logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki ogranicznik przepięć?

orlicki12 10 Lut 2019 22:15 18093 8
  • #1 17768965
    orlicki12
    Poziom 6  
    Ocena: 20
    Witam. Wiem, że temat wielokrotnie poruszany ale po przeczytaniu tej ogromnej ilości postów nadal mam wątpliwości dotyczące zakupu ogranicznika. Miejsce instalacji rozdzielnica w domu TN-C z punktem rozdziału PEN na PE i N, zasilanie doprowadzone ziemią ze skrzynki licznikowej w granicy działki dalej ziemią pod drogą, a następnie siecią napowietrzną. Jak już wyczytałem powinien to być ogranicznik 3P (choć zdania są podzielone), typ ochrony B+C (T1+T2 i tutaj też zdania są podzielone ) który powinien być na bazie iskiernika. I teraz nasuwają się pytania. Czy moje założenia są poprawne? Na co zwrócić jeszcze uwagę przy doborze ? I jakie ochronniki kupić? Znalazłem DEHNshield DSH TNC 255 ale jakie jeszcze firmy są polecane bo też na forach pojawiały się opinie, że producenci typu Hager, Legrand robią takie ograniczniki tylko po to, żeby mieć je w ofercie.

Pozdrawiam.
  • #2 17770192
    Brivido
    Poziom 34  
    Ocena: 429
    orlicki12 napisał:
    Hager, Legrand robią takie ograniczniki tylko po to, żeby mieć je w ofercie.

Nie do końca. Ogranicznik stosuje się taki, o takich parametrach jaki jest potrzebny. Przyjęło się tylko, że DEHN jest panaceum na wszystko, jednak jak jest potrzebny "iskiernikowy" to raczej bez "większej" różnicy jaka firma, bo jeśli ma takie w ofercie to i cena jest podobna.
    Hager na pewno ma u siebie takie, od dehna, tylko podpisane jako swoje, poza tym jest jeszcze Phoenix, ogólnie polecane też Obo, ale jak powiedziałem wyżej, trzeba wiedzieć jakie są potrzebne parametry, a później dobrać do nich konkretny model ogranicznika, z tym, że te gorsze firmy/no name to oszukują na parametrach.
  • #4 17770380
    Brivido
    Poziom 34  
    Ocena: 429
    Jeśli nie masz tego w projekcie, nikt tego rzetelnie nie liczył to pewnie wybrałbym te "najmocniejsze" czyli zajmujące 8 modułów, ale to koszty rzędu 2-3 tysięcy zł.

Ale tu też ważną rolę spełnia ewentualna instalacja odgromowa, uziom, ogólnie zaprojektowania instalacja, rozprowadzenie przewodów, ale tu za daleko w temat wchodzimy. Wszystko zależy od tego czego spodziewasz się po takim ochronniku?
  • #5 17770647
    orlicki12
    Poziom 6  
    Głównie zależy mi na ochronie pieca w razie ewentualnych przepięć, wiem że to nie zagwarantuje mi 100% ochrony ale myślę że spróbować warto. Instalacja odgromowa jest wykonana. Myślałem żeby właśnie założyć taki ochronnik i dodatkowo jakiś klasy D w pobliżu pieca.
  • #6 17807369
    orlicki12
    Poziom 6  
    Pytanie trochę innej natury. Znalazłem też rozwiązanie firmy OBO V50-3+NPE-280. I zastanawia mnie połączenie tego ogranicznika w sieci TNC-S. Czy w tym wypadku kierując się schematem wewnętrznym :
    warystory zabezpieczające kolejne fazy są połączone szeregowo z jednym iskiernikiem, i w sieci 4 przewodowej styk N byłby nieużywany? W materiałach OBO znalazłem takie schematy:
    W przykładzie dla sieci TNC nie jest uwzględnione zastosowanie wkładki z iskiernikiem. Stąd moje pytanie natury teoretycznej.

Dodano po 9 [minuty]:

Podobne rozwiązanie proponuje firma Eaton, i również w opracowaniach nie przewiduje zastosowania iskiernika sumującego w sieci TNC jedynie rozwiązanie oparte na samych warystorach.
  • #7 17808899
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3506
    orlicki12 napisał:
    Głównie zależy mi na ochronie pieca w razie ewentualnych przepięć.
    Myślałem żeby właśnie założyć taki ochronnik i dodatkowo jakiś klasy D w pobliżu pieca.
    Elektronika pieca CO to zupełnie co innego.
    Nie jest uszkadzana przepięciami o jakich piszesz.

Spotykłem się z tym w praktyce - można powiedzieć że psuje się ..... z niczego.
    Bardzo możliwe że producent stosuje definicje przepięć taką.
    Cytat:
    Jego głównym znaczeniem jest jednak wzrost napięcia powyżej wartości znamionowej.
    Najczęściej przez przepięcie rozumie się wzrost napięcia ponad maksymalną wartość napięcia instalacji lub urządzenia elektrycznego[1].
    1. Praca zbiorowa: Instalacje elektryczne i teletechniczne – Poradnik montera i inżyniera elektryka, Wyd. Verlag Dashöfer, Warszawa 2001, ISBN 978-83-88285-11-0.
    Chodzi o wzrosty napięcia ponad 250 V AC.
    Na to ochronniki T1,T2,i D nie reagują.
    Do tego jest potrzebne specjalne, zabezpieczenie.

Poszukaj w internecie "zabezpieczenie przed wzrostem napięcia w sieci 230V".
  • #8 17809045
    orlicki12
    Poziom 6  
    Tak mam świadomość, że na przepięcia poniżej 1kV trzeba zastosować przekaźniki napięciowe, ale ja chcę zabezpieczyć piec i inne w przyszłości zamontowane drogie urządzenia w domu przez przepięciami wywołanymi uderzeniami pioruna ponieważ do złącza sieć jest napowietrzna, oraz dom ma zamontowana odgromówkę. Oczywiście nie wykluczam zamontowania przekaźników tylko jak wiadomo podczas budowania domu często trzeba dawkować wydatki a od czegoś zacząć.
  • #9 17809374
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3506
    orlicki12 napisał:
    Tak mam świadomość, że na przepięcia poniżej 1kV trzeba zastosować przekaźniki napięciowe .
    Do tego będą za wolne.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie doboru ogranicznika przepięć do instalacji elektrycznej w systemie TN-C. Użytkownik wskazał na potrzebę zastosowania ogranicznika 3P typu B+C, preferując modele z iskiernikiem. W odpowiedziach podkreślono, że kluczowe są parametry techniczne, a nie tylko marka. Wspomniano o produktach firm DEHN, Hager, Phoenix oraz OBO, a także o modelu DEHNshield DSH TNC 255. Zwrócono uwagę na znaczenie instalacji odgromowej oraz na konieczność zabezpieczenia elektroniki pieca CO przed przepięciami, które mogą wystąpić w wyniku uderzeń pioruna. Użytkownik rozważał również zastosowanie przekaźników napięciowych dla dodatkowej ochrony.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA