logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vestel 11ak30 Seg - Czy UC3842 można zastąpić UC3842A w przetwornicy?

stereoo 06 Wrz 2005 23:24 3003 8
REKLAMA
  • #1 1797291
    stereoo
    Poziom 23  
    Ocena: 16
    czy moge zastapić UC3842 i wstawic UC3842A ?
    w tej przetwornicy wymieniłem 5 rezystorów układ i tranzyst
    po włączeniu cisza a po chwili strzelil rezystor bezp 0,33om i uszkodził sie tranzystor w przetwornicy-był gorący.Zaznaczam,ze tranzystor linii był odłaczony
  • REKLAMA
  • #2 1797335
    okey
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Na 99% można zastosować ten układ. Przerabiałem ostatnio przetwornice na tym układzie w grundigu CUC8303. Miałem uwalony układ, tranzystor, diode zenera i dwie diody w mostku (myśle że aplikacja jest podobna).Proponuje sprawdzić wszystkie elementy w przetwornicy i przy próbie odpalenia zamiast bezpiecznika dać żarówkę 40 lub 60W oszczędzisz na elementach.
  • REKLAMA
  • #3 1797446
    stereoo
    Poziom 23  
    No fajnie,ale który bezpiecznik masz na mysli?,bo sieciowy nie strzela-spala sie rezystor 0,33om przy duzym elektrolicie.
    a moze mam walniete trafo przetwornicy?.
    czy masz skuteczny sposób testujący ten trafo?
  • REKLAMA
  • #5 1798215
    stereoo
    Poziom 23  
    Witam!
    wstawiam układ UC3842A
    nie mam oryginalnego tranzystora 2sk3114 i pytam czy moge za niego wstawic np:IRF BC 30
    albo na co zwrócić szczególną uwage przy doborze zamiennika z katalogu np: Bazy Porad Serwisowych ?
    no i w koncu gdzie ma byc ta zarówka,bo ja do tej pory zawsze odpinałem tranz. linii i wpinałem 60W,a jest inna metoda naprawy przetwornicy,aby nie tracic zbędnie elementów?
    Dziękuje i miłego dzionka zyczę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 1799928
    okey
    Poziom 12  
    Witam sorki ale dopiero wieczorami zasiadam do kompa Co do tej żarówki to wsaw ją szeregowo zamiast bezpiecznika sieciowego. Przy poprawnie działającej przetwornicy żarówka błyśnie (ładuje kondensator sieciowy) a póżniej lekko się żarzy. W przypadku żle działającej przetwornicy cały czas świeci na maksa co odpowiada dużemu poborowi prądu przez układ bądż zwarciu, oszczędzasz dzięki temu kolejy bezp. rezystor bezp. lub tranzystor , co z reguly idzie w parze. Nie wszystkie przetwornice chcą wystartować z takim obciążeniem, kwestia doboru odpowiedniej mocy. To co montujesz za przetwornicą po stronie wtórnej to symulacja obciążenia jak najbardziej słuszna, choć też nie w każdym przypadku można ją zastosować.
  • #7 1804894
    stereoo
    Poziom 23  
    Szanowni Koledzy!
    Seg-Vestel zaczął grać
    Po wmontowaniu nowych elementów i odpaleniu przetwornicy na zarówce 100Wzamiast bezpiecznika miałem troche czasu na zastanowienie się i szukajac przyczyny usterki natknąłem się na przywartą diodę w 120V nap+B i 33uf/160 mocno się grzał.
    Oczywiście wcześniej wywaliłem uszkodzony BU808DFI i zapiąłem żarówkę 60W
    Po tych zabiegach obie zarówki zaświeciły tzn. sieciowa tylko żarzyła sie,ale to dobrze.
    Pytam jeszcz tylko jak mocno,do jakiej temp moze nagrzewac sie radiator tranz w przetwornicy???,bo ten w czasie pracy jest mocno gorący.
    Wstawiłem zamiast 2sk3114 tranz P4NA60 moze dlatego,a jesli tak,to ile godzin mam go trzymać na próbie zeby sprawdzić jego wytrzymałość?Mam jeszcze pod reką 2sk1507 i na tym tez chodzi ,bo sprawdziłem.
    wszedłem w tryb serwis i dokonałem korekty(minimalnej)amplitudy V.
    Teraz odbiornik gra.
    DZIĘKUJĘ Wam za uwagi i PROSZĘ odpowiedzcie na te ostatnie pytania jesli to wazne.
  • Pomocny post
    #8 1806020
    okey
    Poziom 12  
    Witam to dobrze żę uruchomiłeś tą przetwornice właśnie stosując takie szamańskie sposoby można usunąć "zatwardzenie". Co do tego stp to na mój gust dobry zamiennik, nie wiem jak w tym tv ale są takie gdzie radiator jest gorący i jest to normalne. Pewności nabierzesz jak ci pogra pare dni. Tu masz noty katalogowe tranzystorów dla porównania. http://www.datasheetarchive.com/
  • #9 1806073
    Giciomen
    Poziom 17  
    Ocena: 33
    Witam :) Czytając ten post chciałem zapytać czy układ był orginalny czy malowany.....,ale widze ze wszystko ok. pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat zastąpienia układu UC3842 układem UC3842A w przetwornicy Vestel 11ak30 Seg. Różnica między tymi układami polega na mniejszym prądzie rozruchowym w UC3842A, co pozwala na ich zamienność w większości przypadków. Zalecane jest sprawdzenie wszystkich elementów przetwornicy przed uruchomieniem oraz zastosowanie żarówki 40-100W szeregowo zamiast bezpiecznika sieciowego, co pozwala na ochronę elementów przy ewentualnym zwarciu lub nadmiernym poborze prądu. Wymiana rezystorów i tranzystora (np. zamiast oryginalnego 2sk3114 zastosowano P4NA60 lub 2sk1507) wymaga uwagi na parametry i temperaturę pracy radiatora, która może być wysoka, ale jest dopuszczalna. Testowanie trwałości tranzystora powinno odbywać się przez kilka godzin. W trakcie naprawy wykryto uszkodzoną diodę i kondensator elektrolityczny, które również wymagały wymiany. Po tych zabiegach przetwornica została uruchomiona i działa poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA