkj
    Poziom 37  
    Ocena: 397
    Przede wszystkim nasz unitry miały napiętą charakterystykę oraz dość głęboką korekcję barwy dżwięku. Sony to płaskie granie, niektórzy mówią że haj endowe, mnie ono tez nie podeszło.

Sony miał zapewne zdecydowanie większą moc niz ten PW, ale barwę inną, ot caly ambaras.

Z "prawie" naszych wyrobów to polecam PA 428, piękna barwa i moc niczego sobie.
  • #6 18907320
    casaq
    Poziom 7  
    Chłopaki, wracam do was po ponad roku, i powiem tak "KAŻDE GŁOSNIKI DA SIE WYSTEROWAĆ I KAŻDY WZMACNIACZ MOŻNA SPALIĆ". Miałem coś robić z moim sprzętem >ZG60 C115/1 + wzmacniacz Unitra PW 7011.

I powiem tak , nic nie zmieniłem i nie mam zamiaru. Wzmacniacz sam naprawiam , i jeśli coś sie w nim psuje to bezpieczniki (bo kolega zrobił spięcie przez kable) już pomijając to że wszystko w nim wymieniłem prawie oprócz płytek sterujacych.
    Co do brzmienia, mi nie chodziło o głośność, tylko o barwe dzwięku. Ten sprzęt ma to do siebie że jest głośny dość aż tak że sąsiedzi czasem przychodzą na skargę jak coś wypije. Ale ma też brzmienie. Dodam że dołaczyłem do tego tube stojącą 150W (niby 150W) i gra to całkiem ładnie.

Unitra to jednak jest POTĘGA. Robione w czasach gdzie nigdy nic się nie psuło :)

Można zakończyć temat :) Pozdrawiam Panowie
REKLAMA