logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie znaleźć dane techniczne wzmacniacza Unitra PW3015, szczególnie moc wyjściową?

Maxxxxxiu 03 Lut 2003 16:30 3312 15
REKLAMA
  • #1 92253
    Maxxxxxiu
    Poziom 2  
    Ocena: 9
    Witam,
    Mam pytanie gdzie moge znalezc dane dotyczace tego wzmacniacza? glownie chodzi mi o moc na wyjsciu??

Z gory dzieki za odp
  • REKLAMA
  • #2 92264
    Xyrovaqs
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    Moc wyjściowa: 2 x 15W / 8 ohm
    Poza tym to jest fajny i nieduży i sam go używam od lat i sie ciesze :). Jak chcesz coś jeszcze to napisz.
  • REKLAMA
  • #3 92301
    Maxxxxxiu
    Poziom 2  
    hehe jestem laikiem w tym temacie i mam pytanko:

Mam kolumny Tonsila New Mildton 170 i one mają moc znamionową 100W a max 170W, o jakiej mocy wyjsciowej najlepszy byłby wzmacniacz do nich??
  • #4 92313
    Xyrovaqs
    Poziom 23  
    No w każdym razie napewno nie PW3015, a żeby otrzymać konkretne odpowiedzi to radze napisać osobnego posta.
  • #5 92316
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 271
    Do 100 Watowych kolumn, to tak około 40 - 50 W (o ile to są Tonsile)
  • #6 93138
    Maxxxxxiu
    Poziom 2  
    Ptolek napisał:
    Do 100 Watowych kolumn, to tak około 40 - 50 W (o ile to są Tonsile)

Nie trzeba mocniejszego wzmacniacza? slyszalem ze leprzy efekt otrzymuje sie kiedy wzmacniacz jest mocniejszy od kolumn? jak to jest?
  • REKLAMA
  • #7 93159
    Ptolek
    Poziom 36  
    Moim zdaniem jeżeli wzmacniacz jest mocniejszy od kolumn to się kolumny skopcą jak dasz za dużo powera. Nie wiem dokładnie jakie wzmacniacze do jakich kolumn się podłącza, niech mnie ktoś poprawi jak trzeba, ale nie polecam raczej podłączania do kolumn wzmacniacza mocniejszego od nich.
  • #8 93176
    denooky
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    Moc wzmacniacza jest zwiazana z maksymalna moca jaka moze przyjac cewka glosnika, i zazwyczaj nie powinna jej przekraczac. Inna sprawa, jesli chodzi o temat dopasowania kolumn do wzmacniacza, bo wszystko zalezy od konstrukcji obudowy oraz jej pojemnosci. Im wieksza pojemnosc obudowy tym latwiej glosnik rozpreza powietrze w niej zawarte (mowa o obudowie zamknietej) i tym samym latwiej sie wychyla. Zatem i moc potrzebna do maksymalnego wychylenia glosnika jest mniejsza. Wniosek z tego jest taki, ze mimo ze glosnik moze miec moc 100W to mozna tak dopasowac pojemnosc obudowy by maksymalne wychlenie wystepowalo juz przy powiedzmy 20 W wydzielanych na cewce i dalsze zwiekszanie mocy spowoduje harczenie glosnika (ze wzgelu na obcinanie sygnalu przetwarzanego przez glosnik od gory i od dolu)
  • #9 93187
    Ptolek
    Poziom 36  
    Tak, ale jeżeli obudowa będzie mała i wychylenia też, to nie znaczy wcale, że cewka się nie skopci przy zbyt dużej mocy :? 8O
    Trochę zjechaliśmy z tematu 8O
  • #10 93196
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 94061
    Xyrovaqs
    Poziom 23  
    Większe wzmacniacze sie daje zazwyczaj dla zmniejszenia szumów, a jak sie da dużą moc na mały głośnik... to już inna sprawa. Można używać sobie wzmacniacza większej mocy na małych kolumnach, tylko z volume bez przesady i będzie ok (mój kolega ma wzmacniacz 2 x 90 W a kolumny 45 W i nic sie nie dzieje).
  • #12 94073
    Ptolek
    Poziom 36  
    Z tym się mogę zgodzić, ale po co kupować taki mocny wzmacniacz do małych kolumn, ma to sens jak ktoś planuje kupić mocniejsze kolumny, ale dla zmniejszenia szumów... :? 8O
  • #13 94075
    Xyrovaqs
    Poziom 23  
    Z reguły wzmacniacze przy mniejszym wysterowaniu mają mniejsze szumy.
  • REKLAMA
  • #14 95637
    nyquist
    Poziom 26  
    Ocena: 192
    Moim zdaniem do kolumn 2x100W najlepszy byłby wzmacniacz o mocy ok 2x50W. Szkoda kolumn.
    Pozatym ja np. mam kolumny 2x25W i wzmacniacz 2x60W i też chodzi. Taki układ ma jedną zaletę. Konieczność utrzymywania mocy wyjściowej na niskim poziomie powoduje, że mamy mniejsze zniekształcenia, niż np przy 90% wysterowaniu wzmacniacza 2x15 :).
    Ale osobiście nie polecam. Zawsze może znaleźć się ktoś, kto przekręci gałę na full...
  • #15 96301
    Xyrovaqs
    Poziom 23  
    W sumie to w prosty sposób (ale nie zawsze skuteczny) można się zabezpieczyć - dać mniejsze bezpieczniki...
  • #16 96872
    kozik
    Poziom 16  
    2x15 / 8 ohm (mój kolega go ma)

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Unitra PW3015 ma moc wyjściową 2 x 15W przy impedancji 8 omów. Dyskusja poruszała także temat dopasowania mocy wzmacniacza do kolumn głośnikowych, zwłaszcza Tonsila New Mildton 170 o mocy znamionowej 100W i maksymalnej 170W. Zaleca się stosowanie wzmacniacza o mocy około 40-50W do kolumn 100W, aby uniknąć uszkodzenia głośników. Moc wzmacniacza powinna być dostosowana do maksymalnej mocy cewki głośnika, a także do konstrukcji i pojemności obudowy głośnikowej, co wpływa na wychylenie membrany i efektywność przetwarzania sygnału. Przesterowanie wzmacniacza, nawet o mniejszej mocy, może uszkodzić głośnik. Używanie wzmacniacza o większej mocy niż kolumny jest możliwe, ale wymaga ostrożności z poziomem głośności, aby nie doprowadzić do uszkodzeń. Większa moc wzmacniacza może zmniejszyć szumy przy niskim wysterowaniu. Dodatkowo sugerowano zabezpieczenie kolumn mniejszymi bezpiecznikami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA